Ondra Marek (Roxor, Telegraf) – ,,Stále si držíme tu naši metalovou lajnu…“

Roxor patria medzi najkultovejšie kapely českej heavy metalovej scény. Na scéne pôsobia od roku 1988. Od tej doby zažili aj zmeny zostav, ukončenie činnosti aj reunion. O minulosti, prítomnosti a budúcnosti porozprával spevák Ondra Marek

roxor

Na Vašich stránkach sa môžme niečo dočítať z histórie, ale prečo došlo k rozpadom a koľko krát k nim došlo som sa nedozvedela. Môžeš nám toto objasniť?

Ondra Marek: Roxor ukončil svoji činnost dvakrát. Poprvé to bylo kvůli zpěvákovi Radkovi, který upřednostnil rodinný život před muzikantským, a podruhé, to už jsem v kapele byl na jeho místě, v roce 1996 se stal nešťastný úraz ruky kytaristovi Danu Reissausovi a během léčení se přidaly pracovní povinnosti několika členů, které už nešly moc skloubit s hraním, a byla druhá pauza.

Reinkarnace trvala až do roku 2007, kdy jsme byli pozváni jako hosté na jedno významné výročí spřátelené kapely. Původně mělo jít jen o takový jednorázový pokus, ale jak vidíš, už nám to zůstalo.

Na internete som si overila, že máte veľkú základňu fanúšikov čo chodia verne na koncerty a poctivo skupujú Váš tovar. Čo by mala podľa Teba spraviť mladá kapela čo by toto chcela dosiahnúť?

Ondra Marek: Těžko radit, ale my to děláme tak, jak to cítíme, jdeme do toho po hlavě…  🙂 Ne, teď trochu vážně. Samozřejmě se musí moc a moc chtít, pak pokud nejsou sponzoři, tak vydolovat něco z kapes a na závěr udělat trika, mikiny a všechno, co člověka napadne, a nabízet fanouškům během koncertů nebo na webu. Nám se to zčásti povedlo a musím se přiznat , že je to fajn pocit, když vidíš jak na koncerty chodí fanoušci navlečení v „roxořím“.

Roxor je jediná kapela v ktorej pôsobíte?

Ondra Marek: Mimo ROXORu, kde jenom zpívám, jsem ještě v rockověji laděné kapele TELEGRAF jako doprovodný kytarista a příležitostný zpěvák, tam se ve zpěvu víc střídáme. Se mnou tam ještě funguje na basu roxorácký kolega Roman Matěj Veselý. To je taky ta kapela, která nás uvedla v roce 2007 svým pozváním na hostování opět „do provozu“.

Nedávno ste hrali ako support mojich miláčkov Pegazus. Ako ste sa na tú akciu dostali, ako sa k Vám chovali a aká bola show?

Ondra Marek: Dostali jsme se tam celkem náhodou, protože když jsme postřehli že PEGAZUS budou hrát v Praze, nebyl tam uvedený žádný support. Spojili jsme se s promotérem akce, který už nás znal, a nakonec to dobře dopadlo a byli jsme to my, kdo předskakoval PEGAZUS.

Show byla samozřejmě skvělá a všichni členové PEGAZUS jsou hrozně moc fajn i mimo pódium. Musím přiznat že  afterparty byla velice vydařená… :-))

Minulý rok Vám vyšiel vydarený album Cesta do pekel. Predstav ho potencionálnym fanúšikom!

Ondra Marek: V první řadě jsme rádi, že se nejen Tobě naše poslední CD líbí. Mezi fanoušky vzbudilo hodně pozitivních ohlasů, takže snad to byl krok „správným směrem“. Je to album kde jsme se po té dlouhé odmlce opět pustili do skládání nových písní a ty pokračují tam, kde předchozí alba končí.

Stále si držíme tu naši (dnes je v módě říkat old school… 🙂 ) metalovou lajnu, kde je určitě slyšet, které kapely nás ovlivnily – ACCEPT, KISS atd. Těm jsme taky vzdali hold úvodní „hymnou“, kterou jsme symbolicky nazvali „Metal Heart“.

Navíc můžu prozradit, že v současné době se na tuhle skladbu natáčí klip, tak se naši příznivci mají opravdu na co těšit. Zařadili jsme tam i dvě skladby z dřívějšího období, protože skalní fandové je neustále vyžadují, jedna z nich je i balada „S puškou v řadě stát“, kterou zpívá nádherně Dan Reisauss.

Ve druhé pomalé „Království samoty“ hostuje se mnou ve společném duetu Ivuše Balcarová, stejně jako v „Neotvírej“. Mezi moje oblíbené patří titulní „Cesta do pekel“, kde nám ji vyšperkoval kolega z Telegrafu, Pavel Štrob, svým kytarovým sólem.

Myslím, že každý fanoušek těžkého kovu si v těch jedenácti skladbách určitě vybere nějakou svoji srdcovku.Ovšem nejlíp udělají, když si ho poslechnou a posoudí sami…nebojte se ho někde stáhnout, nám to neva..:-). Ale mít v ruce naše CD s tím parádním bookletem taky není k zahození.

Ako album vznikal

Ondra Marek: Jestli myslíš místo natáčení, tak to jsme se pustili do práce v malém domácím studiu a všechno kromě bicích, na které jsme neměli vybavení, jsme si natočili sami. Písničky vznikaly tak nějak průběžně. Každý přišel s nějakým nápadem a postupně jsme to na zkouškách dolaďovali a rozvíjeli.

Nejsme kapela, kde by si jednotlivci připravovali songy doma na PC, my to prostě musíme dělat na zkouškách a společně, tak nás to baví nejvíc. Trochu horší to bylo s textováním. Jeden z textů se dodělával opravdu na poslední chvíli, týden před odevzdáním materiálu na míchání a mastering.

Ale o to větší z něj máme radost, protože tahle písnička zalézá některým hodně pod kůži… je to závěrečný „Destilát“. Míchaní, mastering a celkově sound alba měl na starosti Pavel Marcel. My mu za to ještě jednou musíme poděkovat, protože to splnilo naše představy maximálně. Jsme se zvukem alba hodně spokojení, jestli to někomu evokuje zvuk metalových desek z konce 80. let, tak to je potom vše OK.

Čo máte najbližšie v pláne?

Ondra Marek: Koncertovat, koncertovat, koncertovat jak jen to půjde a musím prozradit, že už pracujeme na nových skladbách. Rádi bychom příští rok vydali další album, navíc kapela bude mít od vzniku krásných 25. let, tak bychom to určitě chtěli nějak oslavit.

Ktorý z albumov sa Ti najviac páči?

Ondra Marek: Ty s předchozím zpěvákem Radkem mají hodně silných momentů, ale nakonec jsme valnou většinu materiálu z dřívějších dob ještě vydali na výběrovém albu „Zastavte čas“, kde už některé velké hity Roxoru zpívám místo něj já, takže je těžké rozhodování mezi touhle best of a „Cestou do pekel“. Musím se přiznat, že aktuální album je mi asi bližší, ale je to skoro plichta.

Nedávno ste odohrali turné po Slovensku bolo to Vaše naozaj prvé?

Ondra Marek: V téhle sestavě určitě první, a jak pevně doufáme, tak v žádném případě poslední.

Ako ste s ním spokojní?

Ondra Marek: Fantastické, ohlasy skvělé, publikum se bavilo a zkoušelo s námi zpívat, dost CD se prodalo a baby šílely… takže jasně… paráda!!!

Išli ste s našou veľkou devízou Janesession. Ako ste s nimi vychádzali?

Janesession jsou skvělí muzikanti a myslím, že klidně můžu říct i vynikající kámoši. Zázemí, které nám tady připravili, včetně ubytování a společných aferparty, bylo úžasné, společné koncertování taky, jedním slovem: SUPER!

Nejaká historka…..?

Ondra Marek: Aj, jaj… ty nejlepší jsou nepublikovatelné… :-)) Ale na ukázku by snad stačil večerní příjezd do ubytovacího místa. V místní hospůdce už chtěli zavírat, a my byli tak žízniví.

Náš basák se šetrně otázal, jestli by nám třeba ještě nenatočili…, takže 2x kolečko rychlých piv a ve finále, když nám už ani nechtěli natočit do pet lahví na cestu, tak jsme jim vykoupili veškeré zásoby plechovkáčů.… a zajímavé bylo, že nám to nacpali do tašky „Spolek Svatého Vojtěcha“.

Druhý den ráno, nákup v místním krámku…, opět perlil náš Matěj. Z chladicího boxu vydoloval veškeré zásoby ledových pivních plechovek /protože ty večerní jaksi nevydržely/, přidal 10 rohlíků a povídá: „Tak, a mám nakoupíno“.  No… a takhle to s námi jde pořád… :-))

Myslíš že má v dnešnej dobe ešte význam tento tradičný heavy metal, keď kúpnou silou sú deti okolo 15 a tie sa vrhajú na imidžové a depresívne emo metaly?

Ondra Marek: Určitě ano, jinak by nás to ani nebavilo. Každý si prostě v té záplavě stylů a odnoží všeho možného může vybrat to svoje. Samozřejmě že fanoušků klasického metalu, jak ho chápeme my, už není tolik jako dřív, ale o to víc jsme rádi za každého, komu se naše muzika líbí. Neprodáme sice asi takové množství CD, jako by se prodalo před 15 lety, ale stále chodí i náctiletí, které naše show baví. Takže to prostě valíme dál tak, jak to cítíme my.

Je v poslednej dobe nejaká nahrávka čo ťa zaujala?

Ondra Marek: Poslouchám toho hodně, protože většinu času strávím pracovně na cestách v autě. Nejvíc mi tam v poslední době asi kolovaly poslední alba ROYAL HUNT a PRIMAL FEAR. Ralf Scheepers , to je fakt skvělej zpěvák, nedávno jsme se byli podívat v Praze na jejich koncertě a byl to teda nářez!!! Jako oddychovku si pouštím BLACKMORE´S NIGHT, Candice je fantastická… po všech stránkách… :-))

Čomu sa venujete v súkromí?

Ondra Marek: Jestli mám mluvit za sebe, tak je to zase muzika…, pokud mám čas. Poslouchám, zkouším něco skládat, učím se zacházet s nahrávací technikou a taky se rád zajdu podívat na nějaký koncert. Občas relax s kamarády v hospůdce, sem tam nějaký film nebo knížka. Nesmím zapomenout na volné chvíle v dámské společnosti a společné radovánky na lůžku… :-).

To by bolo odo mňa všetko. Ak chceš možeš čitateľom niečo zaželať či odkázať….

Ondra Marek: Děkuji za rozhovor a doufám, že až zase budeme hrát ve vašich končinách, tak fanoušci nebudou váhat a dorazí se podívat, co nového jsme si pro ně přichystali. Moc se na ně těšíme a věříme, že se najde spousta těch, co v sobě mají to správné „Metal Heart“! Samozřejmě budeme rádi, když zavítají i na naše stránky www.roxor-heavy.cz, na Bandzone nebo Facebook.

Linky:
Oficiálny web: http://www.roxor-heavy.cz/novinky/
Bandzone: http://bandzone.cz/roxorheavy
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Roxor/217231573505

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *