Helloween – 7 Sinners

Helloween 7 Sinners cover

Helloween 7 Sinners coverV súčasnosti celý metalový svet očakáva od nemeckej formácie Helloween nový singel, resp. nový album v aktuálnej ,,veľkej zostave”. Teda Kiske/Hansen/Deris. My si však pripomenieme inú vec.

Minulý rok vydavateľstvo Nuclear Blast znovu vydalo tri albumy od tejto formácie. Jedným z nich bol 7 Sinners. V rámci turné na jeho podporu vystúpili aj na Slovensku.

Vráťme sa do roku 2010

Andi Deris je už niekoľko rokov pevnou súčasťou ,,tekvíc“. Kapela oslavuje 25 rokov na scéne. Pri tejto príležitosti vydá špeciálny počin Unarmed (Best of 25 Anniversary), ktorý obsahuje skladby Helloweenu v netradičných úpravách.

No taktiež im vychádza aj plnohodnotný album 7 Sinners. V rozhovoroch ho dokonca prirovnávali k legendárnej platni Walls of Jericho.

To bol trochu marketingový ťah. Predsa nahrať druhé ,,Jericho“ bez Kaia Hansena asi nie je celkom možné. No s ,,jerišským albumom“ má predsa niečo spoločné. ,,Helloweeni” dali veľký dôraz na tvrdé gitarové riffy (Long Live the King, If a Mountian Could Talk). A celkovo –  na pomery Helloweenu je pomerne málo melodický a málo ,,happy“.

Napriek tomu, si nejakú tu melodiku predsa užijeme – napr. v Raise the Noise (kde zapojili dokonca aj flautu), alebo v desiatke – The Sage, the Fool the Sinner. Ľudí si získala hlavne dvojka Are You Metal s dosť prvoplánovým refrénom (,,Are you metal, heavy metal“ – ,,fakt geniálne“). Je mi to trochu záhadou. Ale kto vie? Možno sa riadili pravidlom ,,je to taká k**ina, že je to až dobré“ 😉

Dokonca tu budeme mať aj pieseň, ktorá textovo nadväzuje na Perfect Gentleman z Master of The Rigns – Who Is Mr. Madman?.

Reedícia

Nové vydanie sa oproti pôvodnému líši aj tým, že pôvodne bonusové skladby I’m Free, Faster We Fall, Aiming High sa stali súčasťou albumu. Síce nijak sa nelíšia oproti ostatným, ale je to pekne spestrenie.

Celkové zhodnotenie

Stávka na tvrdé riffy podporené dynamickými Danniho bicími nebola zlá. Len tej melodiky mohlo byť o niečo viac. Každopádne je škoda, že kúsky Long Live the King, If a Mountian Could Talk nikdy nezahrali na živo.

Lineup:

  • Andi Deris – spev
  • Michael Weikath – gitary
  • Sascha Gerstner – gitary
  • Markus Grosskopf – basa
  • Dani Löble – bicie

Hostia:

  • Matthias “Matz” Ulmer – klávesy
  • Eberhard Hahn – flauta (track 4)
  • Billy King – zbory
  • Olaf Senkbeil – zbory
  • Ron Deris – zbory (track 13)
  • Biff Byford – hovorené slovo (track 3)

Tracklist:

  1. Where the Sinners Go
  2. Are You Metal?
  3. Who Is Mr. Madman?
  4. Raise the Noise
  5. World of Fantasy
  6. Long Live the King
  7. The Smile of the Sun
  8. You Stupid Mankind
  9. If a Mountain Could Talk
  10. The Sage, the Fool, the Sinner
  11. My Sacrifice
  12. Not Yet Today (intro)
  13. Far in the Future
  14. I’m Free
  15. Faster We Fall
  16. Aiming High

Rok vydania: 2010 (pôvodné vydanie) 2020 (znovuvydanie)

Vydavateľstvo: Sony Music (pôvodné vydanie), Nuclear Blast (znovuvydanie)

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.helloween.org/
https://www.facebook.com/helloweenofficial/
https://www.instagram.com/helloweenofficial/
https://helloween.bandcamp.com/

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *