Jimi Cimbala (NoControl, Metropolis) – ,,Všetky kapely teraz potrebujú svojich fans oveľa viac ako kedykoľvek doteraz”

Jimi CimbalaKto minulý rok pravidelne navštevoval koncerty, určite zaregistroval kapelu NoControl. Za ňou stojí známy slovenský gitarista Jimi Cimbala. Nedávno, po menších komplikáciách vydali debutový album To svet nevidel, navyše v zaujímavom formáte. Na jeho nahrávaní spolupracovali aj zaujímaví hostia – Igor Belaj (ex The Paranoid), Michal Žitňanský (Zoči Voči). Chcete sa dozvedieť zaujímavé podrobnosti o ňom a o kapele? Ako to vyzerá s Metropolisom? To sa dozviete v tomto rozhovore s Jimim.

Zdravím Jimi. Nedávno si vydal debutový album s kapelou NoControl. Ako by si ho opísal človeku, čo o kapele NoControl ani nepočul?

Jimi: Ahoj Tomáš 🙂  NoControl je kapela, ktorá má niekoľko svojich typických znakov. Melodické refrény, divoké gitary, úderné bicie a slovenské texty z reálneho života. Kto niečo takéto v hudbe hľadá, toho naša tvorba s najväčšou pravdepodobnosťou osloví. 😉

Podľa informácii proces jeho vzniku bol trochu komplikovaný – tesne pred vydaním ste menili speváka. Čo bol dôvod zmeny?

Jimi: Album bol natočený a dali sme von aj niektoré skladby v podobe videoklipov. No čím viac sme to počúvali, tým viac sme počuli, že to proste nie je ono.

Náš exspevák VlaTko Kucharovič spieva naozaj výborne, ale tým, ako sa kapela formovala sme sa len uisťovali v tom, že toto nebude ten žáner, v ktorom je VlaTko, ako ryba vo vode.

Počuli sme to my, počul to VlaTko, a preto sme sa dohodli, že bude lepšie, ak sa budeme každý venovať tomu, v čom sa cítime doma.

VlaTko sa pustil do svojho projektu – už som počul aj nejaké demá a naozaj je sa na čo tešiť. Zostali sme však v takom vzduchoprázdne. Doska hotová, ale kapela bez speváka a síce koncertne VlaTko s nami ďalej fungoval do doby, kým nájdeme náhradu, no bolo to len dočasné riešenie, ktoré nás tlačilo stále viac.

Nechceli sme však poľaviť v pridávaní noviniek a vtedy ako blesk z jasného neba prišla spolupráca s Igorom Belajom, s ktorým sme urobili singel KEĎ NÁM DOJDÚ SNY, a tak sme toto neľahké obdobie prekonali.

Spolupráca s Igorom bola úplne úžasná. Je to mimoriadne schopný a talentovaný človek, ktorý to má hlave veľmi dobre upratané. Som rád, že sme aj blízki osobní priatelia.

Nový spevák

Ako ste sa skontaktovali s Elom Schronkom?

Jimi: Na post speváka sme vyhlásili konkurz. Prišlo pomerne veľa nahrávok od záujemcov.

Vybrali sme troch, ktorí sa nám páčili, a keď sme si pozerali ich videá na YTB, tak sme našli video, kde jeden z nich na koncerte spieval duet s Elom, a nám sa tam Elo veľmi všetkým zapáčil.

Nepoznali sme sa. Našiel som si ho na facebooku, poslal mu request… a v zápätí prišla správa “Nazdar! Ideme na pivo alebo dobyť svet?” No a odvtedy dobýjame svet 🙂

Netradičný formát albumu

Zaujímavý je aj spôsob vydania – iba ako USB kľúč. Prečo ste sa tak rozhodli?

Jimi: Nových vecí sa vôbec nebojíme a chceme byť aj poslucháčom, čo najbližšie. Keď som sa raz pozrel okolo seba videl som niekoľko USB pripojení a žiadny CD player. Tiež si myslím, že v tomto asi nebudem nejaká výnimočná vzorka. Tiež vychádzam aj z reality, ako sa s CD nakladá.Väčšinou aj tak skončia v MP3 playeroch. Takže tento proces dátovej konverzie tu odpadá.

Žijeme v roku 2020 a chceme byť ústretoví k poslucháčom. Ďaľším faktom je, že mnohí výrobcovia áut už ani CD mechaniky do áut nemontujú. A výhodou je tiež aj kapacita dát, pretože na našom USB nájdete aj obsah, ktorý by sa na CD proste nezmestil. Napr. našich 5 videoklipov.

Je v pláne v budúcnosti ho vydať aj v inom formáte (CD, LP…)?

Jimi: Zatiaľ nie. Zostávame pri USB a streamovacích internetových distribútoroch.

NoControl

Budúcnosť Metropolis

A čo bude s tvojou druhou kapelou Metropolis?

Jimi: Metropolis sa žial dostal do štádia, keď vedel fungovať, len “na pol plynu” a toto je pozícia kapely, v ktorej sa cítim veľmi zle. 🙁 V podstate všetci sme sa zhodli na tom, že ak to nemáme robiť poriadne, tak to radšej nerobme vôbec. A robiť to poriadne si vyžaduje veľa času, nervov, obetavosti, a vytrvalosti.

No, náš spevák Rado má natoľko náročné povolanie (vodič kamiónu), že ani pri najlepšej vôli by už rozbehnutú kapelu časovo neutiahol. To je samozrejme pochopiteľné, a preto sme Metropolis dali zatiaľ do “hybernácie”, a či sa niekedy zobudí nevieme ani my sami.

Kedy najbližšie začnú nejaké koncerty s NoControl?

Jimi: Žiaľ, v aktuálnej situácii sa nedá na toto jednoznačne odpovedať. Festivalová sezóna 2020 mala byť pre nás najlepšia, akú sme doteraz mali vzhľadom na počet dohodnutých vystúpení.

Niektoré už sú žiaľ zrušené, no väčšina je ešte stále v hre a my si veľmi prajeme, aby sa situácia naďalej uberala smerom, ktorý umožní bezpečný priebeh všetkých koncertov, a festivalov. O aktuálnom dianí ohľadne vystúpení budeme informovať prostredníctvom sociálnych sietí.

Čomu sa venujú členovia NoControl v bežnom živote (záujmy, záľuby, povolania)?

Jimi: V tomto ohľade to máme v kapele veľmi pestré. Profesionálni hudobníci sme dvaja – ja a bubeník Tomáš Hollub. Ďalej tam máme veľmi zručného automechanika, basgitaristu SOju a IT odborníka Jana Malovca, ktorý hrá u nás na gitaru. Spevák Elo sa mimo hudobnej činnosti venuje predaju a distribúcii softwéru pre automobily.

Hudobné začiatky

Ty osobne patríš medzi najznámejšie persóny slovenskej metal/rock scény. Ako si sa dostal k muzike a aké boli tvoje prvé kapely?

Jimi: K hudbe som sa dostal doslova inštinktívne. Už od úplne útleho detstva som vedel, že toto je moja cesta a nerobil som nič iné, len tomuto inštinktu veril. Moja prvá kapela, ktorá už bola známejšia a stojí za zmienku bol práve Metropolis.

Čo sú podľa teba najväčšie problémy našej domácej metal/rock scény?

Jimi: Nežijeme dobu, kde rock a metal je mainstream. Paradoxom však je, že tento žáner má stále veľmi silné zázemie. Máme tu už rockové rádio, metalové relácie aj v nerockových rádiách, štýlovo zamerané hud. portály či stránky na soc.sieťach.

To síce napomáha rozvoju popularity žánru, no na strane druhej to môže byť negatívnym faktorom pre návštevnosť na koncertoch, pretože voľba pri sledovaní svojej obľúbenej domácej kapely často stojí ako “atmosféra koncertu vs. pohodlie domova”.

Pocítili sme to aj my a o to radšej vidím, že stále viac víťazí koncert pred PC. A keďže viem, že toto sa s veľkým nástupom soc.sietí, a online dostupnosťou hudby dotklo veľmi veľa kapiel, a tých síce kvalitných, no začínajúcich obzvlášť. Myslím, že jeden z veľkých problémov dneška, a to nie len v rocku, a metale, je dostať toho svojho fanúšika z obývačky pod pódium.

Prognóza 

Ako bude podľa teba vyzerať naša hudobná scéna po skončení aktuálnej krízy?

Jimi: Vzhľadom k tomu, čo sa deje sú kapely teraz odkázané len na sociálne siete.

No táto kríza so sebou priniesla aj vyššiu “premávku” na týchto sieťach. Ľudia sú doma, trávia tam veľa času a oveľa viac času tam trávia aj užívatelia, ktorí inak tieto siete využívajú len okrajovo.

Hudby tam však vidíme oveľa menej, pretože dominujú úplne iné témy, a to hlavne COVID-19, a politika. Všetky kapely teraz potrebujú svojich fans oveľa viac ako kedykoľvek doteraz. Je to proste fungovanie takej symbiózy medzi fanúšikmi a kapelami.

Doteraz sme my kapely chodili za fanúšikmi – proste sme išli hrať tam, kde nás chceli. Počas krízy za fanúšikmi môžme ísť prostredníctvom internetu, no vôbec to nie je ľahké sa predrať týmto množstvom vírusovo-politického marastu a priniesť niečo pozitívne.

Preto, ak dnes niekto chce pomôcť svojej obľúbenej kapele, nech jej prezdieľa pesničku, nech si pozrie video na YTB alebo prečíta takýto rozhovor, ako tu robíme teraz.

Kapely počas tejto krízy budú prechádzať často znechutením, možno stratou vízie a po kríze tu zostanú len tí, ktorí to nevzdali, a ktorých fanúšikovia podržali. A to platí rovnako pre začínajúcu garážovú kapelu, ako aj pre tie najznámejšie kapely u nás.

Ok, tak to je už záver. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Jimi: Chcem v prvom rade poďakovať všetkým fanúšikom, ktorí zostali v tejto dobe nie len pri NoControl, ale pri hociktorej inej svojej kapele. A ďakujem aj Metalmania-Magazínu a Tebe Tomáš, že bojujete s nami pod gitarovou vlajkou aj teraz, no hlavne ďakujem Tebe milý čitateľ, že si to dočítal až sem:).

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/nocontrol.sk/
https://www.youtube.com/NoControl-sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *