Tublatanka – Volanie divočiny

tublatanka volanie divociny coverPiaty album Tublatanky s dobrodružným názvom Volanie divočiny a vyšiel v roku 1992 u vtedy nového dravého a vychyteného vydavateľstva Tommu Records. Žiaľ jedná sa o poslednú nahrávku tzv. starej zostavy Ďurinda-Horváth-Černý..

Narozdiel od predchádzajúcej dosky Nebo-Peklo-Raj sa kapela rozhodla neexperimentovať a priniesť riadne našliapaný hardrockový materiál s ostrým a tvrdým zvukom.

Úvodná titulná skladba dáva tušiť, v akom duchu sa ponesie celá platňa. Tvrdé hutné gitarové podklady, kvalitné sóla, dunivá basa a bicie, skvelé vokály Maťa Ďurindu, podporované backing vokálmi Paľa Horvátha. Nasleduje mierne odľahčená singlovka Ja sa vrátim, jeden z najväčších hitov Tubly.

Smrť je tvoj pán je jediná Horváthom naspievaná skladba. Je to poctivý hardrock, no žiaľ fakt, že Paľo dostal na tomto albume tak málo priestoru ako spevák a ako skladateľ vlastne žiadny, zrejme odrážal nie najlepšie vzťahy medzi ním a Maťom v tej dobe.

Našťastie to neplatí o Paľovom prínose ako basgitaristu, čo dokazuje okrem iného basové sólo v nasledujúcej jedinej balade Spálená láska. Táto pieseň má veľmi pôsobivú náladu a vždy aktuálny text.

Piate pokračovanie tradičného Šlabikára veľmi nezaujme, pôsobí trochu nemastno neslano a je to asi najslabšia skladba na tejto platni. Čakáme lepší čas je výrazne ovplyvnená maidenovskou klasikou Only The Good Die Young, je to aj najtvrdší kus na platni, v niektorých pasážach cítiť až metalové dunenie, najmä v odsekávaných riffoch na konci slôh.

Anjel strážny je prvý autorský príspevok Ďura Černého v Tublatanke. Text napísal Whisky zo Slobodnej Európy. Táto pieseň má trochu inú náladu, akoby punkovú, najmä v refréne. V tej dobe Ďuro koketoval aj so Slobodnou Európou ako hosťujúci bubeník takže ovplyvnenie tam bolo.

Viem čo chceš je postavená na výraznej basovej linke a jedná sa o odľahčenejšiu vec s vtedy modernými alternatívnymi riffmi v štýle amerických kapiel začiatku 90. rokov. Znova sám v uliciach evokuje v úvode Motorhead a ich (Don´t Need) Religion, opäť vyniká Paľova basa. Zaujímavý je aj text, ktorý pojednáva o túlaní sa po nociach a s tým spojenom pocite slobody.

Predposledný kus S tebou začína zvukom motorky a dá sa považovať za jeden z vrcholov. Našliapaná rýchla hardrocková pecka s metalovými prvkami, chytľavý refrén a úžasné bluesrockové gitarové vyhrávky v druhej časti piesne po gitarovom sóle a poslednom refréne. Záverečná bluesovka Svet je stále rýchlejší je prekvapením, je nahratá naživo v krčme a predstavuje odľahčený úlet na záver.

Volanie divočiny teda možno považovať za veľmi vydarený počin, ktorý už predstavoval isté zmeny oproti minulým nahrávkam. Najmä čo sa týka zvuku, tematiky textov a pod. Pravdepodobne je najtvrdším albumom kapely.

Lineup:

  • Maťo Ďurinda – spev, elektrická a akustická gitara;
  • Paľo Horváth -spev a basová gitara;
  • Ďuro Černý – bicie nástroje.

Tracklist:

  1. Volanie divočiny
  2. Ja sa vrátim
  3. Smrť je tvoj pán
  4. Spálená láska
  5. Šlabikár V.
  6. Čakáme lepší čas
  7. Anjel strážny
  8. Viem čo chceš
  9. Znova sám v uliciach
  10. S tebou
  11. Svet je stále rýchlejší /blues/

Rok vydania: 1992

Vydavateľstvo: Tommu Records

Youtube ukážka: 

Linky:
https://www.tublatanka.sk/oficialna-webova-stranka/
https://www.facebook.com/tublatanka.sk/
https://www.instagram.com/tublatanka_official/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *