Vašek (Rimortis) – ,,Na písních se podíleli poprvé v historii kapely tři autoři”

Vasek Rimortis 2019V prípade, že sa zaujímate o českú melodickú metlovú scénu, Rimortis určite nemohli ujsť vašej pozornosti. Táto poděbradská formácia prešla mnohými zostavami, no stále funguje. Tento rok slávia 20 výročie existencie a pri tejto príležitosti vydali veľký dvojalbum Dvacet černých růží. Na ňom nájdete aj nové skladby, ale aj staré v novom kabáte. Viac už ale ten najpovolanejší, leader Vašek.

Zdravím Vašek. Kapela Rimortis prednedávnom vydala nový dvojalbum Dvacet černých růží. Hneď sa natíska otázka prečo dvojalbum?

Vašek: Ahoj, Letos slavíme 20 let existence kapely a jako dárek fanouškům jsme se rozhodli udělat dvojalbum, stejně jako před deseti roky v podobě alba „Deset kroků zpět“.

Na albume je možné nájsť 10 nových kúskov. Aký bol proces ich vzniku?

Vašek: Máme již celkem zajetý systém tvorby, kdy si autoři písní vytvoří demosnímky ve svých domácích studiích a pak to vše skončí u mě, aby se skladby otextovaly a nazpívaly. Fungujeme na dálku elektronickou formou přenosu, což je ideální varianta vzhledem k našim vzdáleným bydlištím.

V čom sú pre vás najväčšie rozdiely oproti predchádzajúcej tvorbe?

Vašek: Na písních se podíleli poprvé v historii kapely tři autoři. Navíc jsme jinak pracovali s texty, některé se psaly na hotovou hudbou, jiné se psaly jako básně a pak se teprve zhudebňovaly. Myslím, že je tím zajištěna jakási barevnost alba…

Titulná pieseň je venovaná pamiatke Tomáša Fialu…

Vašek: Tomáš byl náš velký fanoušek a obecně velký fanda rockové hudby, spolupořádal s námi jedenáct ročníků festivalu Rocková noc Olbramovice, byl to náš přítel, který odešel moc brzy…

Špeciality

Na albume s vami spolupracoval Daniel Hůlka. Mohol by si povedať o danej spolupráci niečo viac?

Vašek: Každé naše album obsahuje upravenou skladbu jiného interpreta a zpěvák Láďa hraje s Danem v pražských muzikálech, takže když jsme se rozhodovali, jakou píseň předělat na chystané CD, padla tato možnost a volba. Dan souhlasil a song s námi natočil, spolupráce byla fajn a celé se to povedlo.

Druhé CD obsahuje vaše staršie skladby. Ako prebiehal ich výber?

Vašek: Vybrali jsme takové skladby, které nejsou již na prvním best of z roku 2009 a zároveň jsou úspěšné v anketě na našem webu.

Sú zaobalené do nového šatu?

Vašek: Ano, skladbám se dodalo nové modernější aranžmá a hodně také udělal snad povedený zvuk CD.

Zaujímavým kúskom je pieseň Stín křídel- medley, kde sa predstavilo viacero zaujímavých osobností. Ako vznikol celý takýto nápad?

Vašek: Již před několika lety jsme si pohrávali s myšlenkou zařadit toto medley z alba „Stín křídel“ do koncertního playlistu, ale na realizaci došlo až teď v podobě studiové verze, kdy se nám to náramně hodilo jako finále druhého best of CD…

A když je to píseň složená z fragmentů pěti různých skladeb, tak proč ne pět různých hlasů, oslovili jsme tedy naše kamarády zpěváky ze spřátelených kapel a dílo je na světě.

rimortis 2019

Minulosť-prítomnosť

20 rokov je doba, kedy ľudia už bežne začnú bilancovať.  Povedz niečo o svojich hudobných začiatkoch?

Vašek: Vidím to živě jako by to bylo teď, spousta zkoušek a času nad písněmi, spoluhráči bydleli v podstatě za rohem… Byli jsme plni elánu a chtěli jsme jen hrát, nic jiného nás nezajímalo, byli jsme mladí… Dnes z toho neplatí skoro nic. 🙂

V čom vidíš najväčšie zmeny v hudbe za tie roky?

Vašek: Všechny změny souvisí s příchodem nových muzikantů. Velká změna byla, když se přebudovala sestava z dvou kytar na jednu kytaru a klávesy a tím se napevno definoval styl, kterým jsme se chtěli ubírat.

A proto byl také z hlediska posledních let zcela nejzásadnější příchod klávesáka Jirky Vrby, který svým vnímáním klávesových aranžmá posunul celkový sound kapely o dost výš.

Dá sa povedať, že sa radíte medzi stálice hudobnej scény. Ako osobne ty vnímaš pozíciu, ktorú máte?

Vašek: Hudba je neměřitelná, každý ji vnímá jinak, takže těžko hovořit o nějaké pozici, pojďme hrát a neřešit. 🙂

Koncerty

Čo koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

Vašek: Do konce roku jedeme koncerty na podporu nového CD, je to asi ještě deset míst včetně Prahy a Brna, na příští rok jsme dostali nabídky na nějaké zajímavé festivaly, takže se těšíme.

Je v pláne navštíviť aj Slovensko?

Vašek: Zatím není žádný naplanovaný koncert na Slovensku, nicméně nabídkám se určitě nebráníme. 😉

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem veľmi pekne za odpovede, a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre čitateľov. 

Vašek: Každá hudba potřebuje fanoušky, bez nich nepřežije, takže choďte na koncerty a podporujte své oblíbené kapely jak jen to jde, ony vám to vrátí v podobě nových písní a živých vystoupení.

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.rimortis.cz/aktualne/
http://www.facebook.com/pages/RIMORTIS/144016365609691
http://bandzone.cz/rimortis

One thought on “Vašek (Rimortis) – ,,Na písních se podíleli poprvé v historii kapely tři autoři””

  1. Takhle vzniká virtuální realita a falešná iluze o tom,že o Mrzenovu partu někdo stojí. Startovné ve Vizovicích si zaplatil sám a podobně je to i s ostatními produkcemi

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *