Rozhovor s Vadimom Bušovským z Dorian Gray, zo dňa 3.3.2013

VadimPrinášam vám rozhovor, s členom jednej najlepších kapiel na Slovensku. Dorian Gray sú krásnym dôkazom, že u nás zdravá rocková muzika ešte nevymrela. Vadim Bušovský porozprával o novom albume o pripravovaných koncertoch a podobne…

Zdravím Vadím, aký bol deň?

Vadim Bušovský: Ďakujem za opýtanie, deň bol super.

Tento rok ste svojich fans potešili novým albumom, ktorý vyšiel po piatich rokoch. Prečo taká dlhá doba?

Vadim Bušovský: Všetko je otázkou peňazí, ktoré sme popri tvorbe albumu, klipu a ostatnej tvrdej koncertnej práci s Dorianom museli riešiť. Čo si nespravíš sám proste nemáš a nie je to jednoduché.

Mohol by si ho trochu predstaviť? Ako vyzeralo nahrávanie, jeho vznik a tak?

Vadim Bušovský: Nahrávali sme v štúdiu Babylon, u skvelého producenta, muzikanta a zvukového majstra Juraja Kupca, ktorý našu platňu aj produkoval. Nahrali sme ju cca za týždeň. Materiál sme pripravovali približne dva roky vo veľkej pohodičke, žiaden stres, proste sme si jamovali a tešili sa. Vznikli prijemne piesne z ktorých sme 10 kúskov šupli na CD.

Hneď prvý song sa volá 2012. Trochu možno mimo témy, ale ako si vnímal celý ten cirkus s údajným koncom sveta a podobne?

Vadim Bušovský: 2012 je skladba o živote, ktorý nám ponuka systém v ktorom všetci žijeme a myslím, že aktuálnosť skladby bude pretrvávať bohužiaľ ešte veľa rokov. Stačí si iba každý rok na miesto 2012 zaspievať 2013, 2014, 2015.. atď.
Na koniec sveta  tým bulvárnym spôsobom, ako je predstavený osobne neverím, no ale predsa ak niečo také raz príde, bude to zrejme len zavŕšenie nezvratného kolobehu života a pre mňa to momentálne vôbec nie je dôležité. Dôležité je len ako najkrajšie a najšťastnejšie prežiť čas, ktorý tu na zemi mám.

Okrem poctivého hard rocku na albume počuť taktiež aj bluesové prvky. Ako je to s tvojím vzťahom k tomuto štýlu?

Vadim Bušovský: Blues je základ hudobníka akéhokoľvek druhu a ja ho osobne mam veľmi rad. Čím som starší, tým viac ma to  k nemu ťahá prostredníctvom takých velikánov ako boli a budú Gary Moore, Jimi Hendrix a im podobní.

A čo song číslo šesť Žena v Červenom. Hovorí o nejakej konkrétnej dievčine?

Vadim Bušovský: Za každým textom je buď kus fantázie, prežitá skutočnosť, alebo chuť ju prežiť. Všetky texty nám napísal Branislav Moskáľ a ja nevylučujem možnosť, že to bola práve prežitá skutočnosť.

Vidím, že tak ako ostatné albumy, aj tento si dal na voľné vypočutie a stiahnutie na vašom webe. Pekné gesto v dnešných časoch, keď mnohí hovoria aké hrozné je sťahovanie z netu a tak. Čo ty na to hovoríš?

Vadim Bušovský: Na net sa to dostane hneď ako predáš prvý kus. Tak sme to dali ako gesto pre fans. Osobne považujem CD kapely okrem diela hudby a obrazu aj za pomyselný “občiansky preukaz” kapely. V dnešnej dobe sa kapelám nášho formátu nepodarí predať toľko CD ako svetovým jednotkám, čiže odpadá nám vidina zárobku. My chceme na základe predaja nasej dosky vrátiť peniaze tam, odkiaľ sme ich získali a snažiť sa o natočenie ďalšieho klipu, nech naši fans vedia, že žijeme. A povedzme si otvorene CD je CD a MP3 sú MP3.

Na predošlom albume bolo počuť aj iný hlas, okrem tvojho (napríklad song Láska sa Nenosí). Kto to bol a prečo ho tento krát počuť nebolo?

Vadim Bušovský: Je to dlhoročný kamarát a Dorian, spevák Rasťo Šulc. CD Dorian Gray 2001, ktorú vo veľkej väčšine napísal Rasťo bol malý odklon od klasického hard rocku ako sme razili a razíme dodnes. Táto hudba potrebovala iného speváka ako som ja a v tej dobe nám to šliapalo práve v tej formácii aká bola úplne skvelo. Keďže je Rasťo stále právoplatným “DORIANOM”, vôbec nevylučujeme ďalšiu spoluprácu.

Na vašom webe máte uvedených pár marcových koncertov. Mohol by si aspoň trochu naznačiť, čo sa pripravuje ešte okrem nich?

Vadim Bušovský: To je len prvotne malé klubové turničko k novej doske a pochopiteľné, že máme rozrobené hrania na najlepších akciách, ktoré sa na Slovensku konajú ako napr. TOP FEST. Riešime aj nejaké hrania v Čechách, ale o tom budeme  informovať až po ukončení jednaní na našej webovej stránke FB.

Aké záľuby a záujmy majú členovia vášho tria, okrem muziky?

Vadim Bušovský: Boris Brna (bicie) – miluje svoju dcérku Ninku.

Dano Urbán (basa) – miluje ženy, hru na kontrabas a stavarinu.

Ja – milujem motorky a svoj motorkársky klub All For One.

Jeden čas sa vo vašej zostave objavil aj slovenský, dá sa povedať legendárny basák Paľo Horvát (ex Tublatanka). Mohol by si objasniť, prečo s vami neostal na trvalo a čo teraz robí?

Vadim Bušovský: Áno, Paľko nahral osem piesni na albume “Aj teba sa to týka” a veľkou mierou prispel ku konečnému aranžu skladieb. To prečo neostal naozaj neviem a živí sa programovaním.

Ak by si mal čarovný prútik, čo by si zmenil na slovenskej rock/metal scéne?

Vadim Bušovský: Chcel by som, aby mala rock/metalová scéna viac podpory zo strany médií a ministerstva kultúry. Aspoň polovicu z toho ako je to napr. v Škandinávii.

A čo tvoje muzikantské začiatky? Mal si niečo aj pred Dorian Gray? Aké to bolo začínať v 92 s kapelou?

Vadim Bušovský: Pred DG som mal len stredoškolskú skupinu. Bolo to prijemné a krásne naivné. V každom prípade sme boli školské hviezdy a nám všetkým to úprimne lichotilo. V 92 roku som založil Dorian a vtedy som to začal naozaj žiť naplno a trvá to dodnes.

Čo ti dáva tú správnu motiváciu, aby kapela fungovala až do dnešných čias? (Bohužiaľ sme na Slovensku a pochváliť sa boh vie akou podporou od rádií a podobne veľmi nemôžte).

Vadim Bušovský: Je to len o tom, či človek v sebe nájde skutočne to, prečo bol stvorený. Ja som to zrejme naozaj našiel a nevie ma to opustiť, akokoľvek som si to želal v situáciách, keď som nevedel ako ďalej. Mám tu najskvelejšiu partiu ľudí a zároveň špičkových muzikantov okolo seba, robíme našu spoločnú hudbu a ešte sa vieme spoločne okrem tvrdej práce aj zabaviť. Trvá to už 20 rokov a stále je to pre mňa  aj chalanov to najviac, čo máme. Proste Dorian milujú všetci DORIANI. Treba veľa snívať, dosahovať svoje ciele a v nekonečnom rade si ich aj užívať a to spoločne.

Ok Vadim, ďakujem, že si si na mňa našiel čas. Prajem všetko dobré tebe aj celému Dorian Gray a ako tradične poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov webu Metalmania-Magazin.

Vadim Bušovský: Ostaňte verní rocku a metalu. Aj Dorian Gray je tu pre vás. Spoločne s vami udržíme rockovú muziku na Slovensku pri živote !

Youtube ukážka:

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.doriangrayband.com/
Bandzone: http://bandzone.cz/doriangray
Facebook: http://www.facebook.com/DorianGraySK

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *