Castaway – Before We Drown

castaway before we coverBratislavskí Castaway vznikli v roku 2004 z členov kapiel Dead Poets Society, Crusader, Galadriel. Približne o dva roky na to vydali debut Over the Drowning Water a začali sa vo veľkom objavovať na koncertoch s velikánmi ako Helloween, Blind Guardian, Gamma Ray... Vyzeralo to na slušný začiatok.

Časom sa ale zo zoskupenia stal len občasný projekt a muzikanti začali hrať v iných kapelách (Signum Regis, Janesession, Marián Grexa…). Napriek tomu Castaway nikdy oficiálne nezanikli.

Nástupca spomínaného debutu – Choices & Patterns vznikol až v roku 2013 a na tretí album Before We Drown  sme si museli opäť veľmi dlho počkať. Až do tohto roku – vydaný bol v novembri. Navyše došlo k menším obmenám zostavy. Prišiel nový basák a kapela začala používať už iba jednu gitaru.

Trpezlivosť ruže prináša

Aj keď, ako som uviedol na nový album sme si dlho počkali – vôbec to nebolo na škodu. ,,Castawayáci“ skvelo zúročili nadobudnuté muzikantské skúseností z iných bánd. Oproti jeho predchodcovi je opäť viac metalový.

Nechýba hlavne progresívna príchuť, čo počuť hlavne v rytmike, rôznych vyhrávkach a zvratoch. Navyše kapela dala aj veľký dôraz na viachlasné spevy.  Akýmsi spestrením albumu sú aj priamočiarejšia skladba Fallen  a balady Omissis, One Sentence v nich hlavne naplno vynikne krása Mayovho hlasu.

Záverečný verdikt

Na Slovensku máme mnoho kvalitnej muziky, ale formácii s tak skúsenými muzikantmi veľa nie je. Before We Drown určite patrí medzi albumy, ktoré by obstáli aj v ,,tvrdej zahraničnej konkurencii“. A určite si zaslúži aj plné hodnotenie.

Lineup:

  • Mayo Petranin – spev
  • Peter „Petruccio“ Bulík – gitary
  • Zoltan Daraban – basa, doprovodné vokály
  • Andrej Kutiš – klávesy, doprovodné vokály
  • Janko „Hraško“ Kovár – bicie

Hostia:

  • Paolo Giordano – hovorené slovo (10)
  • Roland Grapow – gitary (6)
  • Adam Mičinec – klávesy (4), gitary (8)
  • Stefano Urbani – vokály (2)

Tracklist:

  1. Ad Astra Per Mendacium
  2. Feed You Lies
  3. What Shadows Portray
  4. In Labyrinths
  5. No One Sees God
  6. Fallen
  7. Seeing Man
  8. Omissis
  9. One Sentence
  10. Where Do We Go from Here?
  11. The Last Day (Before We Drown)

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/castawayband
 http://bandzone.cz/castaway
https://www.youtube.com/channel/UC79gfmlhE85a50kdxfTGA6A/

Hodnotenie: 6/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *