Vlasta Henych (Henych 666, Zemětřesení, ex-Törr) – ,,Cely singl Psychonaut byl hotov i s nahráním za deset dní práce”

Vlasta Henych Vlasta Henych je môj dlhoročný český metalový idol a dlhé roky bol spojovaný iba s kultovou black metalovou kapelou Törr. No dnes je to však úplne inak. Má svoju skvelú kapelu Henych 666 a tá ma za sebou výborný singel. Na ich oficiálnom webe  nájdete dokonca bonus vo verzii skladby Za krev s hosťujúcim Mikeom Hickeyom z Venom.

Ahoj Vlasta! Ako bolo na dovolenke?

Vlasta Henych: Sedím zrovna na balkonu hotelu Cleo Mare v Turecké Alanyi, piju ranní kávu v 11h, koukám na palmy,pláž a moře. Je tu 35 stupňů ve chvíli kdy je v Praze 16. Jsem tu už 7 dní a dalších 5 mám před sebou. Manželka se opaluje na pláži a já píšu odpovědi na tvé otázky. Wifi je tu tak pomalé, že nemá smysl připojovat net, mobil je němý. Kéž by to trvalo věčně.

Čo nové v HENYCH 666? Kedy sa dočkáme veľkého albumu?

Vlasta Henych: Máme zhruba načrtnuto 7 nových skladeb. Album jsme schopni realizovat během měsíce ve chvíli kdy se najde vydavatel nebo sponzor který zaplatí nahrávku v kvalitním studiu.

Odchod z kapely Törr

Dovolila by som si začať tvojim odchodom z Törr. Čo sa vlastne stalo?

Vlasta Henych: Nic neobvyklého.

Rad čtu biografie mých oblíbených kapel a musím se smát jak se historicky a kdekoli na světě tyto problémy neustále opakuji a muzikanti dělají pořád dokola stejné chyby a rozhodnutí. Je to stejné jako v rozchodech a vztazích v manželstvích. Je to proto, že muzikanti jsou taky jenom lidé.

Když se nad tím zamyslím, tak ten nejhlavnější důvod je, že kapela nemá masovou podporu od fanoušků a nefunguje ekonomicky. Když kapela prosperuje není čas na malicherné spory. To je hlavní důvod proč se kapely rozcházejí.

V dnešním systému, tak jak je společensky nastaven, je kapela taky jenom firma. Aby mohla fungovat, hrát koncerty a nahrávat novou hudbu, potřebuje peníze buď z venčí nebo z podpory fans. Je to jako že1 a1 jsou 2.

Mal si hneď jasno čo budeš po odchode robiť?

Vlasta Henych: Hudba je můj život, od 13 let jsem fanoušek rockové muziky a 30 let se ji zabývám aktivně. Nemám moc na výběr. Pro hudbu samotnou není důležité pod jakou značkou vzniká.

Nová kapela

Ako si našiel spoluhráčov?

Vlasta Henych: Vyhlásil jsem konkurz a vybral nejvhodnější z těch, kteří se mnou chtěli dělat muziku.

Vydali ste výborné EP Psychonaut z ktorého som doslova nadšená. Ako vznikal materiál? Ako si vyberal prevzaté pesničky?

Vlasta Henych: Diky, nadšené posluchače potřebujeme nejvíc 😉 Cely singl Psychonaut byl hotov i s nahráním za deset dní práce. Šest dní jsme skládali ve zkušebně a čtyři dny trvalo nahrání ve studiu Propast. Aranžoval a produkoval jsem to sám a zásluhu na zvuku má Petr Kovanda. Šikovnej kluk který se učil zvukařině léta v Austrálii.

Chtěli jsme se představit singlem. To jsou dvě autorské věci. Jako bonus jsme přidali dva covery, aby si posluchači porovnali jak zníme ve známých písních a v čem je náš vklad a rukopis v nich. Vybral jsem jednu klasiku české historie undergroundu, ke kterému se celý život hlásím.

Magické noci od PPU a jednu moji srdcovku od kamarádů K25A Travestit, kterou jsem si chtěl zazpívat už v Törr, ale bylo to odmítnuto. Lidi nám tyto covery omlacovali o hlavu, že nemáme více vlastních věcí. Více vlastních věcí potřebovalo více času a ten jsme neměli. Měli jsme čas na singl. Ty covery jsou navíc jako bonus.

Původně to měl být jen singl se dvěmi věcmi. Více vlastních věcí není problém. V tom časovém useku, který jsme měli, jsem radši zvolil dva dobré covery, než další dvě autorské písně spíchlé horkou jehlou, které by byly nuda nebo blbé. Nechci lidi nudit. Magické noci si svoji úlohu, upozornit na novou kapelu splnili.

Hojně se o ní diskutovalo,jak v dobrém, tak špatném a na youtube mela brzo 25000 shlédnutí. Pochvalné ale i kritické ohlasy jsou dobré. Není na světě kapela, která by se líbila všem. Nejhorší stav pro umění je lhostejnost a nezájem.

Videoklipy

Máte na svedomí dva videoklipy a ten ku coveru od Plastic People, Magické noci je skutočne výborná práca. Kto ho tvoril, ako vznikal a kto sú tie dve sexy dámy v klipe?

Vlasta Henych: Oba klipy režíroval a stříhal španělský režisér Chorche Sanchez. Je to fanoušek metalu a studoval na pražské FAMU, takže umí česky. Měl pro mě ještě hlavní roli v absolventském hororu, ale to mi uteklo kvůli pracovnímu vytížení. Docela mi to je líto.

Helena (Spox) a Alžběta (Eliz) jsou kamarádky a v pohodě holky, které jsem oslovil protože jsem spolupracoval na scénáři. Jsou to výrazné typy, které jsem pro atmosféru klipu potřeboval. Eliz je výtvarnice a Spox je PinUp model. Obě mají rády rockovou hudbu. V klipu jsou skvělé.

Koncerty

Ako koncertujete? Bohužiaľ som nestihla vaše turné tak neviem nič o zložení playlistu….

Vlasta Henych: Playlist se skládá z cd Psychonaut a písní, které jsem napsal pro Törr a zpíval je. Tyto věci Törr nehraje zřejmě podvědomě ze stejného důvodu, jako jsme nehráli věci co zpíval Izzi nebo Šakal. Každý do té písně vložil svůj nenapodobitelný výraz a kdyby to někdo zkoušel po něm, byl by to cover sama sebe.

Já svoje písně jako Made in Hell, Válka s nebem, Kult ohně atd. mohu interpretovat dál, protože je to pořád originál. Jsou součástí mě a moji hudební kariéry. Fans je na koncertě 666 dostanou ve své pravé podobě. Dále je součástí naší show improvizace na téma Smooth criminal od nebožtíka Jacksona, smíchaného s rifem Iron Man od Black Sabbath.;-) Slučujeme zdánlivě neslučitelné. Bavíme se tím.

Henych 666 pripomína názov kultového projektu 666. Môžme to brať ako pokračovanie?

Vlasta Henych: Jistě. Byl to můj první známější projekt.

Ta formulka666 mivychází na moje jméno, takže to má pro mě hlavní význam. Není to jen profláklé módní číslo se kterým si hraje každý. Kdybych dal nové skupině třeba jméno Bagr, tak by dlouho trvalo než by si mě moji fanoušci našli.

Na druhou stranu jsem se chtěl vyhnout názvům jako Vlasta Henych band a pod. Nikdy jsem nechtěl být sólo umělec, vždy jsem se cítil jako součást skupiny. Byl jsem okolnostmi donucen použít svoje jméno kvůli snazší identifikaci pro lidi co mě znaj. Minimálně ti co znají Törr vědí jak se jmenuji.

Henych

História

Ktoré obdobie Törr považuješ za najlepšie a prečo? Pre mňa osobne Kladivo na čarodejnice a hlavne experimentálny Tanec sv. Víta. Ako sa pozeráš na tieto dva albumy?

Vlasta Henych: Mám rád všechny alba, období a muzikanty kteří v Törr hráli.

Ve své době dal každý ze sebe společně práci svůj talent a energii. Pro mě je každé album obrazem doby a nálad v jaké jsme žili. Bylo to logické a přirozené. Vždy jsem to vedl směrem, který jsem v danou chvíli cítil jako smysluplný. Nic bych neměnil a za vším si stojím. Nemam se za co stydět.

Kto prišiel s nápadom na Tanec sv. Víta? Nemyslíš, že je to trestuhodne nedocenený album?

Vlasta Henych: T.S.V. byl můj nápad (jako všechno na albech Törr co se týká názvu, image, směrování stylu apod.) Problém toho alba byl hlavně v tom, že byl na lidi u náš příliš brzo a nebral jsem ohledy na konzervativní posluchače metalu, kteří chtějí pod stejnou značkou pořád stejnou hudbu.

Kamarádi z kapely Škwôr, s kterými jsem tehdy trávil hodně času a kteří v té době hráli obyčejný bigbeat, byli albem TSV nadšeni a převzali jeho model do své tvorby a jelikož nebyli povinováni žádnému stylu, byli čerství na trhu, měli s tím okamžitý úspěch. TSV fanoušci Törr ve většině nepřijali, ale kritika album nominovala na cenu gramy.

Projekt Zemětřesení

Mám veľmi rada aj projekt Zemětřesení. Vďaka nemu som začala počúvať viac tvorbu Jirku Schelingra. Aký máš k nemu ako muzikantovi a jeho hudbe vzťah?

Vlasta Henych: O to nám společně v projektu šlo. Navázat a ukázat našim fans co tu bylo před námi za dobrou hudbu a co jsme poslouchali v začátcích my. Myslím, že naší zásluhou se tvorba JS připomněla a spousta mladých ji pro sebe mohla objevit. Bez obdivu a nostalgie bychom to nikdo z nás nedělal.

Vieš si predstaviť, že by si na niečom podobnom ako Zemětřesení ešte spolupracoval? Napríklad aj s tými istými muzikantami?

Vlasta Henych: Moje fantazie je bezbřehá a dokážu si představit leccos. Otázka reality je jiná. Hlavně je jiná doba. Zájem většiny lidí o hudbu je čím dál víc konzumní. Těžko by v tomto prostředí mohl být podobný rockový projekt tak úspěšný.

Aký sú Tvoji spoluhráči v Henych 666? Ako s nimi vychádzaš?

Já vycházím dobře s každým, kdo vychází dobře se mnou. Ted se moc nevidíme, každý řeší svoje osobní životní nástrahy, které k pohodě a tvorbě nepřejí. Snad bude lépe.

Nehudobný život

Skús mi predstaviť tvoj nový projekt http://burzacd.cz

Vlasta Henych: Jak jsem říkal, jsem fanoušek hudby už od 13 let a tak pamatuji doby, kdy se sběratelé desek scházeli pokoutně a konspirativně po parcích v Praze, kam se sjížděli vždy v neděli i sběratelé z celého Československa, aby zde mohli koupit nebo směnit desky které tu nebyly k mání.

Tito lidé jen proto, že měli rádi svou hudbu, riskovali zatčení, odebrání desek, ve kterých měli svoje všechny peníze (průmerný plat byl tenkrát 1500kč a deska stála až 400kč).

Riskovali i fyzické napadení policie a problémy na pracovištích a osobním životě. To si dnes mladí nedokážou ani představit. Vytvořil jsem s mým kamarádem Otou Kokšteinem, takovouto burzu originálních nosičů všech formátů na virtuálním parku, kde se zdarma a bez poplatku mohou scházet fanoušci všech žánru hudby a prodávat, vyměňovat, nebo jen vystavovat tituly ze svých sbírek.

Dnes kdy zmizely prodejny s deskami a cd z ulic, je čas se znovu stáhnout do ilegality naší virtuální burzy aby originální nosiče nezemřely úplně a našli další uplatnění. Web BurzaCd vám pomůže doplnit vaši sbírku o titul, který sháníte a zbavit se titulů, které už doma nepotřebujete.

Je v Čechách, alebo na Slovensku nejaká kapela čo ťa zaujala?

Vlasta Henych: V Čechách se občas někdo objeví kdo mě zaujme. O scéně na Slovensku přehled nemám. V našich začátcích jsme se hodně kamarádili s Tublatankou a čas od času se potkáme. Z tejch mladších kapel se mi vybavuje pouze Čad.

Čo robíš popri muzike? Nejaký koníček…?

Vlasta Henych: Jsem fanoušek MotoGP, hraju xbox360, sbírám chladné zbraně, německé insignie, dělám grafiku na pc, rád se potápím v moři, rád vařím…..takových normálních drobností jako každý člověk mám víc.

Aktivity bývalých spoluhráčov

Nedá sa mi neopýtať sa….počul si nové CD Törr a čo na neho hovoríš?

Vlasta Henych: Slyšel jsem to jednou a nemám důvod to slyšet znova. Nebavilo mě to. Já znám Otu velmi dobře a tak jsem věděl čeho je sám schopen. Nepřekvapil mě.

Si v kontakte s nimi?

Vlasta Henych: Ne. 2 roky jsem je ani neviděl. Nemam důvod kontaktovat lidi kteří mě podrazili.

A ešte jedna podobná…počul si Švarcov Giwmur? Ak áno čo na neho hovoríš?

Vlasta Henych: Vlasta Henych: Dan je svébytný autor a postava. Jeho desku jsem poslechl pozorně dvakrát. Jsou tam Sakalovske momenty, s kterými by se dalo pracovat. Nelíbí se mi, jak je album produkované a aranžované. Kouká tomu, na můj vkus, moc sláma z bot. Včetně obalu a klipu.

Taky mi vadí že tam Dan nehraje na kytaru a kromě zpěvu to vzali do rukou muzikanti odjinud. Na Armageddonu hraje Dan na kytaru špatně, ale je to on a jeho hra je autentická. Hraje a zpívá tak jak originálně žije.

Tím nechci znevažovat práci lidí, kteří se Dana ujmuli a umožnili mu něco udělat. Vím že to není snadné. Mám k nim velký respekt a jsem jim za Dana vděčný. Já sám už bych na spolupráci s nim neměl sílu.

Ďakujem ti za rozhovor a posledné slová sú len tvoje…

Vlasta Henych: Já děkuji za rozhovor a tvůj zájem. Podporujte hudbu a hlavně tu tuzemskou, potřebuje to jako nikdy předtím!

Youtube ukážka:

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.henych666.cz/
Bandzone: http://bandzone.cz/vlastahenych666
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Henych-666/153595681364363?fref=ts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *