Tom Angelripper (Sodom) – ,,Novinka taktiež naznačí smer, akým sa bude uberať nasledujúci full album”

tom sodomNa očakávaný full album nemeckých thrasherov Sodom si ešte nejaký ten čas počkáme, no kapela pripravila pre svojich fanúšikov ďalšie EP, ktoré dostalo názov Out Of The Frontline Trench. Chcete poznať detaily vzniku EPčka, dozvedieť sa niečo o chystaných koncertoch, ale aj to, v akom stave je príprava full albumu? Stačí si prečítať tento rozhovor s frontmanom Tomom Angelripperom:

Zdravím Tom. Sodom vydali nový EP album Out Of The Frontline Trench rok po predchádzajúcom EP Partisan. Dá sa to celé chápať tak, že sa jedná o akýsi darček pre fanúšikov?

Tom Angelripper: Zdravím, chceli sme dokázať, že sme stále aktívni a zaneprázdnení skladaním piesní. Toto EP je spoločne s jeho predchodcom zároveň aj niečím špeciálnym pre zberateľov. S výsledkom som veľmi spokojný. Novinka taktiež naznačí smer, akým sa bude uberať nasledujúci full album.

Veľa skupín hovorí o návrate ku koreňom, nám sa to však podarilo úplne, čo perfektne odzrkadľuje nové EP. Najmä produkcia je veľmi tvrdá a neúprosná.

Aký bol proces jeho vzniku?

Tom Angelripper: Staromódny. Dve-tri skúšky do týždňa. Vždy sme začali jamovaním, dávali sme dokopy jednotlivé nápady. No a niekedy som prišiel s novým textom.

Na albume môžeme nájsť pieseň Genesis 19, so zaujímavým textom….

Tom Angelripper: Ide o biblický príbeh zničenia Sodomy a Gomory (kniha Genesis), ktorá je veľmi zaujímavá a pre mňa aj veľkým zdrojom inšpirácie. Mal by si vedieť, že neverím v Boha, a verím, že dané mestá zničila prírodná katastrofa. Avšak originálny príbeh je vhodný a dostatočne dramatický pre pieseň od Sodomu.

Taktiež môžeme na EP nájsť dva nové songy, Down on your knees a titulnú skladbu, ktoré sú z obdobia 1. svetovej vojny. Za ich vznikom je zaujímavý príbeh…

Tom Angelripper: Minulý rok som našiel nejaké listy a fotografie môjho starého otca, ktoré odložila moja teta. Tieto zážitky starého otca ma zaujali, a tak som začal po danej tematike viac pátrať. Hľadal som dokumenty, čítal knihy a pod. Avšak, aby bolo jasné, vojna bola pre nás vždy nosnou témou a vždy tomu tak aj bude.

Taktiež ste nanovo nahrali dve piesne, Agent Orange a Bombenhagel. Myslím si, že je z nich jasne počuť, že v kapele funguje chémia na výbornú. Vnímaš to tak aj ty?

Tom Angelripper: Máš pravdu, táto verzia je tvrdšia a rýchlejšia. Ide o song, ktorý je vždy v našom setliste. Tento rok prešlo 30 rokov od vydania albumu Agent Orange. Rozhodli sme sa pridať tieto dve piesne na EP ako bonus pre fanúšikov. Lebo EP s tromi skladbami stojí rovnako, ako to s piatimi.

Mohol by si povedať niečo chystanom albume?

Tom Angelripper: Práve skúšame nové songy a myšlienky, avšak chceme pracovať bez akéhokoľvek časového stresu. A tak s vydavateľstvom nehovoríme o žiadnom dátume. Ak ale všetko pôjde dobre, malo by byť vonku do konca roka 2020. Myslím si, že tento album by mohol byť najdôležitejší v mojej kariére. A tak si chcem byť istý, že všetko bude perfektné.

sodom thrash kapela 2019

Taktiež máte naplánované nejaké koncerty na budúce mesiace. Je možné, že by ste ďalší rok navštívili aj Slovensko?

Tom Angelripper: Prečo nie? Ak sú u vás nejaký promotéri, ktorí by nás radi dotiahli na Slovensko, tak ideme! Vieme, že máme u vás silnú fanúšikovskú základňu. Dúfam, že sa vidíme budúci rok.

Pred rokom sme spolu robili taktiež interview. Myslíš si, že svet sa odvtedy zhoršil?

Tom Angelripper: Tiež si to myslím. Svet sa mení k horšiemu. Čím ďalej, tým viac nám ubúda pocit bezpečia. Všetko sa vymyká kontrole. Demokratickí politici strácajú silu. Objavujú sa rôzne radikálne skupiny. Nebojím sa o seba, skôr o budúce generácie. Ako bude svet vyzerať o takých 30-40 rokov?

V Európe máme prakticky dlhodobo mier. Myslíš si, že si ho ľudia prestávajú vážiť a vojnu vidia iba ako niečo imaginárne?

Tom Angelripper: Tento mier je dosť vratký, ako ticho pred búrkou!

Toto bude zrejme ťažká otázka, ale myslíš si, že strácame našu slobodu?

Tom Angelripper: Áno, myslím si to. Ale hádam sa to časom zlepší.

Si členom legendárnej skupiny, ktorá zmenila metalovú hudbu a mala obrovský vplyv na ďalšie skupiny. Ako by si opísal scénu teraz a v rokoch, keď ste začínali?

Tom Angelripper: Vtedy sme robili hudbu ako nejakú revolúciu proti rodičom, učiteľom, vláde, a taktiež proti pozérom, čo neznášali našu hudbu. Metaloví fanúšikovia boli menšina, pretože hudba ako “Deutsche Welle” a “New Wave” boli populárne na začiatku 80. rokov. V triede medzi 30 žiakmi som bol jediný metalista.

Bolo to zvláštne, ale rešpektovali sme sa. Myslím si, že celá scéna sa zmenila k horšiemu, je viac mätúca. Táto hudba je uznávaná a aj bude. Stále mi však chýbajú staré dobré časy. Avšak veci sa zmenili po uzavretí našej prvej zmluvy.

A keď sa Agent Orange stal takým úspešným, mohol som zanechať prácu v uhoľnej bani a mohol som sa viac venovať hudbe. To bol splnený sen.

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem veľmi pekne za odpovede a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov.

Tom Angelripper: Ďakujem za vašu podporu počas celých tých rokov. Iba vďaka vám stále funguje. A dúfam, že sa uvidíme na tour.

Vás priateľ Tom. 😉

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.sodomized.info/
https://www.facebook.com/sodomized/
https://www.instagram.com/sodom_band_official/

Foto: Markus Felix | PushingPixels; CC BY-SA 4.0; Wikimedia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *