The Doors (Úplný průvodce hudbou skupiny)

Excentrický Jim Morrison použil pri hľadaní názvu pre svoju kapelu časť názvu knihy “The door of percention” od Aldousa Huxleyho. Svoj výber podoprel výrokom Williama Blakea: “Keď sa dvere vnímania otvoria dokorán, človek uvidí veci v pravej podobe: NEKONEČNÉ.”

The Doors

S názvom The Doors odštartovala krátku, ale o to úspešnejšiu karieru najlepšia rocková skupina, ktorá v Amerike koncom šesťdesiatych rokov zatienila aj kapely ako The Beatles alebo The Rolling stones. Práve o tejto kapele je táto kniha. Kniha neopisuje Jima Morrisona ako kontroverzného človeka, mýtus rockovej hudby ako kniha Nikdo to tu nepřežije, ale trochu “suchšie”.

Obsahuje však o to viac informácii o kapele ako takej. Z knihy sa dozvieme, že po smrti Jima Morrisona sa kapela hneď nerozpadla, ale vydala ešte dva nepredajné albumy s jazzovým nádychom. Potom sa zvyšní členovia dostali k nahrávke s Morrisonovou poéziou a nahrali k nej hudbu.

Vydali album s názvom “An American prayer”, kde Jim recituje svoje básne s hudobným podmazom zvyšných členov The Doors. Pokým už spomenutá kniha Nikdo to tu nepřežije je skôr prifarbeným životopisom Jima Morrisona, tak táto kniha je skôr faktografiou o skupine The Doors.

Kniha je samozrejme doplnená fotografiami a diskografiou kapely. Fanúšikom The Doors vrelo odporúčam.

Autor:  Peter Hogan
Vydavateľstvo: Votobia
Rok vydania: 1997
Hodnotenie: 4/6

Tento článok nájdete aj na webe: kniha.diera.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *