Bejv (Elysium) – ,,Myslím, že výsledná žánrová změna je výsledkem evoluce a změn v kapele.”

Elysium Jaroslav "Bejv" PetříkJaroslav “Bejv” Petřík nie je iba organizátorom českého festivalu Týnecký Mazec.  Okrem toho pôsobí aj v dvoch kapelách Despise a Elysium. Tej druhej začiatkom tohoto roka vyšiel nový album The Path of No Return. O vydanie sa postarali slovenskí Slovak Metal Army. Muzika Elysium sa pohybuje hlavne okolo moderného thrashu. Viac už ale sám Bejv:

Zdravím Bejv. Rozhovor môžeme určite začať novinkou – The Path Of No Return. Aký bol proces vzniku?

Bejv: Nazdar, no náročný. 🙂  Novinka, jestli se tomu v dnešní době 4 měsíce po vydání dá tak říkat, v podstatě odráží posledních 5 let historie kapely. Jedná se o naše 4-té CD po strašně dlouhých 12 letech, kdy sice kapela fungovala i nahrála pár skladeb, především jako předprodukci, ale na dlouhohrající CD nebylo dost energie a stabilní sestava.

Současná sestava se takto ustálila v posledních 3 letech a v této sestavě vzniklo 9 skladeb, které jsou odrazem současného směřování kapely, které se pohybuje na pomezí moderního deathmetalu, coru a s malými výlety i do jiných extrémně hudebních stylů.

Skladby na CD byly nahrány ve špičkovém studiu THE BARN pod produkční taktovkou Dana Frimla z MEAN MESSIAH v průběhu jara 2019 a následně došlo k vydání pod hlavičkou SLOVAK METAL ARMY světoznámého Juraje Hariňa.

Jsme moc rádi, že vše takhle dopadlo a konečně můžeme současnou tvář prezentovat v profi balení, a to jak zvukovém, tak grafickém.

V čom sa líšil tento proces oproti minulosti?

Bejv: Ohledně hudby jako takové jsem se už hodně rozpovídal v předchozí otázce. 🙂 Jinak vše možná začalo mít trochu větší řád. Přesněji jsme si rozdělili role v kapele ohledně i těch nehudebních částí jakým je propagace, technická stránka fungování kapely, managementu.

Sice je ve všech oblastech ještě spousta rezerv a prostoru pro zlepšení, ale už to má nějakou formu. 🙂 Všichni to děláme jako koníček vedle svých „normálních“ životů a někdy holt není dostatek času a energie se všemu věnovat naplno.

Další oblast, která by se v této souvislosti dala zmínit, jsou živé koncerty. Myslím, že i v této oblasti došlo k výraznější změně. Celkově kapela mnohem více působí na pódiu energicky a řekl bych i sebevědoměji. Osobně si myslím, že je to především dobrou atmosférou, která teď v kapele panuje. Ne, že by bylo to dřív nějaké špatné, ale tak nějak to poslední dobou vše sedí.

Čo má predstavovať obal albumu?

Bejv: Obal alba je přímo navázaný na textovou stránku, která pojednává příběh 16 leté holčiny a její cestu v koncentračním táboře až do úplného konce. Chápu, že někdo může oponovat „co o pocitech a životě v koncentračním táboře můžeme vědět“ a má v zásadě pravdu, ale texty píše náš kamarád Bohouš, který je velkým fandou druhé světové války a zvěrstev, kterých se na lidech děly, a jedná se o fiktivní příběh.

Je jasné, že se nedá do těchto pocitů vžít a já osobně si myslím, že i to co tam lidé zažívali je naprosto nepřenosné, ale tento koncept se nám líbil a myslím, že k atmosféře alba se hodí.

Nikdy nebyly texty ELYSIUM o politice, gore či ekologii. Vždy se spíše jednalo o spíše konkrétní příběhy a zde to bylo pojato koncepčně skrze celou nahrávku.

Jinak obal nakreslila a vlastně i vytvořila celý layout CD Daniela Neumanová, která je hrozně talentovaná. Obal celý měl hodně vývojových fází a každý detail se dost ladil. Výsledný obal má kromě vazby na textovou stránku alba i mít jakýsi kontrastní význam (dobro vs zlo) stejně jako je kontrastní i muzika, které CD obsahuje.

História kapely

Vo vašej histórii je možné nájsť istú výraznú žánrovú zmenu. Mohol by si o nej povedať viac? Nový album bol plne v réžii „nových trendov“?

Bejv: Myslím, že výsledná žánrová změna je výsledkem evoluce a změn v kapele. Když to vezmu popořádku, tak s příchodem nových členů, konkrétně mě na postu zpěváka a Petera Heteše na postu bubeníka, bylo možno využít jiných výrazových prostředků než doposud.

Ve vokální stránce jsem se vždy pohyboval spíše na pomezí deathmetalového growlu než původního thrashové „křiku“ jaký využíval předchozí zpěvák Jirka. To samé v jiné podobě platí pro Petera, který doposud měl zkušenosti především z deathmetalových spolku i když jeho možnosti jsou mnohem a mnohem širší.

Dalším prvkem bylo využívání jiného ladění a 8 strunné kytary, které rozšířilo další možnosti směrem k většímu extrému.

ELYSIUM nikdy nestáli na místě, ale v posledních letech bylo těch změn tolik, že se žánrově posunula kapela v historii nejdále.

Nebylo to určitě nějaké trendové naskočení, ostatně to je i hudbě slyšet, že se zde stále nacházejí rozpoznatelné momenty ze starších období, ale Dušan, tvůrce hudby, vždy i v tom co poslouchá šel tak trochu dopředu a ať chceš nebo ne nějakým způsobem tě to ovlivní.

Nikdy jsme neměli tendenci někoho kopírovat a výrazná změna byla prostě jenom přirozený posun možná i dospění kapely dál. Obecně se víc začalo pracovat s motivem a došlo k „zahuštění“ muziky i když možná trochu na úkor techničnosti, ale rozhodně ne funkčnosti.

Na albume sa spevom podieľal aj Matěj Kopecký. Mohol by si povedať niečo viac o tejto spolupráci? Ako vznikla, ako sa vám spolu natáčalo a pod.?

Bejv: Jak již jsme několikrát někde říkal nebo psal, pro mě je Matěj nej zpěvák v těchto extrémních žánrech v ČR. Ostatně to hovoří i jeho zapojení v perfektních kapelách jako je SOUL DECODER, SILENT GENERATION nebo LIQUID SPACE 9.

Na to, jak je mladý, jeho variabilita je naprosto neuvěřitelná. S Matějem a jeho kapelami jsme měli možnost několikrát hrát a máme v nich kamarády, takže volba byla pro mě jasná. Chtěl jsem, aby z mého pohledu byla nahrávka perfektní a variabilní. Sám o sobě nemám až tak variabilní vokál, tak jsem oslovil Matěje, jestli by mi nepomohl. Rád souhlasil.

Jeho party vznikali ve studiu až když vše bylo víceméně kompletní, a já jsem se až tak nezdráhal ho zneužít. 🙂 Nakonec jeho příspěvek je tuším v 6 skladbách z 9. 🙂  Určitě celé nahrávce prospěl navýsost.

Spolupráce přímo ve studiu byla super. Víceméně já měl připraveny pasáže, v kterých by měl Matěj zpívat a pak jsem jeli skladbu po skladbě a mistr to tam dával, dle mých požadavků. Tím, že svůj vokál 100% ovládá nebyl to vůbec žádný problém.

Podujatia

Čo koncerty? Kde všade vás budú môcť ľudia vidieť?

Bejv: Určitě!!! Máme živé hraní moc rádi a snažíme se svoji muziku prezentovat co nejčastěji. Bohužel s povinnostmi, které v životě máme jsme vyhodnotili, že optimální četnost koncertů se pohybuje někde 1-2 koncerty měsíčně. Toto se nám daří celkem držet.

Postupem času jsme zjistili, že pokud je to častěji, že pak nejsme schopni dát dohromady nic nového a že to už negativně zasahuje do našich kalendářů. Když lidé chtějí vědět místa, kde nás budou moct vidět, tak je nejlepší sledovat náš FCB profil a sekci TOUR.

V blízké době to budou místa jako Kolín, Praha, Náchod, Pardubice, Kutná Hora, Plzeň, Brno, Jaroměř, Voletiny atd. Jednak to bude jako support na koncertech kapely V.A.R., na našich akcích jako je Christmas Mazec III. v Kolíně a Týnecký mazec XIV. a na jaře na takovém menším tour s kapelami FEEBLE MINDED, DYSANGELIUM a PHYLACTERY.

Je v pláne navštíviť aj Slovensko?

Bejv: Jasně, že jo. Jezdíme na Slovensko celkem pravidelně. Těch důvodu, bych řekl, je několik. Slovenskou scénu bereme jako domácí, protože náš bubeník Peter pochází z východoslovenského města Stropkov. Snažíme se minimálně jednou ročně do těchto končin ala Stropkov, Svidník, Prešov zavítat.

Vždy je to hrozná jízda, která dost často končí v ne úplně společensky přijatelném duchu.

Dále máme na Slovensku spoustu přátel, jak z řad fanoušků, tak i kapel. Ono ostatně spousta z nich je taky u nás v ČR. 🙂 Máme na Slovensku spoustu dobrých zážitků z akcí, kromě zmíněných míst i z Nitry, Banské Bystrice aj. a samozřejmě pár spřízněných kapel jako jsou EMPYRION, GRINDING JESUS BROTHERS, ORTOMEN, AS THEY RISE nebo DOOMAS.

Ono konec konců naše poslední CD vyšlo pod hlavičkou SLOVAK METAL ARMY srdcaře Juraje Hariňa. Takže my musíme mít k Slovensku velmi vřelý a blízký vztah.

Co teď z hlavy vím, tak na Slovensko bychom měli zavítat někdy příští léto na dva (tři) koncerty vč. svidníkovského YNfestu. Myslím, že nějaké akce jsou ještě v řešení, ale že by to bylo dříve si asi nemyslím.

Elysium Brutal Assault

Tento rok ste si zahrali na Brutal Assaulte. Môžeš o tom povedať viac?

Bejv: No, co ti budu vyprávět. Je to jeden ze splněných snů kapely. Ono, když si vezmeš, že v průměru na BA běžně nevystupuje víc jak 10 kapel z ČR a SR, je to pro nás velký úspěch. Byl to neskutečný zážitek a myslím, že dosavadní koncertní top za celou existenci kapely.

Odehráli jsme už několik větších festivalů jako GOTHOOM nebo MCDF, ale BA je ještě velikostí jiná liga.

Když jsme se to dozvěděli ani jsme tomu moc nechtěli věřit, ale pak převládla euforie, ale zároveň i trochu obavy. Být na takovém festu může být výhra i prohra. Kapela se musí ukázat v co nejlepší formě a někdy zaujmout lidi může být dost náročné. Muzika je jedna věc a živá prezentace druhá.

Nikdo nechce, aby se na jeho vystoupení lidi pamatovali z toho důvodu, že to bylo neprofesionální a špatně odvedené. I když se říká špatná reklama taky reklama.

Nicméně nechtěli jsme nechat nic náhodě. Otvírali jsme první regulérní den na hlavní stage, ale i tak tam bylo hodně lidí a myslím, že ostudu jsme neudělali a ukázali, že jsme tam byli právem. Určitě se hodně lidí divilo, proč zrovna my jsme ti, kteří byli vybráni na BA, a já osobně doufám, že těm, co se přišli podívat jsme dokázali, že to nebylo neoprávněně.

Já osobně jsem měl vždy přání odtáhnout si takto velký koncert jako frontman a tímto se mi toto přání splnilo.

Festival Týnecký Mazec

 Zároveň ste organizátorom festivalu Týnecký Mazec. Mohol by si ho predstaviť?

Bejv: Moc rád ti náš festival představím. Týnecký Mazec je námi pořádaný lokální a rodinný metalový festival, který příští rok bude mít už 14. pokračování. U první myšlenky zrodu jsem nebyl, ale z vyprávění vím, že důvodem dělání festivalu bylo udělat si festival po svém, v místě působení kapely a nebudu lhát i z důvodu nabídnutí akce na výměnu koncertů s jinými kapelami.

Postupem času jsme, ale hlavně zjistili, že nám jde o to udělat si pěknou akci s našimi kamarády a lidmi, kteří každoročně přijíždí nebo přichází na fest. Proto i píšu rodinný, protože si myslím, že ve finále to je jeden z nejdůležitějších aspektů, proč lidé za námi na fest jezdí.

Máme pěkný areál, super zvuk a z mého pohledu i jedinečnou přátelskou a klidnou atmosféru. Spousta lidí, když přijedou vyzdvihují hlavně toto.

Když kouknu do historie, tak za těch 14 měl možnost festival hostit kapely jako HATE, MASTER, HYPNOS, ROOT, PROMETHEE, INGESTED, ARMADA, DEBUSTROL apod.

Dramaturgii festivalu se snažíme skládat tak, aby byla pestrá a občas i ukázala lidem kapely, které by se k nim přímo nedostali. Zároveň si i trochu děláme radost, když zvládneme pozvat někoho, kdo se i nám osobně libí. Je to taky náš festival a chceme si jím dělat radost. Někdy upřednostníme tento fakt nad tím, abychom co nejvíce zvedli návštěvnost.

Celý festival jedeme bez nějakého velkého sponzora, takže náš rozpočet je omezený, ale ne beznadějný. 🙂 Běžně za ten jeden den mezi lidi vypustíme 10 kapel z toho se nám poslední dobou daří i získat několik zahraničních kapel vč. slovenských.

Příští rok se festival bude konat 27.6.2020 v našem domácím Týnci nad Labem na stále stejném místě. Tento rok mám obzvlášť já radost, protože se nám podařilo získat kapelu, která v ČR ani SR nikdy nehrála, a to jsou groove math metal zabijáci z Belgie BEAR, který kombinují mnoho stylů a je to jako kdyby SLIPKNOT měli dítě THE DILLINGER ESCAPE PLAN. 🙂

Vím, že to není zde moc známá kapela, ale vím, že se bude jednat o naprostou pecku. Jejich vystoupení jsou doslova destrukčního charakteru. Sestava bude doplněna o další extrémně metalové spolky.

Namátkou za deahtmetal polští SPHERE, vaši PERVERSITY, DYSANGELIUM, PROLAPSED za thrash a core MEAN MESSIAH, F.O.B. a trochu alternativy v podobě irských WORDS THAT BURN. Ještě jednu zahraniční pecku řešíme, ale není ještě možné to pustit ven. No bude to zase pěkná sestavička a každého srdečně zveme.

Kromě tohoto festu pořádáme i občas klubové akce a pravidelně zimní odnož Týneckého mazce s názvem Christmas Mazec. Ten bude tento rok již potřetí 14.12. v Kolíně a ve společnosti kapel POPPY SEED GRINDER, slovenských WASTAGE, INNERSPHERE ad.

Ako osobne vnímaš hudobnú scénu v Čechách?

Bejv: Já osobně jí vnímám spíše z pozice kapely než posluchače. Ve scéně s menšími přestávkami aktivně působím přes dvacet let a řekl bych, že z původní scény, která byla hodně založena na kamarádských vztazích se stává ostrý rybník plný ryb a občas mi přijde i s mále vody.

Vezmi si jenom kolik je v ČR aktivních kapel a kolik vzniká nových festivalů. Někdy mi přijde, že lidí, kteří tuto hudbu poslouchají je méně než těch, co se nějak aktivně angažují. 🙂

V létě nemáš šanci se s pořádáním festivalu trefit do volného termínu. Je jasné, že v dnešní době máš nepřeberné množství možností. Pokud chceš udělat festival, všechny služby jsou dostupné. Jak co se týče propagace, přes merch a zvuk až po získání zahraničních kapel.

Často je to jenom o penězích.  Neříkám, že to je dobře nebo špatně, ale rozhodně je to o dost jiné než dříve. Nechci na scénu nějak házet špínu, ale rozhodně je to větší byznys než to býval.

Z pozice kapely mi přijde, že pokud nemáš, co nabídnout a teď nemyslím ani tak hudebně, ale spíš věcí okolo, je mnohem těžší se prosadit. Může to znít jako nářky, ale ptal ses na můj osobní názor. Pílí se dá hodně věcí dosáhnout, ale pokud není co nabídnout, je to trnitější cesta. Na druhou stranu se najde spousta lidí, kteří to dělají srdcem a někteří jsou za to i občas odměněni. 🙂

Co se týče úrovně scény z hlediska kapel nejsem ten pravý, který by se k tomu měl vyjadřovat. České kapely znám hlavně z koncertů než, že bych je nějak aktivněji poslouchal doma. Rád si občas poslechnu novější věci kapel, které znám, ale obecně jsem v tomhle bídnej.

Ve zkrátce bych to popsal asi tak, že na v ČR scéně působí spoustu starších matadorů, kteří to hrnou léta a lidé to baví. Pak je tu naše grindová scéna s kapelami jako GUTALAX a SPASM, která má celosvětově úžasné jméno a někteří z nich dosáhli neuvěřitelných věcí.

A nakonec je tu spoustu nových spolku s mladou krví, kteří se derou do první ligy (někteří už tam jsou) namátkou pokud zůstanu v extrémním ranku (neřeším různé core odnože) tak bych za sebe jmenoval SOUL DECODER, DILLIGENCE, HORRIBLE CREATURES, ANIME TORMENT ad. Já osobně poslední CD české kapely, které jsem si koupil je CD kapely ESA Z LESA. To je pecka. 🙂

Mohol by si povedať niečo o živote členov pomimo kapelu?

Bejv: Všichni jsme v rámci možností normální lidi 🙂 když to vezmu nějak popořádku tak:

Dušan (kytara) – pracovně blondýna, která má dvě pěkné dcery, trhlého psa a ještě trhlejší přítelkyni. Je to samorost, který má své názory a umí si za nimi jít. Co se týče času mimo kapelu a opomenu práci, kde tráví celkem dost času, věnuje se svým dvěma princeznám a společenským aktivitám spojených s pitím zrzavého moku, dobého jídla.

Ale myslím, že to má nastaveno asi tak, že dcery, muzika a pak ostatní. Rád občas si vyrazí i za nějakým zážitkem v podobě cesty do Indie nebo Malajsie.

David (basa) – pracovně Adis, má pěknou rodinku taky s dvěma outěžky a jedním větším v podobě manželky. Je to snad nehodnější člověk, co znám a lidi kolem něj toho umí občas náležitě využít. 🙂

Ve volném čase hraje ještě v jedné rock metalové bandě s názvem RISSLA plus ještě zaskakuje na basu u asi 99 jiných kapelách. Kromě muziky a rodiny je jeho obrovskou vášní kovařina. Je hrozně šikovný na ruce (na nohy už je to trochu horší, ach ta kolena) a neznám nikoho, kdo by se dokázal v kovošrotě, tak tetelit radosti jako on.

Peter (bicí) – pracovně čokočka, je původem od vás zo Slovenska a to už samo o sobě vypovídá mnohé. Je to neorganizovaný starší teenager, který si v rámci možností užívá života velkoměsta s jinými slovenskými kamarády a přítelkyní, s kterými tráví zbývající čas, když nehraje. Bicí jsou jeho vášeň (kromě jiných stimulačních prostředků), takže mimo kapelu už toho většinou, co vím, není.

Já (zpěv) – pracovně Bejv, úspěšný krásný manager 🙂 s dvěma prcky ve věku 5,8 let a starší manželkou na krku 🙂 Kromě aktivního řvaní na koncertech jsem pasivní hledač kapel z ranku metalové a corové muziky.

Občas se snažím i sportovat v podobě kola, nějakého pinkání squashe nebo badmintonu, ale to vše až po obstarání své milující rodiny, s kterou (stejně jako kluci) vyrážíme často na výlety ať za lyžemi, na kolo a nebo jenom tak.

Takže v podstatě ani nic moc zajímavého 😀

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem veľmi pekne za odpovede, a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre čitateľov.

Bejv: Já taky moc za sebe i za ELYSIUM děkuji za rozhovor. Snad to někteří dočtou až sem. 🙂 Sledujete ELYSIUM na FCB a na netu na odkazu www.elysium.cz , kde jsou uvedeny všechny důležité odkazy týkající se našich aktivit ať na FCB, Bandcamp nebo přehled koncertů.

Pokud jsme čtenáře zaujali určitě se nebojte ozvat anebo přijít na nějaký koncert. Rádi s Vámi pokecáme a ukážeme co umíme. Ještě jednou díky. Pro jistotu, zde si můžete poslechnout celé naše CD https://elysiumcz.bandcamp.com/.

FB: https://www.facebook.com/elysiumcz/

Celý album:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *