Elysium – The Path of No Return

Elysium The Path of cover Death metal je žáner, ktorý má v Česko-Slovensku silné postavenie. Ďalším z veľkého množstva dôkazov tohto tvrdenia je aj novinka The Path of No Return od českej kapely Elysium.

Skupina na to ide bez akýchkoľvek okolkov a prakticky od prvých sekúnd sa na nás začne valiť riadna spúšť death metalu. Prevažne stredné tempo, kde sú riffy doplnené dostatkom melodiky a skvelým growlom. No a na konci dôjde aj na trochu toho slamu.

Zaujímavosťou je bez pochyby to, že sa jedná o koncepčný album. Ten hovorí príbeh 16 ročného dievčaťa v koncentračnom tábore a o boji dobra so zlom. Podľa toho vypadá aj hudba na celom albume – už spomínaná kombinácia tvrdších a melodickejších pasáži.

Tým sa vytvára kontrast, ktorý môžeme počuť prakticky vo všetkých 9 skladbách. Na svoje si tak prídu vyznávači poctivého mŕtveho kovu – a že sú tvrdé pasáže dostatočne tvrdé, a temné, ale aj tí, ktorí majú radi výbornú gitarovú prácu.

Hudobníkom sa taktiež podarilo vytvoriť nepríjemnú a ťaživú atmosféru, ktorá sa rovnako nesie skrz celú nahrávku. Veď, čo iné by sme pri takom príbehu aj čakali.  Celá platňa trvá niečo okolo 36 minút a napriek dominujúcemu strednému tempu vám čas pri jeho počúvaní ubehne rýchlo.

No a na konci som zostal s určitým nepríjemným pocitom.  Či to bolo témou, atmosférou, hudbou samotnou, neviem, v každom prípade sa to chalanom z kapely podarilo na výbornú a patrí im poklona.

Pretože nahrať tvrdý album s kvalitnou hudbou je jedna vec. Zakomponovať však doňho príbeh so všetkými elementami je vec druhá. A to bez nejakých aranžmánov, medzihier a pod.

Vo výsledku, tak dostávame silný, kompaktný album, kde síce piesne odsýpajú podľa napísaného vzorca, avšak vytvárajú pevný príbeh. Ak sa k tomu pridá výborná hudba, dostatok melodiky, ale aj brutality, ťaživá atmosféra a myšlienka, jeden z top albumov roka je na svete.

Lineup:

  •  Jarda Bejv Petřík  – spev
  • Dušan Miňovský – gitara
  • David Adamec – basa
  • Peter Heteš – bicie

Tracklist:

  1. Meeting With Angel
  2. The Death Without Hope
  3. Madness Buried Deep Inside
  4. The Black Snow
  5. The Way Of Expectations
  6. Dreaming About The End
  7. Blindness Of The World
  8. The Infinite Reality Of Everyday Life
  9. Behind The Wires

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: SLOVAK METAL ARMY

Celý album

Linky:
https://www.facebook.com/elysiumcz/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *