Freedom Call Metal Tour 2019, guests: Visions of Atlantis, Symphonity; 4. október 2019; Kasárne Kulturpark – Košice

freedom koncert 2019

Milovníci nemeckých happy metalistov Freedom Call určite vedia, že tento rok bol pre nich veľmi špeciálny. Nová zostava, nový album a hlavne okrúhle výročie. Fungovať začali presne pred 20-timi rokmi. Samozrejmosťou bolo aj masívne turné, ktoré neobišlo ani Slovensko. U nás sa zastavili až dvakrát, najprv v Košiciach a na druhý deň vo Zvolene.

Hneď na úvod treba pánov usporiadateľov pochváliť za výber hostí – česko-slovensko-talianskeho telesa Symphonity. Spoznávanie nových formácii je jednou z úloh takýchto koncertov. Spomínaní Symphonity sa na scéne fungujú už dlho. Vznikli z českej bandy Nemesis. Istý čas to bol len projekt s hviezdnymi spevákmi (Olafom Hayerom, Herbiem Langhansom).

Začiatkom roka sa pretransformovali na plnohodnotnú kapelu, prijali nových spevákov – Taliana Antonia Abateho a Slováka Maya Petranina (známeho zo Signum Regis, Castaway). Klávesy obsluhoval taktiež niekto známy – Martin Solárik z Anthology.

Skvelý úvod

Pri prvých kapelách nebýva zvykom hojná účasť. To však nebol prípad Symphonity. Od začiatku bol priestor zaplnený, ako pri hlavnej hviezde. Pomerne originálny power metal si získal prítomných. Po poslednej piesni dokonca vyhoveli žiadosti o prídavok (cover od Neny –  Anywhere, Anytime). Vystúpenie nebolo len o rýchlom odohraní piesní.

Spevák Mayo nezabúdal ani na bavenie prítomných. Hralo sa hlavne z posledného albumu – King of Persia (King Of Persia, The Choice, In The Name Of God…). Vystúpenie však trochu kazil nedobrý zvuk (spevy často nebolo počuť). Snáď sa ešte niekedy na Slovensku ukážu (aj v pozícii hlavnej kapely).

Symphonity Mayo 2019

Ide tuhého

Pre mnohých prítomných boli druhí vystupujúci – rakúski symfonici Visions of Atlantis rovnakým lákadlom ako Chrisová parta. Vrátili sa k nám po dlhej-predlhej dobe a v obmenenej zostave. Naposledy boli na Slovensku v roku 2011, spoločne s Rhapsody of Fire (ešte v zostave Fabio, Luca, Alex). Ich špecifikom sú dvaja hlavní vokalisti (speváčka Clémentine Delauney a spevák Michele Guaitoli).

V auguste vydali novinku Wanderers. Oproti prvej bande zvuk bol oveľa lepší. Clémentine a chlapci boli veľmi nadšení z košického publika, sľúbili že sa čo najskôr na Slovensko vrátia. Zaujali aj mňa osobne, asi ich začnem počúvať. 🙂

visions koncert 2019

Happy metal večer

Večne usmiatí ,,Bayovci“ odštartovali svoj set piesňou Union of the Strong z výbornej platne Beyond, potom nás všetkých rozoskákali songom Tears of Babylon. Nezabúdali ani na novinku M.E.T.A.L. (M.E.T.A.L., 111, The Ace of the Unicorn …). Okrem toho si páni pre nás pripravili špeciálny kúsok – prvou skladbou v rámci prídavku boli hit Warriors – s akustickým úvodom.

No bohužiaľ opäť trochu háproval zvuk. Na úvod upútali masívnou scénou. Nový bicman Tim Breideband mal až 4 kopáky a prvýkrát mali aj mohutné dymové efekty. Rovnako ako pri Visions of Atlantis – ich členovia boli taktiež nadšení z publika.

Dokonca Chris povedal, že je to zatiaľ ich najlepší koncert na Slovensku. Nezabúdal na vtipný pokec a pochvaľoval aj nových členov. Po koncerte členovia F.C., Visons of Atlantis vyšli medzi ľudí na fotenie.

freedom koncert 2019

Celkové hodnotenie

No priam ukážkový power metalový koncert, alebo ako hovoria Freedom Call ,,happy metal party“. Výborná účasť, výborná organizácia a podobne. A samozrejme veľké poďakovanie pre dámy a pánov z Profi Eventu.

P.S.: Ako tradične nezabudnite na galériu. Autorom je tentokrát Famine Killjoy 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *