T (0N0, Neoblivion) – ,,Mám rád hudobnú rôznorodosť…”

0N0 kapela 2020Muzikanti zažívajú temné obdobie. Koncertovať síce nekoncertujú, no nebráni im to vydávať novú muziku. Gitarista a spevák industrial doom metalovej kapely 0n0, známy ako T, vydal už druhé EP pod hlavičkou grind/industrial projektu Neoblivion. Jeho názov je The Ethics of the Herd-men. Ako vznikal daný projekt? Čo robí  pán T v dnešných dňoch? Kedy vyjde niečo nové u jeho domovskej kapely 0n0? Dozviete sa v nasledujúcom rozhovore:

Zdravím, v týchto temných dňoch si dal dokopy nové industrial-grindové 5 skladbové EP The Ethics of the Herd-men, ktoré vyšlo pod hlavičkou Neoblivion. Otázka znie či vznikli piesne kvôli terajšej situácii alebo už skôr?

T: Ahoj. EP kompletne vzniklo niekedy v období rokov 2015 až 2018. V roku 2018 bol plán vydať ho aj na kazete spolu s prvým EP z roku 2010, ale z nejakého dôvodu k tomu nedošlo. Pravdepodobne to bolo kvôli pracovnej vyťaženosti v rámci 0N0 a v zamestnaní.

V súčasnosti sa nachádzam v dobrovoľnej karanténe a už tri týždne som nevyliezol z domu. Teda, raz som bol vysypať smeti. Človek má tým pádom dosť priestoru na rôzne iné aktivity, na ktoré predtým nebol čas.

Nie, piesne nevznikli kvôli terajšej situácii, napriek tomu, že by sa mohlo zdať, že názvy možno určitým spôsobom odkazujú na súčasnosť.

Ak sa to dá, popíš ich niekoľkými vetami.

T: Prvá skladba The Ethics of the Herd-men sa zaoberá neduhmi masovej spoločnosti, ako dogmatizmus, ignorantstvo a skostnatenosť. Druhá Limbo of Savagery je o pudovosti, automatizme a barbarizme nášho civilizovaného sveta.

Without Fear Rejoice je o úniku a inciácii. The Road of Excess je pieseň, ktorá sa zaoberá cestou excesu a Bend the Knee to None je o zarputilosti, neskrotnosti, a vymedzení sa voči davu.

V muzike Neoblivion sa spomína aj ,,Pán múch“. Súvisy to s rovnomennou knihou?

T: Nie.

Okrem teba sa podieľali na tomto EP aj traja hostia. Mohol by si povedať o nich viac?

T: Na EP mi prispeli zopár vokálmi Weget, vokalista Mortally Infected a S, vokalista Holotropic a 0N0. Niektoré pazvuky v intrách a outrách urobil A, gitarista 0N0, a autor rôznych ďalších projektov.

Je šanca, že by to EP bolo vydané aj fyzicky, poprípade, že by sme niekedy mohli skladby z neho počuť naživo?

T: Možno niekedy v budúcnosti príde k zrealizovaniu spomínanej kazety. Čo sa týka koncertov, s najväčšou pravdepodobnosťou nie. Nemal by som čas kvôli svojmu zamestnaniu a iným hudobným aktivitám.

neoblivion the ethics cover

Kapela 0N0

A ako to vyzerá s tvojou domovskou kapelou 0N0? Sú nejaké nové skladby? Ak áno vedel by si povedať kedy oficiálne vyjdú?

T: Práve sme dokončili mixáž nášho tretieho albumu. Budú na ňom 4 skladby a bude mať cca 37 minút. Je to kratší materiál ako náš predchádzajúci album, ale o to intenzívnejší.

Album vydá medzinárodný label so sídlom v Indii Transcending Obscurity Records. Je ťažké určiť, kedy vyjde. Je to dlhý proces. Ešte nás čaká postproces, mastering, výroba obalu a layoutu.

Samotná výroba CD a vinylu je tiež veľmi zdĺhavá, teda najmä výroba platní, CD sú hotové relatívne rýchlo + ešte bude treba rátať s tým, aký dátum si nakoniec vyberie vydavateľstvo v rámci svojho katalógu.

0N0 je vlastne taký industriálny typ doom/deathu, Neoblivion je viac grind. Je možné, že by si niekedy vydal skladby v nejakom ďalšom žánri?

T: Možné to určite je. Mám rád hudobnú rôznorodosť, i keď metal extrémneho charakteru je moja srdcová záležitosť. V rámci 0N0 by sme do budúcna radi vyskúšali aj trochu iné prístupy a postupy. Nemôžeme byť donekonečna striktne uzavretí v rámci jednej paradigmy.

Temná doba

Ako vlastne tráviš súčasnú karanténu?

T: Našťastie, môžem pracovať z domu, takže doobeda a poobede pracujem. Potom sa venujem aktivitám, ktoré mám rád. Najviac času trávim hudbou t. j. tvorivou činnosťou alebo jej počúvaním.

Občas pozerám filmy a seriály, občas si niečo prečítam a pod. Samozrejme, sledujem súčasnú situáciu prostredníctvom rôznych médií. Ale nie som tu zavretý celkom sám, bývam so svojím bratom.

Prebiehajú nejaké skúšky 0n0 za pomoci štúdiovej techniky?

T: Nie, to nie je možné. Pravdupovediac, naposledy sme mali skúšku asi pred rokom. Vtedy sme sa rozhodli, že sa začneme sústrediť na nahratie a zmixovanie albumu.

Potom prišla strata skúšobne po asi desiatich rokoch a nakoniec svetová pandémia práve v čase, keď sme chceli začať so zariaďovaním nového priestoru. Dúfajme, že sa nám podarí túto činnosť obnoviť v čo najrozumnejšom čase.

Kedy osobne očakávaš koniec súčasnej situácie?

T: Nerád by som tu uvádzal svoje dohady. Myslím ale, že treba byť pripravený aj na dlhodobejšiu alternatívu.

0n0 metal 2020

Minulosť

S 0n0 produkujete na slovenské pomery veľmi originálny typ muziky. Mohol by si vyrozprávať svoj hudobný príbeh? Kedy si s hudbou začal, aké boli tvoje prvé kapely a ako si sa nakoniec dopracoval k 0n0?

T: Elektrickú gitaru som si kúpil v šestnástich rokoch. Odvtedy som prešiel rôznymi projektmi a kapelami. Grind, death metal, post metal atď.

Okrem toho, som najmä v minulosti, u seba doma nahral XY ďalších demo-projektov rôznej kvality, ktoré skončili v rôznom štádiu kompletizácie, ale nikdy neopustili hranice môjho počítača, prípadne úzkeho okruhu mojich známych.

0N0 vzniklo v roku 2005 ako bočný projekt popri iných aktivitách. Postupne si prešlo rôznymi vývojovými fázami, až sa dostalo tam, kde je dnes.

Tak, to bola posledná otázka. Veľmi pekne ti ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

T: Ďakujem Ti za rozhovor a všetkým prajem veľa zdravia, a trpezlivosti.

Youtube ukážka:

Neoblivion:

0n0:

Linky:
https://www.facebook.com/0n0band/
https://ono0110.bandcamp.com/
https://neoblivion.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *