Moonspell – 1755

moonspell 1755 cover

moonspell 1755 coverAko som už kedysi spomenul, koncepčné albumy sú v mnohých ohľadoch dvojsečnou zbraňou. Na jednej strane je to určité lákadlo pre fanúšikov, vypočuť si jeden album=jeden príbeh, na strane druhej sťaženie práce pre samotných umelcov.

Koncom minulého roka sa do takéhoto počinu pustila portugalská legenda Moonspell. Dané dielo dostalo názov 1755. Pojednáva o strašnom zemetrasení, ktoré v rovnakom roku postihlo Lisabon, a následnom znovuvybudovaní tohto mesta.

Portugalský jazyk

Prvou vecou, ktorá udrie človeku do ušných bubienkov je fakt, že celé CD je naspievané v portugalčine, s cieľom dosiahnuť čo najväčšiu autenticitu. Voľba rodného jazyka sa potom v súčinnosti s bohatou inštrumentálnou stránkou plnej orchestrálnych, orientálnych a iných tradičných prvkov javí ako výborný krok.

Prakticky hneď prvá, viac menej čisto orchestrálna skladba Em Nome Do Medo nás pripraví na výlet skrz naskrz históriou Portugalska a už spomenutej obrovskej tragédie. Zároveň je aj vstupnou bránou k titulnej skladbe – plnohodnotnému metalovému songu, stále však plného tradičnej hudby, ženských chorálov...

Originalita

Moonspell tak potešili zrejme všetkých –  milovníkov kovu, ale aj tých, čo hľadajú vo svete metalovej hudby stále ďalšie a ďalšie inovácie, originalitu, a kombináciu mnohých žánrov.

Kto niekedy aspoň trochu pričuchol k fyziológii človeka, tak mu slovíčko tremor nebude cudzie. Napokon možno sa uňho aj objaví pri počúvaní ďalšej skvelej piesne In Tremor Dei. Opäť, kvalitná metalová hudba plná mnohých a mnohých ďalších vplyvov, elementov, histórie, skvelej atmosféry….

Z piesní  sa najviac vyníma moja srdcovka Evento, najmä vďaka skvelej gitarovej práci v refréne v kombinácii s chorálom. Jednoducho musíte počuť. Nemožno však opomenúť ani také kúsky ako Todos Os Santos a Ruínas.

Ak to teda zhrnieme, kapela si pre nás pripravila dovedna 10 songov, pričom každý z nich by splnil aj tie najprísnejšie hodnotenia. Epickosť, monumentálnosť, autenticita, prenesenie späť v čase, to je len zopár slov, ktorými by sa dali popísať. A samozrejme poriadna metalová muzika, niekde na rozmedzí gothic-dark-heavy.

Keď to dáme dokopy s veľkým množstvom orchestrálnych pasáží, orientálnej hudby, tradičných hudobných nástrojov, famózny výsledok je na svete. Čo sa týka použitia portugalčiny, kvôli spomínanému zvýšeniu autenticity tento krok určite kvitujem. Čo sa týka spevu, tak ten je na tomto albume prakticky v melodickej rovine, čo rovnako hodnotím len pozitívne.

Verdikt

Takže, suma sumárom platňa 1775 má potenciál stať sa jednou z tých, podľa ktorej si budeme skupinu pamätať aj za xy rokov. Perfektná cesta späť do minulosti za nie až tak známymi dejinami v spoločnosti skvelej muziky.

Lineup:

  • Fernando Ribeiro – spev
  • Ricardo Amorim – gitary
  • Aires Pereira – basa
  • Pedro Paixão – klávesy
  • Miguel Gaspar – bicie

Hostia:

  • Carmen Simões – zbory
  • Mariangela Demurtas – zbory
  • Silvia Guerreiro – zbory
  • Martin Lopez – Darbuka (skladba 2)
  • Paulo Bragança – vokály (skladba 3)

Tracklist:

  1. Em Nome do Medo
  2. 1755
  3. In Tremor Dei
  4. Desastre
  5. Abanão
  6. Evento
  7. 1 de Novembro
  8. Ruínas
  9. Todos os Santos
  10. Lanterna dos Afogados (Os Paralamas do Sucesso cover)
  11. Desastre (Spanish version)

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Napalm Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.moonspell.rastilho.com/
https://www.facebook.com/moonspellband/
https://www.youtube.com/user/MoonspellYT

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *