Lýdia a Crom (Orkrist) – ,,Názov Artifacts of Life poukazuje na 3 symbolické predmety (ako výtvory ľudovej predstavivosti)…”

Orkrist 2020Koncom februára sa stalo niečo, na čo sme dlho čakali. Kultoví Orkrist po dlhej-predlhej dobe  konečne vydali tretí album. Jeho názov je Artifacts of Life. Jeho predchodca Grond uzrel svetlo sveta. Ako prebiehalo jeho nahrávanie? Ako bude vyzerať budúcnosť kapely? Dočkáme sa reedícii dvoch predošlých diel? Bude aj štvrtý album? Toto a aj mnoho viac sa dozviete v rozhovore s najpovolanejšími ľuďmi speváčkou a flautistkou Lýdiou a klávesakom a taktiež vokalistom v jednej osobe Cromom:  

Zdravím Lýdia a Crom! Po dlhej predlhej dobe ste konečne vydali nesmierne očakávaný tretí album Artifacts of Life. Kedy ste začali na ňom pracovať?

Crom: Dali sme sa dokopy cca 2 roky dozadu. Najprv sme začali oprašovať staré veci, ale popri tom vznikali postupne aj nové.

Vytiahli sme aj nejaké staré nápady (tvoria možno 10-15 percent albumu – napr. skladba Last MMIV, prvá polovička intra alebo klávesovo-flautová vyhrávka na konci skladby Incarceration), ale väčšina sú nové veci s našou starou tvárou.

Celé sa to hudobne utriaslo v zime 2018-2019, kedy skladby dostali viac-menej finálne aranže, začal sa črtať koncept textov, obalu, poradia skladieb a medzivyhrávok a začali sme to celé trénovať (postupne pridávať na koncertoch, nech si ich trochu obohráme). Texty pribúdali v priebehu roka 2019.

Nie sú zrovna naša obľúbená časť – aspoň prinútenie sa. 🙂 Potom to už ide.

Lýdia: Nahrávalo sa v bratislavskom štúdiu Pulp. Samotné nahrávanie prebiehalo posledné 2 novembrové týždne plus mixáž, ktorú sme riešili koncom decembra až v prvej polovici januára. O zvuk sa nám postaral Kubo Hríbik z Pulp-u a to k našej spokojnosti.

Líšila sa táto práca od skladania piesní pre dve predošlé albumy?

Crom: Ani nie. Skladby skladám ja, nahrávam zbytku kapely a potom dúfam, že sa ich naučia. To je teória, nie vždy prax. 🙂 Ono, to čo stojí za skladbami je vždy nálada človeka, ktorý ich skladá a životná fáza, v ktorej sa nachádza.

Kedysi to bolo o inom, keď človek možno nemal povinnosti (záväzky a život bol len krčma, chatovačky, lesy, koncerty, knihy a počúvanie hudby). Dnes je to trochu iné v tom, že mám rodinu, pracovné povinnosti a je ťažké nájsť inšpiráciu ako napr. pri  našom prvom albume.

Čiže pocitovo atmosférou novinka nie je možno až tak silná, ale snaží sa to vynahradiť pestrosťou.

Obsah albumu

Mohli by ste niečo porozprávať o jeho obsahu? Texty, muzika:

Crom: Textová stránka albumu sa pohybuje hlavne v oblasti starých slovenských rozprávok/literárnych diel a nejakých abstraktných námetov poukazujúc na spojenie človeka s prírodou. Inšpirované Nevestou hôľ, príbehom o vyčkávajúcich rytieroch v útrobách vrchu Sitno, či iné námety.

Názov “Artifacts of Life” poukazuje na 3 symbolické predmety (ako výtvory ľudovej predstavivosti), ktoré sme aj graficky skĺbili do symbolu, ktorý nájdete v CD, na tričkách a na promo materiáloch.

Pochádzajú taktiež z istej slovenskej rozprávky nesúcej názov “Strom, čo všetko okrášľuje, voda, čo všetko oživuje, a vtáčik, čo všetko vyjaví”. Temný príbeh o láske, závisti a krutosti. Práve k tejto téme sa viaže aj skvelý obal albumu, ktorý na základe našej predstavy vytvoril Hans Trasid z Dis-art Design (ďakujeme).

Obal bol predstavený v deň vydania CD a hneď potom prišiel aj motív na tričká.

Tí, čo nás poznajú, určite vedia o čom album bude: melodika, nejaká ta dobová atmosféra, klávesové a gitarové vyhrávky, duniace bicie, kontrast tvrdého a jemného spevu a hlavne rôznorodosť. Myslím, že sa nám podarilo rôznorodosťou priblížiť sa k prvému albumu, ktorý majú naši fanúšikovia najradšej.

Aj keď tú atmosféru už nikdy nedosiahneme (predsa, prvotina je vždy jedinečná a originálna), nový album je trochu pestrejší ako druhý, ktorý bol pomerne priamočiaro Tolkienovsky naladený. Každá skladba je iná.

Nájdete tu od blackových klepačiek a šumienok, cez heavy/koňo metalové rytmy a melodické gitarové sóla až po doomové melancholické pasáže. Aj keď je album postavený na jednoduchosti, prináša pomerne veľa námetov.

Plus podarilo sa nám vniesť pár nových prvkov / rytmov, ktoré pomáhajú udržať si už spomínanú rôznorodosť a úplne sa nevykrádať.

Orkrist Artifacts of Life cover

 

Fungovanie kapely

Lýdia, ak mám správne info, ty momentálne žiješ v Českej republike. Nebol pre teba problém znovu sa podieľať na fungovaní kapely?

Lýdia: Je to trocha zložitejšie na nácvik, väčšinou to prebieha tak, že sa chalani stretávajú pravidelne bezo mňa a ja cvičím doma. Vždy ak sa len dá (a to najmä pred koncertom), sa snažím  cestovať na Slovensko a pár skúšok dať spoločných.

Ale sme spolu nonstop v kontakte online a veľa vecí riešime aj týmto spôsobom. Dokonca pár skúšok prebehlo i cez Skype 😀

Zatiaľ ste mali v Bratislave jeden koncert kde ste predstavili nový album. Kde budú ďalšie koncerty?

Lýdia: Uvidíme aká bude situácia o mesiac, mali by sme odohrať Noc plnú nárekov v Poprade 18.4 a potom sa niečo chystá 5.9 v Španej doline pri Banskej Bystrici. To  už bude taká trochu netradičná umelecká akcia spojená s workshopmi a výstavou.

Koncerty v zahraničí?

Plánujete hrať aj v Čechách alebo dakde ďalej v zahraničí?

Lýdia: Radi by sme, bude to závisieť od toho aké príležitosti sa nám naskytnú.

Crom: V zahraničí nemáme také silné meno ako na Slovensku, aj to na základe nášho aktívneho hrania v minulosti. Ale vďaka sociálnym sieťam a youtube-u sa nám ozývajú ľudia z Nemecka, Anglicka, Ruska, Južnej Ameriky. Nemáme nejaké koncertné ambície ako zahrať si raz za štvrťrok pre ľudí, ktorých to poteší.

Kvôli rodinným a pracovným povinnostiam si niečo ako turné dovoliť nemôžeme a jednorazové vzdialenejšie koncerty nie sú z hľadiska cestovných nákladov až tak lákavé pre organizátorov.

Bola by to určite zaujímavá skúsenosť, ale ako sa hovorí – všade dobre, doma najlepšie – a to platí aj o nás, keďže sme vďační za atmosféru, ktorú máme na domácich koncertoch. Ale uvidíme, možno sa niečo raz naskytne.

Je to aj zaujímavý pohľad na našu hudobnú scénu, kde koncertne najaktívnejšie SK skupiny ako Doomas alebo Malokarpatan hrajú viac v zahraničí ako doma. Tešíme sa z ich úspechu. Podobné ambície sme mali za našich starých čias, ale dnes už nie.

Inak .. už sme (v našej novej ére) raz prekročili hranice, keď sme v septembri 2019 boli zahrať na Morave nášmu najväčšiemu fanúšikovi v ČR na jeho oslave 5Otky. Bol to náš darček bez akýchkoľvek nárokov a opäť skvelá atmosféra, privítanie a spoločnosť príjemných ľudí.

Lýdia

Nasledujúce štyri otázky budu čisto pre Lýdiu. Ako vyzerá v súčasnosti tvoj bežný život? (povolanie, záľuby, záujmy)

Lýdia: Síce som vyštudovaný liečebný pedagóg, ale odkedy žijem v ČR (t.j. 12 rokov), tak sa venujem online marketingu. Aktuálne som teraz na materskej. Keďže mám tie deti tri (syn 9, dcéry 7 a 2 ročné) a z toho jedno handicapované, tak sa rozhodne nenudím. 🙂

Babičky k dispozícii moc nemáme, takže aj moje skúšanie s kapelou závisí od toho, či akurát manžel nie je na služobnej ceste a môže mi postrážiť deti.

Keďže je dosť pracovne vyťažený, toho času na skúšanie je rozhodne menej ako kedysi. Čo sa týka hudobných záľub, manžel hrá na gitaru, doma si s deťmi občas zahráme, ja okrem flauty sadnem občas aj k elektronickému piánu.

Moja športová vášeň je pole dance. Nie je to nejaké vrtenie sa okolo tyče ako si mnohí myslia pri predstave na sporo odeté dievčatá na opätkoch. Inklinujem viac k tej línii ktorá cvičí na boso, je to viac menej spojenie gymnastiky, akrobacie a tanca.

Potom pár dní vždy človek cíti každý sval (aj ten čo nemá, hehe) a pár modrín, k tomu, ale ten pocit za to stojí. Doma ešte rada varím, pečiem, hlavne torty pre známych. Väčšinu svojho voľného času sa však venujem mojim deťom.

Zvykneš navštevovať metal/rockové koncerty vo voľnom čase?

Lýdia: Teraz už naozaj minimálne. Rada by som, ale už je toho času málo, nie vždy mi to vyjde.

Minulosť

Mohla by si porozprávať ako si sa dostala k muzike?

Lýdia: K metalu pomerne neskoro. Ja som bola spevavé dieťa, moji rodičia spievali v Lúčnici aj v zbore Slovenského národného divadla, tak bol spev a hra na klavír u nás na dennom poriadku. Začínala som klasickou ZUŠ-kou, postupne pribudol spev v zbore.

Ja som si na strednej škole skladala svoje klavírne songy i s textami, publikum boli chalani z baráku čo mi sedeli pod balkónom :-D.

K metalu som sa dostala naozaj náhodne, keď mi sestra bývalého priateľa oznámila, že kamarátkin brat hľadá speváčku do kapely. Bol to Crusader, skúšobňu sme mali na Štrkovci. Hlavný spevák bol Martin Kollárik, ja som mu robila občas dvojhlas a doplňovala to flautou.

Za bicími bol Braňo Jurnečka, za klávesami Andrej Kutiš (dnes Castaway), gitary Matúš Hanus  (Castaway) a Maroš Plávka (The Tricksters). Boli to krásne časy, prvý album čo som s nimi nahrala bol Victims of the holy season. Nahrávali sme ho v Šali. https://www.discogs.com/Crusader-Victims-of-the-Holy-Season/release/9836577

Po Crusaderi som prešla do Orkristu. To začalo príhodou ako mi Crom na autobusovej zastávke podával kazetu so slovami, že nech si to vypočujem či by som do toho šla. Vypočula som si a odvtedy to bola moja srdcovka.

Keď Orkrist ukončil svoje pôsobenie, hosťovala som v Galadrieli na albume World under World (2004). Neskôr som hrala s nitrianskymi Sirenade a potom s bratislavskou Aghartou.

Tam som spoznala napríklad i Jara Janculu, dnes už bubeníka Signum Regis a ďalších skvelých ľudí. S Aghartou sme tiež nahrali demo, no potom som sa už presťahovala do ČR a aktívne som nikde nehrala.

Pre mnohých fanúšikov bolo šokom dlhodobý koniec Orkristu. Nechýbala ti v rokoch 2004-2018 kapela?

Lýdia: Áno chýbala. Neskôr v Prahe som istú dobu skúšala nájsť kapelu s ktorou by som mohla cvičiť. Ale ani jedna mi nesadla tak ako Orkrist.

Ja som už časom prestala veriť, že nájdem niečo čo mi tak prirastie k srdcu ako Orkrist, tak som s postupujúcimi rokmi ani viac nehľadala. Asi som to už vtedy vzdala a tajne v kútiku duše verila, že možno časom sa k tomu ešte vrátim.

Plány do budúcnosti

A ako to bude s vašou činnosťou do budúcnosti. Budete pokračovať ďalej v koncertovaní? Bude aj štvrtý album?

Crom: Skúšanie (pre našu radosť, psychohygienu a byť trochu zohratí): ÁNO

Občasné koncerty rešpektujúce naše životné situácie (pre radosť ľudí, a kým budú takí, čo nás počúvajú a kým nám vek/zdravie a iné okolnosti dovolia): ÁNO.

Ďalší album??? Nad tým zatiaľ nerozmýšľame, venujeme sa propagácii novinky. Tvárme sa, že nie, ale ani to nevylučujme.

Keď sme svojho času skončili, bolo to aj z dôvodu, že sme sa nejako dostali pod tlak hudobného mechanizmu = sú od teba očakávania: časové (prísť pomerne skoro) a kvalitatívne (prísť s niečím dobrým).

A dať oboje, to je ťažké a pod tlakom nič dobré nevzniká. Pre jeden z posledných rozhovorov v starej ére som sa vyjadril:

„Radšej skončiť na výslní a s peknými spomienkami, ako sa začať vykrádať a tvoriť na úkor kvality.“ To platí aj dnes. Nehovoríme o konci, ale ak ešte s niečím novým prídeme, tak tomu doprajeme čas, aby to stálo za to. 17 rokov ako čakanie na náš aktuálny album – to asi nie. 🙂

Sme radi, že tento album sa podaril, že chodia pozitívne reakcie a že sa zaňho môžeme s čistým svedomím postaviť, že toto je naša latka kvality podobne ako staré albumy, kde sme nikdy nemali skladby len do počtu, ale ľudia ich mali radi ako celky od začiatku do konca.

Staré albumy

A čo vaše spomínané počiny Reginae Mysterium, Grond. Je možné ich zohnať?

Lýdia: Teraz už ani moc nie, rozmýšľame o znovu vydaní …

Crom: Staré veci už z prvej ruky zohnať možné nie je. V októbri 2019 ešte boli 2 ks Grond-u k zohnaniu na Forensick Music, ale či to je ešte aktuálne, ….. Sú rozbehnuté nejaké práce na znovu vydaní a budeme informovať všetkých na sociálnych sieťach, akonáhle sa tak stane.

Je ťažké tomu zvoliť nejaký predajný formát, ktorý nebude stratový, v dobe, kedy všetci fičia na Spotify. Preto si skôr zisťujeme najprv dopyt. Kľudne nám píšte na FB a každý dopyt zohľadníme.

OK veľmi pekne ďakujem za rozhovor a ako je u mňa zvykom, poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

C+L: Ďakujeme všetkým, čo nás podporili kúpou aktuálneho CD, trička alebo návštevou koncertu. Vaša radosť a pozitívne reakcie ja naša radosť a motivácia z hrania.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/orkristofficial/
https://www.facebook.com/groups/216877845007585/
https://orkrist.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *