Rozhovor so Stevem z kapely Brute, zo dňa 10.2.2012

Zdravím Steve, aký si mal dnes deň?

Steve: Vonku je poriadna zima a ja som chorý ako pes. Tak sa to snažím vyležať a odpovedať na tvoje otázky. Teším sa na tento rozhovor.

Čo môžeš povedať k prípravám na váš nový debut?

Steve: Debut sa pripravoval dlho a ťažko. Niekoľko rokov som sa snažil dať dokopy stabilnú zostavu konečne aj so živým bubeníkom. Za ním sme dochádzali kopu kilometrov priemerne raz do týždňa, do Stropkova.

Veľká vďaka patrí chalanom z bandy Alma Persona, ktorí nám ochotne zapožičiavali skušobňu. Skladby na debut boli vlastne pripravené už dávno, no bolo ich treba poriadne namakať, čo zabralo veľa času a síl.

Ako sa vám podarilo nadviazať spoluprácu s labelom Nice to Eat You records, a ako prebiehalo nahrávanie?

Steve: V prvom rade by mala byť kvalitná a nápaditá nahrávka, ktorá by ľudí oslovila. Medzi týmito ľuďmi bol aj Filip Dombrovský z Čiech. Je to veľký a znalý fanúšik tvrdej muziky a môj priateľ, ktorého vlastne ešte osobne nepoznám, no komunikujeme spolu už dlhšie.

Ten nás skontaktoval s Vladom Prokošom (Fleshless), ktorí NICE TO EAT YOU Records šéfuje. Zrejme ho naša muzika oslovila a tak máme label. Čo sa týka nahrávania, tak to prebiehalo v pohode. Nahrávali sme u nás vo Vranove, v štúdiu Tretradrot počas troch dni (27.,28. a 29. december 2011). Mix a mastering sa dokončil začiatkom nového roka.

Kto ma najväčšiu zásluhu na konečnej podobe songov a na aké témy budú zamerané texty?

Steve: Keďže kapela nefungovala niekoľko rokov a potom chvíľu existovala ako „one man band“, sú skoro všetky nápady na albume výtvorom môjho fanatizmu, až na poslednú skladbu „Jail of inner self“, ktorá pochádza z úplných počiatkov Brute.

No na konečnej podobe skladieb sa samozrejme podieľala celá banda. Texty? Skazenosť ľudskej rasy je infikovaná studnica plná rôznych námetov na texty. Pokiaľ nevysajeme našu Zem dočista a konár, na ktorom všetci hlupáci sedíme, nespílime úplne, alebo sa navzájom nevyhladíme, vždy je o čom písať.

Čo vás inšpirovalo k vytvoreniu daných skladieb?

Steve: Muzika je ďalším prostriedkom, ako vyjadriť svoje emócie a názory. Ja osobne neznesiem niektoré ľudské konania a musím uznať nepokrytecky často aj to svoje. Emócie su tým, čo nás inšpiruje. Death metalová muzika je na vyjadrenie pocitov voči tomuto sajrajtu ako stvorená.

Plánujete natočiť aj nejaký klip k danému albumu?

Steve: Už sme nad tým uvažovali, no ukáže to čas a okolnosti. Urobiť kvalitný klip nieje sranda.

Kde všade plánujete vstúpiť tento rok?

Steve: Kde všade vstúpime a čo sa podarí, ukáže osud. Máme rodiny, ktorým sa musíme venovať v prvom rade, zamestnania, čo nás živia a poniektorí sa venujú štúdiu. Každopádne už nejaký čas pracujeme na nových skladbách a strašne nás to baví. Medzitým pokračujeme v propagácii nášho debutu.

Rysujú sa vám aj nejaké tie festivaly?

Steve: Zatiaľ nič konkrétne, no občas nejaký ten set odohráme. Veríme, že sa niečo väčšie vyskytne a určite sa to včas všetci dozviete.

Čomu sa venujú členovia kapely v civilnom živote?

Steve: Ja pracujem ako zvárač oceľových zárubní. Moja rada je, kto môže, nech sa radšej poriadne učí. Pafo vyrába prívesné vozíky. Hetty dočasne prerušil štúdium hudobných vied a Hegrid stále študuje grafiku.

Mohol by si v krátkosti popísať príbeh vášho vzniku?

Steve: Brute som založil v decembri 1998, keď som oslovil nášho prvého bubeníka Jozefa Paťa Muchu. Potom sa pridali ostatní červíci. Môj brat a gitarista Slavko Tokár, vokalista Pavol Pafo Fil a gitarista Tomáš Laco. V tejto zostave som hral na bassgitare.

V roku 2000 sme nahrali naše prvé demo „Fetos of evil“. Následne sa kapela rozpadla. V roku 2008 som činnosť kapely obnovil zatiaľ ako „one man band“ a nahral promo „Furious pictures and agony“.

V roku 2009 sa ku mne pridal michalovský gitarista Štefan Puky Puhalla (Exliris) a staronový vokalista Pafo. V jari 2010 sa zrodilo promo „Inhuman seed of teror“. V lete toho roku sa konečne k bande pridal aj živý bubeník Peter Hetty Heteš (Organon) zo Stropkova.

V priebehu roka 2011 strieda Pukyho na poste gitaristu Robert Hegrid Demeter (ex-Grond). Na prelome roku 2011/2012 vznikol náš vytúžený a dlho očakávaný debut „Sophisticated atrocity“.

Čo by si odporučil mladým začínajúcim muzikantom?

Steve: Aby robili muziku spontánne od srdca a s láskou. Nezáleží na štýle hudby. Nedajte sa zlákať trendami. Takáto hudba vás dlho baviť nebude. Snažte sa mať vzdelanie, aby ste v živote mali dobrú prácu a dobré rodinné zázemie a pravých priateľov. Až vtedy môže kapela fungovať a prídu aj výsledky.

Aké je to pre pod. kapelu ako vy fungovať na Vranovskej scéne?

Steve: Nie je to jednoduché. Sme dlhé roky jediná death metalová banda vo Vranove a nič nové tu zatiaľ nevidím klíčiť. Až na výnimky je Vranov punk/crustové mesto a paneláková mládež je z toho samou rozkošou bez seba. Death metal je pre nich skoro španielskou dedinou.

Samozrejme sú tu ľudia, čo túto muziku počúvajú a tí nech sa na mňa nehnevajú, lebo ich sa to netýka. Keď som zháňal nových členov v našom okolí do nášho spolku, bolo mi do plaču. Snažil som sa, ale márne.

Mám pocit, akoby sa toho báli. Nikoho nemôžeme nútiť hrať hudbu, ku ktorej nemá vzťah. Ak ju necíti, nemá zmysel strácať čas. Ale sú tu starí harcovníci, ktorí nás podporujú, za čo im nesmierne ďakujeme.

Musím konštatovať, že väčšiu podporu máme v ostatných častiach Slovenska (napr. Stropkov) a najväčšiu v Čechách. Všade tam, kde nás ľudia podporujú, patrí naše  veľké poďakovanie a úcta. My len chceme robiť to, čo milujeme. Pre mňa osobne je muzika životnou nutnosťou.

Ktoré tri kapely z Vranova by si zobral na spoločne celosvetové turné?

Steve: Určite by sme so sebou zobrali Systemic Damage a zvyšné dve kapely by sme bohužiaľ museli hľadať v iných teritóriach. Na takomto turné by podľa mňa mali byť aspoň trochu žánrovo podobné zoskupenia.

Ako druhú kapelu by sme pozvali naších kamarátov Perversity z Prešova a spoločné pódium by som rád zdieľal aj s košickou bandou Contempt. Všetky tri kapely si ja osobne veľmi vážim.

Tak, ďakujem za rozhovor. Prajem všetko dobré a poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Steve: V mene Brute ďakujem aj ja tebe. Priestor na rozhovor v tvojom webzine je pre nás ďalší dobrý spôsob propagácie a naozaj si to ceníme. Čitateľom Metalmania-Magazínhu želám zdravie a mnoho kvalitnej hudby. Je to veľká čarodejnica. Tiež im želám, aby veci, ktoré majú význam, robili srdcom.

Odkazy:
Bandzone: http://bandzone.cz/brute
Facebook: http://www.facebook.com/pages/BRUTE/190131187712229

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *