Abbath – Outstrider

abbath outstrider cover

abbath outstrider coverAbbath Doom Oculta, vlastným menom Olve Eikemo, bol spevákom jednej z najkultovejších black metalových kapiel druhej vlny black metalu Immortal.

A asi ho netreba predstavovať. Pozná ho každý a vďaka vtipným rozhovorom s ním a bláznivám memečkám je ho na internete plno. To by ale nemalo zatieniť vysokú kvalitu jeho hudby.

Outstrider

Po mediálne pretriasanom odchode z Immortal sa hneď vrhol na sólovú dráhu a vydal fantastický debut projektu Abbath. I keď za sólový album už možno považovať počin I – Between Two Worlds. Nasledovalo koncertovanie po celom svete a tento rok sme sa dočkali ďalšieho albumu s názvom Outstrider.

Aktuálna platňa pokračuje vo forme z debutu. Zdá sa, že tento hudobník sa vydal cestou ,,odextrémňovania”. Ale to nemení na tom, že Outstrider je veľký krok dopredu. Časté využívanie thrashových, alebo priam hard rockových riffov do blast beatových bicích robí z posluchu veľkú zábavu.

Začína doslova hard rockovou pasážou v Calm in Ire of Hurricane a potom sa v Bridge of Spasms dostaneme ku kmeňovým spevom. Vplyvy Black Sabbath z osemdesiatych rokov v The Artifex sú veľké a krásne prekvapenie.

Harvest Pyre je presne tam kde boli Immortal v dobe najrockovejšieho albumu At The Heart Of The Winter. Land of Khem je skladba čo by sa nestratila ani na debute Immortal a Outstrider sa nesie v duchu pomalých vecí Bathory. Ostatné dve pecky Scythewinder a Hecate sa nesú v skôr heavy duchu a ukazujú melodickejšiu tvár nahrávky.

Veľmi príjemne vyznieva využívanie orchestrácie, ktoré je veľmi decentne zapustené do hudby.

Záverečný verdikt

Abbath opäť ukázal, že je veľmi silný autor a muzikant. Milujem jeho gitarové umenie a veľmi netypický vokál pre túto scénu. Ale hlavne milujem, že sa nesnaží byť za každú cenu temný a tvrdý. Je to proste umelec čo má čo povedať každému, čo znesie aj vyššie tempa a tvrdosť hudby.

Lineup:

  • Abbath Eikemo – spev, gitary
  • Ole André Farstad – gitary
  • Mia Wallace – basa
  • Ukri Suvilehto – bicie

Hostia:

  • Endre Kirkesola – perkusie

Tracklist:

  1. Calm in Ire of Hurricane
  2. Bridge of Spasms
  3. The Artifex
  4. Harvest Pyre
  5. Land of Khem
  6. Outstrider
  7. Scythewinder
  8. Hecate

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: Season of Mist

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.abbath.net/
https://www.facebook.com/abbathband/
https://www.instagram.com/abbath_official/
https://abbath.bandcamp.com/album/dread-reaver

Hodnotenie:  5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *