Freedom Call a ďalších 7 kapiel v podobe, v akej ich už (najskôr) nikdy neuvidíme

Kapely sú hudobné telesá zložené z viacerých členov. Mnohí ľudia si v prvom rade všimnú hlavne speváka, no ak kapela funguje dlho, často si obľúbia aj ostatných členov. Smutné je to, keď nastane situácia kedy odíde jeden alebo viac členov. Tak ako v týchto  8 prípadoch.

Freedom Call

Tieto kapely v tejto podobe už najskôr nikdy neuvidíme:

1. Freedom Call

Melodici Freedom Call patria v súčasnosti medzi najznámejšie nemecké power metalové kapely. Od roku 1998 svojím ,,happy metalom” rozdávajú radosť poslucháčom. Medzi zakladajúcich členov patria spevák a gitarista Chris Bay, basák Ilker Ersin a bubeník Dan Zimmerman, ktorý v tej dobe hral aj v Gamma Ray. Neskôr od Freedom odišiel lebo sa chcel venovať Gamme.

No v kapele sa dlho neudržal ani Ilker. Prvýkrát odišiel v roku 2005 a druhýkrát v roku 2018. A v rovnakom roku ho nasledoval aj bubeník Ramy Ali, ktorého v súčasnosti nájdete v Iron Mask alebo Serious black.

P.S.: Máme tu ešte jeden link nie je to síce koncertné video v pravom slova zmysle, ale aj tak. Povedali by ste, že o rok odíde z kapely polka členov?

2. Bonfire

Známa nemecká formácia Bonfire sa sformovala sa zo zoskupenia Cacumen, ktoré vzniklo v roku 1972. Názov Bonfire začali používať v 1986-tom. Hrali melodický hard rock, ktorý bol typický hlavne pre americké kapely. Okrem iného nahrali skladbu Sword and Stone, pochádzajúcu z pera členov Kiss (ktorí ju však nikdy nevydali).

Vydali niekoľko albumov a hráči nonstop odchádzali a prichádzali a to vyvrcholilo koncom roku 2014 faktickým rozpadom zostavy. Gitarista Hans Ziller mal v pláne začať fungovať pod hlavičkou zoskupenia Ez Livin.

Nakoniec z väčšiny členov Ez Livin sa stali noví Bonfire a po niekoľkých obmenách sa ich spevákom stal Alexx Stahl. Ten  spolu s vtedajším bicmanom Timom Breidebandom posunuli Bonfire power metalovým smerom. V súčasnosti na bubeníckej stoličke sedí André Hilgers, známy z Rage.

3. Rage

Osudom nemeckých Rage boli taktiež časte odchody muzikantov. V roku 1999 sa sformovala megahviezdná zostava. K leaderovi, basákovi a spevákovi v jednej osobe, Petrovi ,,Peavymu” Wagnerovi sa pridal gitarový virtuóz pôvodom z Bieloruska – Victor Smolski a za bicie zasadol jeden z najslávnejších bubeníkov na svete – Američan Mike Teranna. Spolu natočili albumy Welcome to the Other Side, Unity, Soundchaser, Speak of the Dead.

No dlho im to nevydržalo. V 2007-mom odišiel Mike Terranna (dokonca jeho odchod bol v Sparku v tej dobe označený ako jedno z najväčších sklamaní na metalovej scéne) A neskôr, v 2015-tom nastal úplný rozpad zostavy (Peavy sa vyjadril v zmysle že už ho to nebavilo s Victorom a Andrém Hilgersom – náhradníkom Mikea).

Zároveň však treba povedať, že v roku 2015 prišla skvelá náhrada – Marcos Rodríguez – gitarista a spevak + bicman Vassilios “Lucky” Maniatopoulos. Obaja fungujú v zostave dodnes.

4. Accept

Legendárni Accept vznikli v roku 1976 v nemeckom meste Solingen. Ich poznávacím znamením sa stala rýchlosť, melódie a hlavne ostrý hlas vtedajšieho speváka Uda Dirkschneidera. No s najväčšou pravdepodobnosťou ich v podobe akej sú na tomto videu už nikdy neuvidíme.

Udo dvakrát odchádzal z kapely – prvýkrát v roku 1987. V roku 1992 sa pokúsil o návrat no v 1997 odišiel definitívne (vrátil sa iba na pár koncertov v roku 2005).

V 2009 spravili veľký reunion s novým spevákom – Američanom Markom Tornillom. Dôkazom bol skvelý comebackový album Blood of the Nations, vydaný o rok nato vo vydavateľstve Nuclear Blast.

No nakoniec z hráčov, ktorí nahrali legendárne 80tkové albumy ako Balls to the Wall (1983), Metal Heart (1985) ostal iba gitarista Wolf Hofman.

5. Rhapsody of Fire

Ak pomyslite na taliansku metalovú scénu, určite vám príde na rozum Rhapsody of Fire. Tí vznikli v roku 1995. Produkujú symfonický metal, témami ich textov sú často fantasy príbehy (rytieri, meče, draci…).

V najúspešnejšej zostave sa zišiel spevák s mohutným rozsahom Fabio Lione, gitarista Luca Turilli so záľubou v klasickej hudbe a klávesak Alex Staropoli (ktorý okrem syntetizátorov obľubuje aj taký nástroje ako je čembalo).

Bubeníci a basáci sa často striedali, no od roku 2011 začal pozvoľný rozpad jadra kapely. Vtedy šokovali svet oznámením odchodu gitaristu Lucu a v 2016tom odišiel aj spevák Fabio. Alex tak dal dokopy novú zostavu a snaží sa vrátiť ku koreňom kapely.

6. Stratovarius

Nesmieme zabudnúť ani na fínsku scénu. Jednou z najznámejších kapiel z krajiny tisícich jazier sú nepochybne Stratovarius. Tí v polke 90tych rokov patrili do prvej power metalovel ligy. Ich hlavnými zbraňami boli Timo Kotipelto so svojím vysokým hlasom,  gitarista Timo Tolkki (ovplyvnený hlavne Ritchim Blackmoorom z Deep Purple a taktiež mal rad aj klasickú hudbu), švédsky klávesak Jens Johanson odchovaný na klasickej muzike (a dokonca si zahral aj s tým najpovolanejším – Yngwiem Malmsteenom) a nemecký bubeník Jörg Michael, ktorého skvelo dopĺňal basák Jari Kalnulaien (ktorý sa potom uplatnil Masterplane).

Aj táto zostava spravila mnoho skvelej muziky, no bohužiaľ obaja Timovia nedokázali spolu vydržať, čo viedlo k tomu že nakoniec Timo Tolkki roku 2008 Stratovarius rozpustil… No ostatní členovia chceli pokračovať a nakoniec to vyriešili tak, že našli za neho náhradu v podobe Matiasa Kupiainena a ostali ďalej fungovať ako Stratovarius… Minulý rok sa objavili správy, že Timo sa bude podieľať na chystanom novom albume Stratovarius, no podľa posledných správ nakoniec z toho nič nebude.

7. Sonata Arcitca

Sonata Arcitca bola zo začiatku tak trochu ,,klonom” Stratovarius. Začali fungovať v roku 1996 ako Tricky Beans, potom sa premenovali na Tricky Means a neskôr opäť zmenili názov, do súčasnej podoby. Akýmisi základným kameňom boli spevák Tony Kakko a gitarista Jani Limatainen spolu s bubeníkom Tommym Portimom

Pôvodne hrali hard rock, no netaja sa tým, že po vzore Stratovarius prešli na melodický, ultrarýchly power/speed metal. Tento štýl však neskôr opustili a rozhodli sa vsadiť na melancholicky melodický power (od albumu Unia). S tým zrejme súvisel aj odchod gitaristu Janiho.

8. Nightwish

Zmeny zostavy sa diali aj u fínskych Nightwish. Tou najvýraznejšou bol nečakaný rozchod so speváčkou Tarjou Turunen v roku 2005, ktorý jej bol navyše oznámený dosť šokujúcim spôsobom. Tarja patrila medzi zakladajúcich členov. Dané video pochádza z dvdčka From Wishes to Eternity 2001 a je zaujímavé tým, že v tej dobe v kapele ešte nepôsobil spievajúci basgitarista Marco Hietala – miesto neho na base môžete vidieť Samiho Vänskä. Bubeník Jukka Nevalainen z Nightwishu definitívne odišiel v roku 2019 pre problémy so spánkom.

Zdroj: https://www.wikkipedia.org, https://www.metal-archives.com

Ilustračná foto: Freedom Call v zostave 2013-2018, zdroj: http://www.freedom-call.net/galleries/ CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *