Michal ,,Schnaps“ Šnapko (The Rising Sign) – ,,Žánrový posun spôsobili predovšetkým personálne zmeny v kapele a naše muzikantské dozrievanie”

The Rising Sign SchnapsDolnokubínskym indie rockerom The Rising Sign sa podarilo prebojovať do top 5 súťaže Rocková Maturita. Popri tom dokončujú album Fragments, ktorý už čoskoro vyjde pod rakúskym vydavateľstvom Mai Lei Bel. Okrem toho ich čakajú aj koncerty so švajčiarskou kapelou Simia Sapiens. Viac už povie klávesák Michal ,,Schnaps“ Šnapko:

Zdravím Michal, prvá otázka, v akom stave je práca na vašom pripravovanom albume Fragments?

Michal Schnaps Šnapko: Ahoj. Album Fragments je už vlastne hotový. K našej veľkej radosti, celý proces prebieha doposiaľ vcelku bezproblémovo. Šírenie prostredníctvom digitálnych platforiem je nastavené na 15. november, čo je aj dátum oficiálneho vydania. Veríme, že do polovice novembra nám stihnú prísť aj hotové vinyly.

Album sa ale bude dať predobjednať už od 1. novembra a CD verziu si budete môcť kúpiť v predstihu už 8. novembra na finálovom večere Rockovej Maturity.

Zatiaľ ste vydali jeden singel a ukážku. Bude ešte niečo pred jeho vydaním?

Michal Schnaps Šnapko: Určite bude. Pred vydaním celého albumu plánujeme vypustiť ešte naše prvé oficiálne lyric video. Ku ktorej piesni to bude, si ale zatiaľ necháme pre seba. 😉

V tlačovej správe k prvému singlu bolo niečo o veľkom žánrovom posune. V čom spočíva?

Michal Schnaps Šnapko: Žánrový posun spôsobili predovšetkým personálne zmeny v kapele a naše muzikantské dozrievanie. Každý z nás má rád iné žánre a do kapely tak vnáša niečo svoje. Na druhej strane však nemáme konkrétne hudobné vzory a nesnažíme sa nikomu podobať. Preto veríme, že naša hudba sa vykryštalizovala v niečo nezaškatuľkovateľné, originálne a zároveň blízke ušiam mnohých ľudí.

Taktiež treba spomenúť, že vyjde pod hlavičkou rakúskeho vydavateľstva Mai Lei Bel. Ako sa vám podarilo nadviazať spoluprácu?

Michal Schnaps Šnapko: So súčasným vedením Mai Lei Bel sme sa poznali skôr, než samotné vydavateľstvo vôbec vzniklo. Keď sme neskôr dostali ponuku na spoluprácu, nemuseli sme ani dlho premýšľať nad odpoveďou.

Koncerty

Zatiaľ sa vám dvakrát podarilo vystúpiť v Rakúsku a dvakrát v Českej republike. Budete sa snažiť dostať aj ďalej do sveta?

Michal Schnaps Šnapko: Samozrejme. V rámci propagácie nášho nového albumu sa snáď popri koncertoch na domácej pôde dostaneme opäť aj za hranice. Už teraz máme na začiatok budúceho roka rozplánované zaujímavé spolupráce doma aj v zahraničí. Hovoriť však o konkrétnych menách a miestach je ešte predčasné.

8. novembra vystúpite v Bratislavskom MMC v rámci súťaže Rocková Maturita, v ktorej ste postúpili do Top5. Čím si to vysvetľujete?

Michal Schnaps Šnapko: Pri postupe do top päťky našej kategórie určite zohrali veľkú rolu tvrdá práca a trpezlivosť. Do súťaže sme sa prihlásili síce so skladbami z nášho debutu, hovoriac si, že nemáme čo stratiť, ale prihlásili sme sa až vtedy, keď sme už v talóne mali nachystané novinky.

Počas semifinále v Heľpe sme tak porote predstavili set, v ktorom zazneli viaceré skladby z pripravovaného albumu a očividne to zavážilo. V tabuľke hodnotení sme poskočili o päť miest. Myslím si, že mi viaceré zúčastnené kapely dajú za pravdu, keď poviem, že aj toto je jedna z foriem zadosťučinenia za vytrvalú prácu na vlastných skladbách.

Okrem MMC, kde budete najbližšie vystupovať?

Michal Schnaps Šnapko: Veríme, že 9. novembra v Randali na koncerte víťazov. 🙂 Inak máme do konca roka zatiaľ potvrdené ďalšie tri koncerty.

V piatok a sobotu 22. a 23. novembra si zahráme v Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši so skvelou švajčiarskou kapelou SIMIA SAPIENS. Na kubínskom koncerte plánujeme album Fragments aj pokrstiť. A 21. decembra sa zúčastníme v Partizánskom na akcii Xmass Rock 5.

The Rising Sign Kapela

Slovenská scéna

Čomu sa v civile venujú vaši členovia? (záľuby, záujmy, povolania)

Michal Schnaps Šnapko: Ja učím na základnej škole a základnej umeleckej škole. Baví ma predovšetkým muzika, rád navštevujem rôzne rockové a metalové koncerty a píšem pre web ROCKER.sk.

Bubeník Martin je vysokoškolák so záľubou v hudbe a počítačoch, a basák Juraj robí zámočníka, pričom sa zaujíma o medicínu a zdravú výživu. Napokon náš frontman – spevák a gitarista Adam – tiež študuje. Skladá muziku, píše texty, maľuje… Proste umelecká duša.

Ty hudobnú scénu sleduješ vlastne aj ako redaktor. Čo sú podľa teba najväčšie problémy domácej scény?

Michal Schnaps Šnapko: Najväčším problémom scény je podpora zo strany ľudí. Možno je to klišé. Viem, že počúvame z každej strany, ako sa každý iba sťažuje na nízku účasť na koncertoch a podobne…

Je pravda, že kapiel a akcií stále pribúda a vzťah ľudí ku koncertom, a hlavne koncertom mladých kapiel hrajúcich vlastnú tvorbu, chladne. Vždy to tak bolo… To, čoho je veľa prestáva byť zaujímavé a žiadané.

Kapely, promotéri, majitelia klubov, či verní fanúšikovia dobrej muziky – my všetci by sme mali dať hlavy dokopy a vymyslieť stratégiu, ako dostať ľudí od YouTube-u pod pódium. Spravte aj vy prvý krok a vyberte sa s partiou na koncert lokálnych kapiel už najbližší víkend!

A keď sleduješ jej vývoj, ako to bude podľa teba do budúcnosti. Si skôr optimistický alebo pesimistický?

Michal Schnaps Šnapko: Snažím sa byť optimista. Na slovenskej scéne v posledných rokoch pribudli veľmi zaujímavé a hlavne kvalitné kapely. Za posledný čas ma oslovili hlavne Symfobia, Ficitive Marry, Eufory, The Gang, Poison Candy, Cutting Edge, Autumn Smile, Catastrofy...

A aj mnohé ďalšie, na ktoré si v tejto chvíli možno nespomeniem. Tieto bandy si budujú okolo seba veľké fanúšikovské základne. Niektoré z nich už dokonca po celom svete. Bola by teda obrovská škoda, keby sa fanúšikovia z Facebooku nezačali objavovať v čoraz hojnejšom počte aj na koncertoch. No nie?

Minulosť

Porozprávaj nám tvoj muzikantský príbeh. Ako si začal s muzikou a ako si sa dopracoval až k The Rising Sign?

Michal Schnaps Šnapko: Máme toľko času a priestoru? 🙂 Pre vyjadrenie priepastného rozdielu medzi úplnými začiatkami a súčasnosťou musím spomenúť, že v osmych rokoch som začínal hrou na zobcovú flautu. Potom som prešiel na akordeón, neskôr organ a napokon klávesy.

Niekde medzi tým všetkým sa ku mne začali dostávať dosky kapiel ako Helloween, Angra, Edguy, Iron Maiden… Začal som pociťovať potrebu tvoriť svoju muziku a hrať v kapele.

Na strednej som bol členom niekoľkých lokálnych rockových a metalových kapiel. Žiadne výraznejšie úspechy som s nimi však nezažil, avšak boli pre mňa skvelou školou. O úspechoch a zážitkoch z vystúpení po celej Európe by sa skôr dalo rozprávať v súvislosti s mojim účinkovaním v Akordeónovom orchestri AMANDOLO a neskôr aj v speváckom zbore.

Hudbu som študoval aj na výške a ako som už spomenul, hudbu aj učím. Napokon som ale tvorivo a muzikantsky zakotvil v kapele The Rising Sign. A to už nie je len kapela na vyplnenie voľného času, ale druhá rodina.

Ok, tak to bola posledná otázka. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Michal Schnaps Šnapko: Aj ja ti ďakujem. Čitateľom tiež ďakujem, že sa dostali až sem. A odkaz? Počúvajte a podporujte kapely, ktoré máte radi. Nebojte sa objavovať novú (domácu) muziku. Keď prídete na koncert a pošlete na pódium aspoň kúsok energie, určite vám ju kapela stonásobne vráti. Presvedčiť sa o tom môžete prísť napríklad aj 8. novembra do MMC. V jeden večer vám zahrá pätnásť rôznych kapiel!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/therisingsign/
https://www.youtube.com/channel/UCl2I2jUv0a3nfhXCBrJMDZQ

Foto: Kapela: Rober Hucko/RUUN; Profilovka: Juraj Bednárik

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *