Rozhovor s Janekom Lovásom z Bloodcut zo dňa 29.8.2016

JanekMartinská death metalová formácia Bloodcut, Vám možno nie je veľmi známa, no meno jej člena Janeka Lovása nie je neznáme (Swrab, Protest, Traak). Pred časom vydali ako duo svoju prvotinu – EP Remains of the Deceased… Potom, ale začali menšie personálne problémy a istý čas fungovali ako ,,One man band“. Podrobnosti o tomto nosiči, čo bude s Bloodcutom ďalej a niekoľko ďalších zaujímavosti sa dozviete v nasledujúcom rozhovore… S gitaristom a spevákom v jednej osobe – Janekom Lovásom sa rozprával Ľuboš Jendryščík.

Ahoj Janek, mohol by si našim čitateľom povedať niečo bližšie o kapele Bloodcut?

Janek: Ahoj Ľuboš, v prvom rade ďakujem za možnosť prezentácie Bloodcut v Metalmania-Magazíne. Nuž, čo by som povedal o kapele – fungujeme rok, teda od augusta 2015, hráme to, čo nás baví a čo máme radi, robíme muziku od srdca, a dúfam, že to ľudia poznajú 🙂

Ako vznikol celý nápad a vôbec celá skupina? Aké boli jej začiatky?

Janek: No od začiatku roku 2015 som začal robiť skladby pre moju veselú grindcore kapelku Swrab, a popri riffoch, ktoré som použil v Swrabe mi ostali aj také, ktoré sa tam nehodili. A práve týchto nápadov bolo naozaj dosť. V auguste 2015 som sa na jednom festivale rozprával s basákom Slavekom, ktorému som o týchto nápadoch vravel a on ma okamžite začal nahovárať, že spravíme kapelu, a aby som dal dokopy všetky tie nápady, a poskladal ich do pesničiek. Takže tam vlastne vznikla kapela :-).  Asi týždeň na to, som už mal naprogramované bicie do prvých dvoch skladieb. Keď spomínam naprogramované bicie, patrilo by sa povedať, že sme mali jednu či dve skúšky aj s bubeníkom, ktorý sa ale vyhovoril na nedostatok času. Ďalší bubeník to zas nezvládal hráčsky. Takže sme pokračovali s naprogramovanými bicími, ktoré sme použili aj na našej nahrávke “Remains of theDeceased”. Aby som to celé zhrnul – začiatky kapely boli vcelku štandardné, skladby sa tvorili a cvičili veľmi rýchlo 🙂

Vaše EP Remains of the Deceased ste nahrávali vo dvojici, nakoniec po menších zmenách v zostave ostala kapela jednočlenná. Čo sa stalo?

Janek: Áno, nahrávku sme realizovali vo dvojici, všetko fungovalo skvele. Počas Vianoc 2015 Slavek ohlásil, že v kapele končí a odôvodňoval to jednak tým, že má tri kapely, a nestíha sa všetkým venovať tak, ako by chcel aj tým, že ten bicí automat nie je to pravé. Ja si samozrejme uvedomujem, že automat nikdy nenahradí živého bubeníka, na druhej strane vravím radšej dobrý automat ako zlý bubeník. Mne automatické bicie až tak nevadia, používam ich s prestávkami od roku 2000, čiže som zvyknutý. Samozrejme najradšej by som aj ja hral so živým bubeníkom, ver mi v Martine a okolí nejakého zohnať je nad ľudské sily. A mne osobne nevyhovuje predstava, že album mi nabubnuje živý bubeník a na koncertoch budem používať programming, ja si hovorím ako v štúdiu, tak aj na pódiu. Ale, to je samozrejme čisto môj subjektívny názor.

Plánuješ zohnať ďalších spoluhráčov?

Janek: Hneď po Slavekovi nastúpil do kapely basák Morr H. Dread, s ktorým to ale nebolo ono, žiaľ nebavilo ma s ním hrať. Bol som zvyknutý, že Slavek bol neskutočný nadšenec, ktorý ma nakopával, tešil sa z každej maličkosti, prežíval to a ja som cítil, že ma to neskutočne baví a teší. Proste mi chýbal takýto “nakopávač”. Nový basák raz na skúšku doviedol aj chalana, ktorý chcel spievať v Bloodcut, žiaľ absolútne to nebolo podľa mojich predstáv. Po tejto skúške som obidvom oznámil, že Bloodcut ukladám k spánku. Veľmi ma to mrzelo, ale moje nadšenie bolo pod bodom mrazu a do niečoho sa nútiť nasilu neprináša nikdy dobré výsledky. Tento stav trval asi dva mesiace, napokon som sa rozhodol pokračovať sám, medzičasom prichádzali ďalšie pozitívne ohlasy a recenzie na nahrávku, čo ma tešilo a nakoplo do ďalšej práce. V lete sa na skúšobni objavili noví dvaja záujemci o hranie v Bloodcut, ale zo spolupráce nakoniec zišlo. Nuž a pred pár dňami sa ozval pôvodný basák Slavek, že by rád opäť hral, zahrali sme skvelú skúšku a verím, že budeme pokračovať v nadšení 😉

Ak áno, budú aj koncerty?

Janek: Koncerty by som hral veľmi rád, je skvelé, keď ťa ľudia podporia, bavia sa a páči sa im tvoja tvorba, myslím, že je to zadosťučinenie pre každého muzikanta. Takže, pevne verím, že budú.

Skús povedať niečo bližšie a predstaviť toto CD.

Janek: Demo/EP/nazvime si to ako chceme “Remains of theDeceased”,  sme nahrali začiatkom decembra 2015 v SPK štúdiu v Badíne blízko Banskej Bystrice.  Na majiteľa a zvukára v jednej osobe Mira Speváka, som mal veľmi pozitívne ohlasy od kapiel, ktoré u neho nahrávali, raz som ho predtým osobne zažil, keď zvučil koncert v Banskej Bystrici, kde sme hrali so Swrabom, tam som mal z neho veľmi dobrý dojem, veľmi ochotný chalan, ústretový a s úsmevom na tvári. Nahrávanie bolo aj vďaka priateľskej atmosfére a dobre mieneným radám bezproblémové, rýchle, a v dobrej pohode. Asi v polovici decembra sme mali doma finálnu verziu, dali sme potlačiť a napáliť CDrká, a vytlačiť obaly. Graficky sa nám o obal postaral obrovský nadšenec a kamarát Adam Šluch z Handlovej. Demo obsahuje 4 skladby o celkovej dĺžke takmer 15 minút, prezentujeme na ňom death metal, ktorý má korene v 90.rokoch minulého storočia, skladby sa nesú prevažne v stredných tempách, kladieme dôraz na zapamätateľné riffy, niečo málo melódií a valivosť skladieb.

Je v pláne aj nejaký jeho pokračovateľ, prípadne regulérna štúdiovka?

Janek: Áno v pláne je nová nahrávka, realizovať ju budeme opäť v zime, predpokladám, že v decembri navštívime štúdio. Opäť to bude SPK Audio v Badíne, pretože, ako som už uviedol vyššie, spolupráca s Mirom je skvelá a radi sa tam opäť vrátime. Som veľmi rád, že vydanie novej nahrávky nám ponúkol Petr so svojím Support Underground labelom. Je pre mňa veľká česť, že sa mu naša muzika páči a že sa nám postará o vydanie, veľmi sa teším, a pevne verím, že sa nám album podarí.

Ako to bolo s autorstvom hudby, respektíve s písaním textov? Na koho pleciach ležala táto povinnosť?

Janek: Muziku robím ja s tým, že keď som dával prvé skladby dokopy, Slavek vždy prispel nejakým postrehom či poznámkou, nápadom, rytmikou a podobne. Pri nových skladbách to bude podobne.  Texty sú takisto mojím dielom, pasujem si ich do hudby tak, aby sa mi popri hraní na gitare dobre spievali.

Plánuješ, aby tvorba Bloodcut pokračovala v znení Remains of the Deceased alebo sa fanúšikovia môžu tešiť na nejaké výrazné zmeny?

Janek: Žiadne výrazné zmeny sa nechystám robiť, to už by nebol Bloodcut. Nové skladby (momentálne sú hotové tri, ďalšie dve sú rozpracované) pokračujú vo valivom death metale, bez technických výpadov, sól a podobne, opäť sa zameriavam na zrozumiteľné riffy, občasné melódie, zapamätateľné nápady. Skrátka pokračujem v ceste “Remains….”

Keď sme už pri tých koncertoch, minulý aj tento rok na Slovensko zavítalo veľa významných a svetoznámych kapiel. Bol si sa pozrieť na nejaký koncert alebo festival? Prípadne, čo ťa najviac zaujalo alebo niečo, čo naopak ľutuješ, že si nestihol?

Janek: Z väčších metalových podujatí som navštívil len Grave, MalevolentCreation a Dysangelium v Banskej Bystrici, plus pár lokálnych koncertov. Minulý rok som chcel navštíviť aj Flesh Party OpenAir, žiaľ na poslednú chvíľu som musel predať lístok kvôli pracovným povinnostiam. Tento rok som sa na žiadny SK festival nechystal, pretože v čase Fleshky aj Gothoomu som bol s rodinou na dovolenke. V tomto smere viac navštevujem koncerty, ktoré s metalovou hudbou nemajú nič spoločné, pretože nielen metal hrá u mňa veľkú rolu.

Mohol by si prezradiť niečo o svojich hudobných začiatkoch?

Janek: Moje hudobné začiatky ako poslucháča siahajú cca do roku 1987-1988, kedy sme dostali s bratom prvý kazeťák. Dovtedy u nás hralo väčšinou rádio, naši rodičia nás vôbec neviedli k hudbe. Jedna z mojich prvých metalových nahrávok bol  Iron Maiden – Somewhere in Time. Neskôr začal otec môjho spolužiaka nosiť z ostravskej burzy nahraté kazety s rôznym heavy metalom, chvíľu na to pribudol thrash. Death metal ma do roku 1992 nebavil vôbec 🙂 Potom to celé začalo kúpou gitary, prvými pokusmi o hranie, vysvetlením skúsenejších, čo je to buster, kombo a podobne. S hraním tvrdého metalu som začal v roku 1999, mali sme kapelu Liquid a jedno skúšobňové demo, ktoré počulo tak možno 10 ľudí. V roku 2000 vznikli P.I.T. a my sme valili brutálny grindcore s bicím automatom, v 2003 sme sa voľne pretransformovali do Swrabu a veselého grindcore, do ktorého sme primiešavali rock, funky, a neviem, čo všetko ešte :-). Popritom som sa snažil hrať aj inú než metalovú muziku, čo vlastne trvá dodnes.

Ďakujem ti krásne za rozhovor Janek a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov.

Janek: Ja ďakujem Tebe Ľuboš za záujem o Bloodcut a za tento fajn pokec, som veľmi rád, že na Slovensku stále funguje underground či už prostredníctvom kapiel, zinov a webzinov, prípadne ďalších médií. Ľuďom chcem odkázať, aby aj naďalej podporovali kapely, tešili sa z dobrej muziky, žili v pohode. No a úplne najradšej budem, keď sa občas zastavia na našich stránkach, vypočujú si skladby, nechajú nám odkaz alebo si kúpia niečo z merchu. Bude nám cťou niekedy v budúcnosti…..Majte sa dobre.  Janek 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Bloodcut-875037252594820/
http://bandzone.cz/bloodcut

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *