Protheus (Dymytry) – ,, Po dvoumesíční dovolený se rozjíždí nová sezona, což je pro nás neskutečná radost“

prothAhoj! Ako sa momentálne má kapela Dymytry?

Ahoj. Nemůžeme si stěžovat! Po dvoumesíční dovolený se rozjíždí nová sezona, což je pro nás neskutečná radost. Konečně zase vyrazíme za svejma milovanejma fanouškama.

Mohol by si nám objasniť troška históriu Dymytry?

Historie nikoho moc nebaví, teda mě alespoň vždycky nudila, tak to vezmu stručně. Kapelu založil už skoro před deseti lety Jirka Urban mladší. Já jsem do kapely nastoupil před osmi lety. Tenkrát jsme odehráli dva koncerty bez masek, jeden v Praze a druhej v Českém Krumlově, no a pak už hurá do masek.

Mnohokrát jsme změnili sestavu, hrál u nás třeba Marek Harustiak, který pak odešel do Krucipusku, Lukáš Pavlík, který pro změnu šel k Evě Farný, a tak dále. Odehráli jsme za ty roky už docela pěknou řádku koncertů, objezdili několikrát Českou Republiku, párkrát jsme si zahráli i na Slovensku.

Ja som Vás zaznamenala až pri albume Neser. Z netu som si aj stiahla skvelé EP Psy Core, ale viem že ste mali aj oficiálne demo. Čo na ňom bolo? Dá sa ešte zohnať?

Demo nahrála kapela ještě v původní sestavě, kde jsem nefiguroval, takže toho moc nevím. Já trošku sobecky počítám historii kapely až od doby, kdy jsem přišel a začali jsme hrát v maskách 🙂

Prečo Psy Core neradíte do diskografie?

My jsme nikdy a nikde oficiální diskografii neuváděli. Je to ještě dost brzo, přece jen máme Psy-Core, Neser a Neonarcis, takže na nějaký uvažování o diskografii je ještě čas až těch desek bude třeba patnáct.

Aké boli ohlasy na Váš prvý album Neser?

Vcelku dobré, fanoušci ho vzali dobře a to je to hlavní. Druhá věc jsou kritici, kteří nás všeobecně rádi nemají, ale to je nám úplně jedno, protože nám záleží jen na naší „Dymytry rodině“.

Koho bol nápad používať tieto skvelé masky a prečo?

Nápad to byl můj 🙂 Realizaci si vzal na starost Dymo. Tak je to ostatně dost často, já vymyslím nějakou šílenost a Jirka pak tráví hodiny a hodiny zařizováním.

Dost brzo jsme si uvědomili tu nekonečnou záplavu kapel, stačí se jenom mrknout po internetu. Masky jsou naší cestou k určité originalitě, i když samozřejmě víme, že nejsme první ani poslední kapela, co hraje v maskách.

Kto Vám ich vyrába?

Masky nám navrhuje a vyrábí náš kamarád, špičkový divadelní maskér Jakub Žid.

dymytry

V kapele hrá na gitaru Jirka Urban ml, syn gitaristu z Arakainu. Ako sa ti páči Arakain, aké s nimi máte vzťahy? Čo na Vás hovorí Jirka Urban starší?

Krev není voda, takže samozřejmě určitý vliv na naší tvorbu Jirka starší a celý Arakain měl a má. Pár koncertů jsme hráli jako předkapela Arakainu, ale to už je nějakej ten pátek. Občas se vyskytne rozumbrada, kterej nás asi ze závisti obviňuje z protekce, jakoby Jirka starší stál u sálu kde hrajem a nutil tam lidi chodit (smích).

Každej, kdo má známý rodiče, ví, že není žádná sranda vymanit se z jejich stínu a uspět svojí vlastní cestou.

V Dymytry hrá na bicie jeden z najlepších českých bubeníkov Miloš Meier, ktorý hrá aj s Noid, BSP, Stříhavkom. Ako to zvláda? Nekrížia sa Vám termíny?

Miloš je samozřejmě hodně vytíženej hudebník. Naštěstí pro nás se rozhodl dát přednost Dymytry, takže u Sřihavky už nehraje a s Noidem hraje třičtvrtě naší kapely (oba kytaristi a bubeník), čili když někde hrajou Dymytry, má Noid prostě smolíka 🙂

Musím strašne pochváliť tvoj prejav. Máš strašne príjemne zafarbenie hlasu a vynikajúce melódie. Ktoré sú veľmi nečeské. Ctíš tú českú metalovú tradíciu, alebo sa ako spevák aj napriek tomu že spievaš po česky rozhliadaš po inšpirácii u zahraničných metalových spevákov?

Děkuju za pochvalu. Já celkově moc neřeším tradice. Poslouchám hodně pestrou směsici různých žánrů a je mi celkem jedno o jakou národnost se jedná. I když musím říct, že na naší domácí scéně je hodně málo kapel, které mě zaujmou.

Mám rád náš jazyk, i když je s ním trošku obtížnější práce, než s Angličtinou a málokdo to umí, ale třeba Aleš Brichta nebo Špalek z Kabátu dokázali, že to jde a navíc výborně, na úrovni a s humorem. Věřím, že jednou někdo řekne něco podobného o mně 🙂

Zdá sa mi to, alebo je naozaj tvoj vplyv aj Jonathan Davis? Tým nechcem zhadzovať Tvoju originalitu, práve naopak.

KoRn je u mě kapela číslo jedna už hodně let. V podstatě mě Davis na dálku motivoval ke zpívání, fakt se mi líbila jeho práce na pódiu a chtěl jsem jednou taky něco takovýho zkusit. Takže inspirace KoRnama je u mě jasná a fakt mě moc těší, když někdo ve spojení se mnou použije jméno Davis.

Ďalšou kapitolou sú svetové texty, ktoré sú trefné, vtipné a veľmi inteligentné. Ako vznikajú?

Texty už jsme trochu nakousli o kousek výš, takže znova děkuju za pochvalu. Jsem zastáncem textu, jako minimálně rovnocenné složky písně. Pokud nemá pecka srozumitelný text, co má hlavu a patu, naprosto mě nezajímá. Hodně kapel sází na jednoduchý dokola omílaný blbosti, ve stylu „hledá se žena“.

Ono to asi na běžnýho posluchače zapůsobí, ale podle mě to nemá žádnou hodnotu. Mistrem v tomhle oboru je už zmiňovaný Špalek, který přesně vystihl hranici mezi lidovým textem a poezií, navíc s neskutečným nadhledem a humorem. K českým kapelám píšícím mizernou Angličtinou texty „bejby – mejby“ se vůbec nevyjadřuju.

No a jak já píšu texty? Ono to v dnešní době plný nezaměstnanosti, organizovanýho  zločinu, kterému se u nás říká politika, podvodů, nenávisti a závisti, jde tak nějak samo 🙂

Naozaj tak neznášaš Facebook? Ja sa priznám že veľmi. Mala som na Facebooku profil, ale vydržala som tam chodiť tak mesiac.

Ono to není o fejsbuku, ten mě v podstatě nezajímá. To, co mě děsí, je vliv všech těhle pitomostí na vztahy mezi lidma. Nechci vypadat, jako nějakej otec Scholastik, ale já, když byl malej, tak jsme každou volnou chvíli kopali do míče nebo trhali někomu v zahradě hrušky a dneska? Hřiště zejou prázdnotou jsou prázdný kina, kluby, divadelní sály 🙂

Já jsem prostě naštvanej, že díky úžasný možnosti bejt ve spojení s celým světem, lidi ztrácí spojení mezi sebou navzájem. Já teda nechci žít napojenej na síť a bojim se, že naše děti už nic jinýho ani nepoznaj.

Ako vznikal nový album? Ako dlho? Prečo niekoľkokrát došlo k odloženiu vydania?

Nějak se nám to všechno zadrhávalo, ve finále se na nás vykašlal zvukař a museli jsme narychlo shánět jinýho, což se ale ukázalo jako výhra, protože výsledný zvuk je o tři třídy vejš, než jsme původně čekali. No ale jak se říká, konec dobrý, všecko dobré.

Aké sú ohlasy na novinku?

Díky Bohu velmi dobré. Dělali jsme Neonarcise tak poctivě, jak jen jsme uměli a naši fanoušci to cítí. Jsme fakt moc rádi za kladné přijetí nás i naší desky.

Ako prebieha turné? Uvidíme Vás aj na Slovensku?

Letošní turné je před náma, začínáme tenhle víkend a pak až na výjimky každý víkend až do zimy 🙂 Díky našemu manažerovi Pepemu se nám krásně plní diáře a to je to nejkrásnější, co nás mohlo potkat. Co se týče Slovenska, zažili jsme tam pár super akcí a moc rádi se zase někdy na Slovensko vypravíme.

Všecko záleží především na fanoušcích, aby dali pořadatelům jasně na srozuměnou, že bez Dymytry není žádná akce kompletní 🙂 Já osobně mám Slovensko moc rád a přiznám se, že jsem úplně okouzlenej Vašima ženama, jsou tak nějak voňavější a Slovenština je z ženských úst neskutečně sexy.

Aké budú ďalšie kroky Dymytry? Kedy začnete pripravovať ďalšie CD?

Budeme hrát a hrát a hrát a dělat všecko proto, aby se všude dobře bavili lidi i my. Snažíme se vylepšovat pódium, na novou sezonu jsme si pořídili masakrální světla, takže to bude prostě mazec. Na desku je asi ještě dost času, když se v Dymytry řekne nová deska, začně některým členům cukat hrůzou obočí, zvlášť Jirkovi 🙂

Ostáva Ti popri Dymytry aj čas na nejaké iné koníčky? 

Vzhledem k tomu, že kromě Dymytry nic jiného nedělám, teda kromě pár hodin zpěvu, který soukromě učím, mám času víc než dost. Snažím se ho rovnoměrně rozdělit mezi moji přítelkyni, psa a chytání ryb, ale obávám se, že ryby v tomhle ohledu vítězí 🙂

Akú máš rád hudbu…Teda kto je taký Tvoj all time favorit? Máš rád filmy, knižky a aké…?

Mám rád všechny formy umění, poslouchám, čtu, koukám na obrazy, ničemu se nebráním. Jediné, co mi zvedá žaludek, jsou prvoplánové komerční srágory, A´t už se jedná o muziku, knihy nebo cokoliv. Kdybych měl jmenovat jen jednoho favorita, tak za rockovou kapelu jednoznačně KoRn, za spisovatele Ernest Hemingway, malíř asi Paul Cézanne.

V súkromnom živote zrejme musíš chodiť do práce. Čím sa teda živíš ak to nie je tajomstvo? Vedia kolegovia že pracujú s hviezdou?

No, co na to říct..asi bych měl chodit do práce, ale nechodím. Muzika je můj koníček i moje obživa. Jinak jsem vystudoval lesařinu, mimo jiné i na univerzitě ve Zvoleně, takže až jednou dojdou zlaťáčky, asi vezmu flintu a vyrazím do lesa 🙂

Nedávno u Vás v ČR prebehli prezidentské voľby. Nepýtam sa koho si volil, ale čo hovoríš na ten špinavý cirkus čo sa vrámci všetkých kampaní vždy strhne a ľudia sú nútení vyberať z evidentne nečisto bojujúcich kandidátov čo sami majú za ušami?

Politika je pro mě největší špína a humus, co může být. Samozřejmě se mi chce zvracet ze všech těch kmotrů, lobbistů a podvodníků, ale nenadělám s tím nic. Bohužel naše zkorumpovaná, nevzdělaná a neschopná politická garnitura se rekrutuje z nás, takže je vlastně obrazem naší společnosti, což je docela smutný, ale je to tak.

Jediné, co mě opravdu děsí je, že po všech těch nekonečnejch kauzách, tunelech a zlodějinách, začínaj i dříve protikomunisticky smýšlející lidi vzpomínat na bolševiky jako na to menší zlo a z toho teda fakt nemám lehký spaní.

Ako spomínaš na Vaše vystúpenie na Wackene?

Wacken, to byl dvěma slovy neskutečný zážitek. Němci jsou v mnoha ohledech prostě dál a tenhle festival má u mě jedničku z hvězdičkou za všechno, zázemí, jídlo, zvuk, fanoušci, toalety..všechno..

Aký to bol výlet? Nejaké zážitky? Stretli ste sa s nejakými vzormi?

Bylo to prostě neskutečný, chovali se k nám skvěle, i když jsme byli nějaký čecháčci v maskách, jídlo jako v hiltonu, fanoušci skvělí, pařili i když nám nerozumněli ani slovo, prostě paráda. Moc se nám domů nechtělo, ale pak jsme si řekli doma je doma. Viděli jsme tam Iron Maiden, Alice Coopera a spoustu dalších, ale k nim do zákulisí nás samozřejmě nepustili..

Akú si myslíš má metal a rock v dnešnej dobe u Vás v ČR pozíciu?

Metal nebo obecně rocková muzika nikdy nebyla a nebude ve středu zájmu. Ono to taky ani jinak být nemůže, protože by to fanoušky spíš odpudilo, kdyby byla metalová kapela dokola vnucovaná bulvárem. Lidi dneska moc nechodí na nic, metal nevyjímaje, ale my děláme všechno proto, aby Ti, co přijdou, rozhodně nelitovali.

Aká je v tom všetkom pozícia Dymytry?

Pozice je dobrá, stále sílící, ale je před námi ještě dlouhá cesta. Pokud nás fanoušci budou podporovat tak, jako doposud, bude to ta nejkrásnější cesta na světě.

Myslíš že je dôležite spievať v rodnom jazyku?

Pokud někdo umí zpívat Anglicky, umí napsat dobrý text a nemá přízvuk jako hotentot, ať klidně zpívá, jak chce, zvlášť pokud má zahraniční ambice. My, kteří jsme rádi tady a vážíme si odkazu našich předků, bychom měli zpívat tak, jak nás naučily naše matky.

Ďakujem Ti za rozhovor a záverečné slová patria len Tebe…

Já děkuju. Zdravím tímto všechny čtenáře a budu moc rád, pokud si poslechnete naše pecky a ještě radši, pokud se uvidíme na některým z našich koncertů v Čechách nebo na Slovensku.

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.dymytry.cz/
Facebook: http://www.facebook.com/dymytrycz
Bandzone: http://bandzone.cz/dymytry

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *