Rozhovor s Matúšom a Harveym z kapely Strygon, zo dňa 1.12.2011

Zdravím chlapci aký ste mali dnes deň?

Matúš a Harvey: Upracovaný ako vždy 🙂 Ale v podstate dobrý, tešili sme sa na toto interview.

Nedávno ste vydali debutový album Whitechapel. Aký máte z neho pocit?

Matúš a Harvey: Ešte máme čerstvé pocity, nakoľko sme album vydali 11/11/11 a krstili deň na to, čo je len pár týždňov. Máme vynikajúci pocit aj zo samotného krstu. Krstili nám baby z kapely Femmes Fatales, kde hrá aj naša bývalá bassgitaristka Ľubka, takže táto akcia bola odsúdená na úspech a skvelú zábavu.  

Vy ste vznikli v roku 2006 ako pozerám, prečo debut prišiel až teraz?

Matúš: V kapele sa vystriedalo viacero ľudí, a terajšia zostava funguje dva roky. To bol asi hlavný dôvod. Taktiež na každej kapele je badať pokrok a vývoj. Dobrá hudba je ako víno, musí dozrieť a nechceli sme nahrať niečo, s čím by sme neboli spokojní. Preto sme radšej počkali a myslím že výsledok je niečo, na čo môžeme byť pyšní, hlavne v podmienkach, v akých je metalová hudba na Slovensku.

Ktorý člen kapely mal najväčšiu zásluhu na konečnej podobe textov a skladieb?

Matúš: Po hudobnej stránke som skladby robil z väčšej časti ja, ale po príchode Rada (basa) a Slepa (klávesy), skladby prešli drobnými úpravami po stránke aranžmánov. Texty sú Harveyho (spev), ale prispeli určite svojou mierou všetci členovia, ktorí sa za 5 rokov v kapele vystriedali.

Na vašom webe máte aj anglické preklady textov. Existuje aj nejaká anglická verzia albumu, alebo je to robené výlučne pre zahraničných  návštevníkov webu?

Matúš: Áno, Harvey napísal texty aj v anglickej podobe a chystáme dorobiť “anglickú verziu” skladieb, keďže máme fanúšikov aj vo Fínsku a taktiež pre ľudí, ktorí po slovensky nerozprávajú. Niektoré texty boli dokonca pôvodne písané po anglicky a do slovenčiny sa preložili neskôr. V prvom rade je však Strygon slovensky spievajúcou kapelou.

V ktorom štúdiu prebiehalo nahrávanie a ako bola riešená produkcia daného albumu?

Matúš: Album sme nahrali naživo v štúdiu Emotion Records. Chceli sme docieliť, aby nahrávka mala šťavu a energiu, ktorú môžete vidieť na našich koncertoch. Na albume nájdete 9 skladieb, vrátane intra a bonusu, ktorým je skladba venovaná na pamiatku obetí leteckého nešťastia, pri ktorom zahynul tím z Jaroslavli. Koncepčne sú rôznorodé. Tematikou sa venujú zlu páchanému v mene dobra, ako aj egyptskej mytológií.

Uvidíme aj nejaké tie klipy od vás?

Matúš: Určite máme v pláne aj nejaký ten klip, ale ukáže čas lebo na to treba tých správnych ľudí. 🙂

Plánujete aj nejaké to väčšie turné?

Matúš a Harvey: Ak sa v roku 2012 všetko podarí, v čo dúfame, chceme odohrať koncerty v Čechách, Slovensku a v Maďarsku. Chceme si taktiež zopakovať turné po Fínsku.

Kde vás do konca tohto roka budú môcť ľudia vidieť?

Harvey: Určite v uliciach Bratislavy (minimálne) 🙂 Všetko závisí od toho, ako sa podarí dohodnúť s kapelami, s ktorými spolupracujeme v iných mestách.

Koncertujete aj v neďalekom Rakúsku?

Harvey: V Rakúsku sme ešte nehrali, ale dúfame, že sa nám podarí zahrať si tam. Napríklad Viedeň má skvelé kluby.

Vystúpili ste niekedy z nejakou veľkou zahraničnou kapelou?

Matúš a Harvey: Mali sme potvrdenú účasť na festivale More Than Fest 2010 s hviezdami žánru, ale z organizačných dôvodov bol festival zrušený.

Mohol by si povedať nejakú zábavnú príhodu z koncertu?

Matúš: Hehe, tých príhod je neuveriteľne veľa. Každý jeden koncert priniesol nejakú tú vtipnú spomienku. Či už keď si Harvey roztrhol kožené gate alebo keď sme hrali na festivale o 3:30 ráno. O týchto historkách by sme kľudne mohli napísať knihu… a možno to aj raz spravíme 🙂

Vidím, že fungujete s bubeníkom z Fínska. Nie je to pre vás problém?

Harvey: Harri býva v Budapešti, takže nemusí toľko cestovať. Taktiež sa venuje len jedinému hudobnému projektu a tou je kapela Strygon a to je rozdiel. Keď máme skúšky, snažíme sa prispôsobiť hlavne jemu, kvôli rodine a cestovaniu.

Čomu sa venujete ako kapela v civilnom živote? (práca, záľuby)

Harvey: Užívame si život rockových hviezd 🙂  Robím si srandu. Chodíme do práce, niektorí do dvoch. Poniektorí majú rodiny a deti. Popri tom všetkom ešte iné kapely. U Matúša, Rada a Slepa je to kapela Ravenhill, pre mňa a Sekiho je to kapela Sighisoara. Popri tom všetkom mám nezvyčajné hobby a tým je, že som turistický sprievodca po Bratislave.

Ako vyzerala bratislavská scéna v 80-tych rokoch a ako vyzerá teraz? (pýtam sa preto, lebo podľa mojich info tam máte zrejme najviac rockových klubov a podobne)

Matúš a Harvey: V 80tych rokoch boli hlavne kultúrne domy, kde sa hrávalo. Kapely hrali zadarmo alebo si museli koncert zaplatiť, ale v konečnom dôsledku si ľudia viac vážili živé koncerty. Zároveň bolo aj viac klubov a kultúrne domy boli vďačné za takéto akcie. Dnes scéna mierne upadla. Je tu veľa mladých kapiel, ale nemajú impulz veľakrát je to o tom, že musíte to, čo robíte robiť ako hobby a od srdca. Inak to nemá zmysel. Na Slovensku sa takouto hudbou neuživí nikto.

V jednej z vašich skladieb spievate, že nesiete odkaz bratislavských velikánov Makar Čudry a Kobry. V čom spočíva ten odkaz?

Harvey: Tento odkaz spočíva hlavne v tom, že spievame heavy metal po slovensky. Keď som založil s Matúšom Strygon, takýchto kapiel bolo ako šafranu. Každý chcel spievať po anglicky. Na čo? Sme Slováci. Ja osobne nemám problém sa dohovoriť v rôznych jazykoch, ale chcem používať v Strygone len materinský jazyk. V tomto sa mi páčili vždy španielske kapely. Je tam kvantum dobrého metalu spievaného v materskom jazyku.

Čím je vaša tvorba jedinečná?

Harvey: Sme heavy metal spievaný po slovensky, s fínskym bubeníkom. Ale hlavne je to melodika, ktorá ako raz povedala jedná známa, je cítiť slovanskými melódiami.

Vo vašej skladbe Anubis počujem odkaz na velikánov Running Wild. Bol to zámer?

Harvey: To by sme skôr spievali o pirátoch a nie o Egyptských bohoch 🙂 Možno nepriamo. Kapelu Running Wild mám veľmi rád. Je to skvelá kapela a RocknRolf je metalová ikona, akú v Nemecku majú len v osobe Uda Dirkschneidera, takže keď nás k nim prirovnávaš beriem to ako poctu.
Mali ste nejaké kapely už pred Strygonom?

Matúš: Samozrejme, ako každý. Pred kapelou Strygon som hral asi v štyroch kapelách. Ale pre mňa to bolo hľadanie tých správnych ľudí, s ktorými by som si rozumel… a tých som našiel v dnešnej podobe kapely Strygon. Popri tom hrám v kapele Ravenhill. Samozrejme aj Slepo aj Rado majú strašne veľa skúseností s hraním v kapelách známych zo šoubiznisu, ale aj klubových kapiel.

Harvey: Spieval som v pár kapelách predtým. Momentálne sa venujem Strygonu a Sighisoare, kde hrám spolu so Sekim, a kde sa snažíme o žánrovo trochu inú hudbu.

Ako bude podľa teba vyzerať kapela Strygon o 10 rokov?

Harvey: Budeme o 10 rokov starší, skúsenejší, budeme mať pivné pupky 🙂 …vraj v 2012 príde koniec sveta, takže neviem či ešte nejaký Strygon bude…ale nie, určite tu budeme strašiť aj keď všetok ostatný život zanikne. Strygon je večný … 🙂 🙂 🙂

Matúš: To čo bude o 10 rokov sa asi nikto z nás neodváži predpovedať, ale verím, že budeme môcť aj ďalej hrať pre ľudí a ľuďom.

Ok, tak ďakujem že si si na mňa našiel čas, prajem všetko dobré a poprosím o nejaký ten odkaz pre mojích čitateľov.

Obaja: Venujte sa tomu čo máte radi a všetko čo robíte, robte od srdca, a pre zábavu. Potom budete šťastní, pretože radosť nie sú prachy, ani sláva. Radosť je to, že po sebe niečo zanecháte.

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.freewebs.com/strygon/
Bandzone: http://bandzone.cz/strygon
Facebook: http://www.facebook.com/pages/STRYGON-Heavy-Metal/56404348278?sk=app_131686150237656

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *