Monumenty I (Pětapadesát esenciálnych alb s ženským zpěvem)

Ženy sú úžasné stvorenia, ktoré si zaslúžia našu pozornosť. Je jedno, či sa jedná o matky, partnerky, kolegyne, kamarátky… alebo speváčky. A práve speváčkam je venovaná kniha stálice českej scény Václava Votrubu – Monumenty (Pětapadesát esenciálnych alb s ženským zpěvem).

Monumenty I

Začnem trocha netradične, a to koncom. V ňom totiž autor vysvetľuje, že hoci sa o to najprv snažil, albumy nie sú zoradené podľa kvalitatívneho poradia ale chronologicky. S čím ja osobne súhlasím. Jednak je to asi nemožné zostaviť takýto rebríček a jednak sa tak vyhneme nekonečným polemikám. začneme teda najstarším albumom v zozname Ella & Louis od legiend Ella Fitzgerald a Louis Armstrong.

Pútavý obsah 

Na krátkom priestore je potom predstavený album – pozadie vzniku, krátky popis jednotlivých piesní, zostava, top skladba. Samozrejmosťou je potom pár informácii o živote samotnej speváčky. Takto je popísaných všetkých 55 albumov, resp. o niečo menej speváčiek, nakoľko niektoré sa opakujú – Amy Winehouse.

Všetko dôležité je však povedané na krátkom priestore, navyše pútavým spôsobom, takže je možné, že celú knihu zhltnete na jeden krát. Alebo si vyberiete len tie albumy, ktoré patria do vášho obľúbeného žánru.

Tu treba autorovi prirátať ďalšie dobré body, nakoľko vo svojej knihe zahrnul skutočne širokú paletu žánrov – od jazzu cez pop, rock, metal, soul. Tak napríklad z metalu sú zastúpené kapely ako Nightwish, Guano Apes.

Široký záber

Taktiež oceňujem široký chronologický záber – už od spomínanej Elly Fitzgerald, cez Janis Joplin, Barbaru Streisand, až po moderné hitmakerky ako lady Gaga a Madonna (ktorá nestarne). Svoje zastúpenie tu majú aj speváčky z Česka- napr. Bára Basiková.

Knihe je ťažké niečo vytknúť. Poskytuje vecné informácie z oblasti mnohých hudobných žánrov, takže by si mohla nájsť cestu k takmer všetkým fanúšikom. Zároveň je písaná pútavým spôsobom, a obsahuje množstvo zaujímavých informácii zo života samotných speváčiek – či už boj s démonmi, ostatné kapely a pod.

Konečný verdikt 

Určite sa teda jedná o knihu, ktorú môžete mať doma s tým vedomím, že môžete po nej kedykoľvek siahnuť, aby ste sa dostali k zaujímavým informáciám.

Autor: Václav Votruba
Vydavateľstvo: Nová Forma
Rok vydania: 2019
Hodnotenie: 5/6

Linky:
https://www.vaclavvotruba.cz/
https://www.martinus.sk/?uItem=618123
https://www.databazeknih.cz/knihy/monumenty-i-404263

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *