Nick Cave – Smrť Bunnyho Munroa

Austrálsky muzikant, textár a príležitostný herec Nick Cave sa preslávil nielen ako spevák kapely Nick Cave and The Bad Seeds, ale aj ako autor kníh (na Slovensku bola vydaná jedna, v Čechách dve knihy). Tu je recenzia na prvú 😀

Nick Smrt

Naozaj som bola zvedavý, akým literárnym talentom disponuje Nick Cave, a ostal som celkom milo prekvapený. Aj keď mnohým sa jeho štýl a hlavne výber témy určite nebude páčiť. Sám pre seba som si ho nazval vagínomaniakom.

V knihe sa všetko krúti okolo vagín, mušličiek, jaskyniek a iných pomenovaní ženského otvorčeka, a musím povedať, že nejde len o vagíny všeobecnej populácie, ale dve najobľúbenejšie patria Avril Lavigne a Kylie Minogue, za čo sa im autor na konci knihy ospravedlňuje a vyjadruje im svoj obdiv.

Zhrnutie: Bunny starší je podomový obchodník s kozmetikou a svojej manželke Libby zahýba, kde sa len dá. Tá to už ďalej nevie znášať, a tak sa obesí v ich spoločnej spálni a Bunnymu staršiemu zanechá Bunnyho mladšieho. Bunny pravdaže ani netuší, čo by mal s malým chlapcom robiť.

Zároveň sa nejako musí postarať o Bunnyho najstaršieho, svojho otca, ktorý pomaly ale isto umiera na rakovinu pľúc a nemá veľmi vyberaný slovník. Celá kniha je skôr tragikomédiou, veľmi dobre sa číta a je naozaj miestami tak tragi-vtipná. Ale na zabitie času ako stvorená, a keď niekoho pri pohľade na všetko (ešte aj na logo Mc´Donalds) napadne vagína, bude to jeho obľúbené čítanie.

Autor:  Nick Cave
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2009
Hodnotenie: 5/6

Tento článok nájdete aj na webe: kniha.diera.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *