Rikki (Christmas) – ,,Všetko vyšlo podľa plánov a podarilo sa tam dostať všetko a všetkých koho sme chceli…”

Rikki 2013Christmas patria medzi najlepšie kapely slovenskej glam-rockovej scény. Ich speváka Jackyho ste mali možnosť vidieť aj v show Hlas Česko-Slovenska. Vo svete je trend, že podobné kapely si znovu získavajú poslucháčov (Steel Panther, Hardcore Superstar…) a taktiež sú stále akívni aj starí hardcovníci (Twisted Sisters, Mötley Crüe). Ktovie, možno sa niečoho  podobného dočkáme aj u nás.

Tak zdravím, Rikki čo chystá tento rok kapela Christmas?

Rikki: Christmas zdraví čitateľov Magazínu Metalmania! Iba koncom 2012tky sme vydali svoj debutový album, takže na tento polrok k nemu chystáme veľké turné, ktoré začne v apríli. Taktiež chystáme nové tričká, odznaky, oplátky a kopu iných vianočných darov, ktoré si budete môcť dopriať. Ďalej sa po roku tešíme na nové videoklipy a festivaly v lete. V ďalšom pol roku nevylučujeme ani ďalšie nahrávanie, no uvidíme ako nám to celé ešte vypáli

Aké máš pocity z aktuálneho albumu?

Rikki: Ja som z neho maximálne nadšený! Všetko vyšlo podľa plánov a podarilo sa tam dostať všetko a všetkých koho sme chceli, v podmienkach horších ako zlých. Museli sme to zvládnuť celé do 10 dní aj s hosťami a keď prišlo na lisovanie CDčiek, ostali sme bez peňazí. Našťastie nám v tomto pomohla agentúra DUNA, ktorú sme požiadali o pomoc a vyhli sme sa tak ponúkaným alternatívnym spôsobom zarábania ako kradnutie diskov z aut a masturbovanie pre webkamerou.

Hviezdni hostia

Ako sa vám podarilo získať hostí ako Dušan Antalík alebo Pepa Vojtek?

Rikki: Dobré vzťahy. Kamarát Miško Očovan robil s agentúrou Vagaboond rozlúčkové turné TEAMu. Antalík je pre mňa jeden z najlepších ak nie najlepší rockový gitarista v krajine a mať ho na albume by pre mňa bola česť, rovnako tak pre bubeníka Randyho, ktorý TEAM miluje. Tak som to skúsil cez neho.

Dal mi číslo na Dušana a s malou dušičkou som mu napísal sms a neskôr zavolal a on sa na to proste dal! Pepu vybavoval Jacky, lebo sú kamaráti od kedy bol v Hlase Československa. Problém ale bol, lebo okrem Kabátu Pepa spieva aj v muzikáloch a má doma malé deti. O to viac si vážime, že si nakoniec kvôli nám vybojoval čas a vo svojom štúdiu naspieval svoj part a poslal ho.

Spolupráca s takýmito muzikantmi ma utvrdila v jedno, že čím väčší muzikant, tým skromnejší. Mladé kapely ako my si zvyknú o sebe rýchlo veľa myslieť, ale Pepa aj Dušan boli ani nie tak ťažkí profíci, ako aj ohromne milí ľudia. A robili to pre nás nezištne, čo je v tomto prípade naozaj až dojemné

Taktiež som začul hlas aj jedného Rapera v jednej zo skladieb. Neobávali ste sa ako to príjmu ortodoxní rockery?

Rikki: Teraz tuším píšeš o hymne Different Saturday, ktorú sme robili pre festival Yní Víkend. Nie je to skladba na albume, ale hej sú tam 4 raperi, všetko kamaráti zo strednej. Spolupráca s nimi bola riadna zverina, a obavy sme si z toho určite nerobili.

Ortodoxní rockeri hmm.. Keby sme brali takto ohľad na okolie, nerobíme vôbec túto muziku. Veď nech si nás počúva kto chce čo chce. Ja sa fanúšikom samozrejme poteším, ale inak ma to moc netrápi. Mali sme na to chuť tak sme to spravili a je to podľa mňa pecka, sranda, bla bla.

Angličtina-slovenčina?

Zatiaľ ste mali väčšinu CD po anglicky. Ako to bude do budúcnosti? (niečo si mi už naznačoval)

Rikki: Na album sme vybrali to najlepšie čo sme zo seba dostali. Vzhľadom na to, že so slovenčinou koketujeme len pár mesiacov, v prevahe je angličtina. Čo sa týka budúcnosti, myslím si, že pri tom chceme ostať.

Pri tvorení v rodnom človek nemusí riešiť znenie, gramatiku a slovosled. Môže sa sústrediť na obsah a skutočný text. Máme strašne bohatú slovnú zásobu, v čom sa na nás teda Amerika nechytá, tak prečo samých seba ochudobňovať?

Treba to chápať tak, že v budúcnosti už veľa tej angličtiny nebude?

Rikki: Ak bude anglický text, určite nie spod môjho pera. Jacky ešte tuším niečo píše aj v angličtine, ale v pomere 1 skladba k 9tim slovenským. Prechodom do slovenčiny sa riadne rozbásnil vám poviem!

Koncerty a festivaly

No teším sa  Máte už dohodnuté aj nejaké tie festivaly tento rok?

Rikki: Práve som odosielal ponuky na viacero fesťákov v rámci ČR, SR, Poľska a Maďarska, uvidíme kde sa ozvú. Určite sa ale uvidíme na Topfeste, Sliačskom rockovom lete atď..

Vidím, že už máte skúsenosti s hraním pred veľkými hviezdami (Nashvile Pusy napr.). Chystá sa aj ten rok dačo podobné?

Rikki: Na Slovensku bude v apríli Steven Adler z pôvodnej zostavy Guns n Roses a odohrá tu dva koncerty. Tak som začal jednať s organizátorom o nás ako predkapele. Je to taká záležitosť na dlhšie lakte, takže uvidíme ako to dopadne. Podobne je to aj s Whitesnakeom v Bratislave čo sa chystá na jún. Každopádne ak nie na pódiu tak pod ním!

Kapela Christmas

Ako vyzerajú záľuby a záujmy členov Christmas?

Rikki: Ja som kedysi viac športoval, teraz viac papám. Jacky kedysi viac papal, teraz viac píše. Tommy nikdy nepísal snaží sa prežiť a Randy… No Randy sa najnovšie rád tetuje, už má prsnatú brunetu s anjelskými krídlami, ksichty ostatných členov kapely (ja teda len vykúkam spod jeho šťavnatej pazuchy) a  narúžovanú pusu na prdeli… Ja sa len teším ako to bude pokračovať a koho do toho ešte vtiahne.

 Na svojej stránke o sebe udávate, že vaša kapela je ovplyvnená hair metalom 80 rokov ale vďaka svojím prvkom, ktoré ste do toho pridali zniete ako moderná kapela. Ako dlho trvalo kým sa vyvinul váš štýl?

Rikki: Stále sa vyvíja. Ešte pred dvomi rokmi by sme najradšej dookola trieskali tudu hej tudu hej, rakn rou sold maj sou! Teraz hráme aj niečo iné. Snažíme sa každý song robiť inak a hľadáme to ,,naše”… úprimne ale dúfam, že “to” nikdy nenájdeme, lebo práve toto skákanie z jedného do druhého je to pestré na nás a mňa to baví najviac.

Prvky glam rocku ale ostávajú, popové chytľavé melódie spevu, show a vizuálna odlišnosť na pódiu, na tom si zakladáme stále.

Kontroverzná show

O tej show na stránke spomínate, že je až kontroverzná. Prečo? Nebodaj boli negatívne ohlasy?

Rikki: Jeden nábožensky založený zvukár zo Žiliny nám vravel, že počas nášho koncertu videl zjavenie panenky Márie v rohu koncertnej sály. Takisto v Bratislave som sa o nás dopočul, že či to my sme “tí perverzáci”, lebo som sa s basgitaristom počas koncertu olizoval 🙂
Asi preto to tvrdia, no ja si z toho hlavu nerobím. Sám viem najlepšie čo som zač a na koncerty sa ľudia chodia baviť, tak ich bavíme.

Čo by potom robili keby videli niekoho ako Ramstein alebo Marlin Manson 🙂

Rikki: Mansona fajčil jeho vlastný basák. Dokonca  my si to asi teda pošetríme na Slávika ešte.

Populárne súťaže

Váš spevák sa taktiež zúčastnil súťaže Hlas Česko-Slovenska. Čo si myslíš o takýchto súťažiach?

Rikki: V prvom rade nejde o súťaž, ale o show. Tí ľudia nepostupujú podľa pravidiel. Nespievajú to čo samy chcú, ani nie sú vyberaní podľa kvality, ale podľa toho aby to bolo zaujímavé. A zaujímavé to potom aj je. Ale niet divu, že ako skončí súťaž, súťažiacim to nepomáha, skôr je snaha ich eliminovať z trhu.

Veď si predstavte koľko by tu bolo spevákov a koncertov, keby každý superstarista bol úspešný. Kto by na to chodil? Kto by za to platil? V našej krajine médiá ľudí ohlupujú, aby sa s nimi dalo ľahšie manipulovať. To ale neznamená, že to je nutne zlo a na takýchto projektoch sa podieľajú iba svinari. Ako v celom svete, všade sa dajú nájsť aj dobrí a slušní ľudia, ktorí vám chcú pomôcť a myslia to dobre.

Napríklad účasť Jackyho v Hlase nám nijak neuškodila, jedine pomohla. Stále si robíme svoju muziku a skrz Jackyho ju spoznalo viac ľudí. To je kvalita Jackyho, že dopadlo takto a nijak inak.

Glam rock

Glam-rock bol najpopulárnejší v 80 rokoch ale v mnohých krajinách ako napr. Škandinávia zažíva opätovný vzostup (Crashdiet, Crazy lixx, Hardcore superstar). Bolo by také dačo možné aj na Slovensku?

Rikki: Škandinávsky glam rock je už čosi úplne iné. My vychádzame skôr z menej ukričaných kapiel ako Aerosmith, Bon Jovi, Queen. V Škandinávií mám často pocit, že ľudia nemajú vkus, resp. každý národ ho máme iný. U nás na Slovensku sa teraz objavuje trend obmieňania starých kapiel mladými. Namiesto Iné Kafe tu máme Zoči Voči, namiesto povedzme Desmodu tu je The Paranoid, namiesto Polemicu Smola a Hrušky a bla bla…

To sú také moje osobné dohady, ale počúvam o tom aj od ľudí. Ako rocková kapela, máme bohovské šťastie, že sme na scénu vystúpili teraz a nie pred 10 rokmi. keď to tu bol samý rap. Postupne si všímam, že ľudia začínajú byť poriadne otrávení a znechutení z toho čo vidia v telke a počujú v rádiu. Zdá sa mi, že sa odoberajú viac na koncerty, a hľadajú si veci na youtube. Vznikla tu mladá generácia kapiel a aj poslucháčov, ktorá sa chce búriť a spája sa. To platí hlavne v rockovej a undergroundovej scéne, čo som rád, lebo tam patrím.

Čiže čo sa týka vývoja slovenskej rock/metal scény si skôr optimista? (lebo mnohí v tom smere moc optimisticky nie sú)

Rikki: Určite som optimista. Postupne sa všetci oslobodzujeme od trendov, ktoré sa nám snažia natlačiť do hlavy, a vnímame viac ušami a srdcom. To hrá presne do kariet kapelám ako my a povedzme kolegom z Paranoidu, ktorí to asi vidia podobne.

Ok tak ďakujem za rozhovor. Prajem všetko dobre celej kapele Christmas a poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Rikki: Revolučne vás teda vyzvem k najväčším klišé, ktoré ale platia… Majte sa radi, konajte dobro lebo sa zvykne vracať, a buďte kritickí voči sračkám, čo sa do vás tlačia. Neberte všetko čo počujete a čítate ako hotovú vec, ROZMÝŠLAJTE!
Ďakujem za rozhovor Tomášovi Kaiovi, úplne ma ním odrovnal 🙂 🙂

Youtube ukážka:

 

Odkazy:
Facebook: http://www.facebook.com/christmasrnr
Bandzone: http://bandzone.cz/christmasband

Foto : Rikky Christmas, Cilip: www.youtube.com

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *