Divočina: Ztracené texty J. M.

Jim Morrison – básnik, filozof, textár a spevák legendárnej skupiny The Doors, ktorá zaznamenala nemalý úspech na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov minulého storočia. Mal v sebe charizmu, ktorou dosahoval priazeň publika.

Vo veku 27 rokov však za nevysvetlených okolností zomiera. O dva roky neskôr, taktiež vo veku 27 rokov, zomiera Morrisonova družka Pamela Coursonová.

The Doors nahrávajú ďalšie dva albumy bez Jima, ale tie sú praktický nepredajné.

Preto sa zvyšní členovia kapely trošičku pohrabú v archíve vydavateľa a nájdu Jimove nahrávky na magnetofónovej páske, ktoré vydajú s hudobným doprovodom ako svoj posledný album. Fanúšikovia šalejú.

Oliver Stone natočí o tejto skupine začiatkom deväťdesiatych rokov veľkofilm. Pravdou je však to, že Morrison túžil byť básnikom, nie rock and rollovou hviezdou. Po jeho smrti ostali Pamele jeho zošity s nedokončenými básňami a úryvkami textov z dôb hudobnej slávy.

V roku 1988 za súhlasu rodičov Pamely a s podporou ich bývalých priateľov vychádza táto kniha  Jej venovanie je asi takéto: Věnováno Pamele Susan… Myslím, že jsem kdysi byl, myslím, že jsme byli.

V knihe nájdeme okrem stratených textov nielen torzá Jimových úvah, ale aj zamyslenia a prepisy magnetofónových nahrávok.

Sám Morrison sa vyjadruje k svojim textom nasledovne:

Když básnik může psát a farmár může sít,
pak všechny zázraky se začnou odbývat a dít…

A aj takéto zamyslenia definujú obsah tejto knihy:

Když hledím spět na svůj život žasnu nad pohlednicemi, nad torzy momentek a vybledlými plakáty z dob, na něž si nevzpomínám…

Nemám vo zvyku šíriť obsahy kníh, ale v tejto knihe sa uvádza, že publikovanie častí jednotlivých textov je povolené iba recenzentom. A čo je toto, ak nie recenzia?

Jimove úryvky sa zaoberajú podobne ako texty skupiny smrťou, slobodou, zrodom niečoho nového a podobnými témami.

Kniha je rozdelená na dve časti, podobne ako tomu býva u bilingválnych kníh. Prvú tvorí český preklad, druhú časť originálny text. Nechýbajú fotografie pôvodných textov, ktoré sa zachovali. Všetkým fanúšikom Jima Morrisona a skupiny The Doors môžem iba odporúčať.

Autor:  Jim Morrison
Vydavateľstvo: Votobia
Rok vydania: 1996
Hodnotenie: 6/6

Databáza kníh: https://www.databazeknih.cz/knihy/divocina-ztracene-texty-33719

Tento článok nájdete aj na webe: kniha.diera.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *