Rozhovor s Marcom B.K. a Jane Razor z Janesession zo dňa 21.3.2012

Zdravím, aký ste mali obaja dnes deň?

Marc B.K.: Tak zdravím Ťa. Ja som robil pre JS, umýval okná doma a obehal nejaké stretká.

Jane Razor: No, ja taký pracovný, rýchly… a aj ja Ťa samozrejme zdravím…teda Vás oboch!

Ako by ste opísali Janesession človeku, ktorý o vás v živote nepočul?

Jane Razor: Rock´n´rollová zábava.

Marc B.K.: Hlasná zábava pre ľudí, čo vedia kde majú svoje pohlavné orgány 🙂

Pekné prirovnanie 😀 a pre tých čo nevedia kde ich majú? 😀

Marc B.K.: Tak heavy rock. Silné riffy a refrény s metalovejšou rytmikou.

Aké máte pocity z vášho nového albumu 4 Ever?

Jane Razor: Ja sa veľmi teším, myslím, že sa nám podaril pestrý vyvážený album, kde každý môže nájsť svoj hit.

Marc B.K.: Ja osobne som nahral toho za život už veľa a nikdy som ešte nebol po vydaní tak nadšený. Muzika, výkony, zvuk, nálada, obal…to všetko ma baví. Dúfam, že to chytí aj fans takto.

Na tomto albume sa zúčastnil pomerne veľký počet hostí, komu skrsla v hlave tá myšlienka?

Jane Razor: To bola asi taká spoločná…kolektívne vedomie.

Marc B.K.: Na každej doske, s výnimkou tretej, sme mal hostí, tak to bolo jasné, že k tomu dôjde, ale toľko sme na začiatku nerátali.

Podľa akého kľúča ste vyberali daných hostí?

Jane Razor: Podľa toho, koho máme z našej scény najradšej…naše muzikantské idoly, som nesmierne šťastná, že sa nám to podarilo.

Marc B.K.: Aleš Brichta je jeden z našich najobľúbenejších, ak nie úplne najobľúbenejší CZ spevák. Tak to bolo jasné. Taktiež Peci Uherčík. On je na SK v rámci hard rocku jeden z naj a ešte sa s ním poznáme, a aj sme niečo nahrávali. Ostatní pre ich schopnosti.

Aké boli reakcie daných muzikantov, keď ste ich oslovili. Prijali ponuku všetci? Alebo boli aj takí, čo odmietli?

Marc B.K.: Všetci povedali hneď áno. Aleš akurát chcel počuť demá songu.

Jane Razor: Reakcie boli skvelé, reagovali profesionálne bez zbytočných naťahovačiek, svoju profesionalitu potvrdili na všetkých frontoch.

To je pekné. Na aké témy sú zamerané texty väčšiny skladieb a ako vyzeral skladateľský proces?

Jane Razor: Láska, muzika, vzťahy…taká klasika, okolo čoho sa točí náš život…

Marc B.K.: Riffy sme napísali ja a gitarista Peter niekedy v roku2010 a Jane napísala skvelé melódie a texty. Napísali sme to o5 veľmi rýchlo a pár dní na to začali nahrávanie. Nič komplikované.

Ktoré skladby by ste označili za svojich najväčších favoritov?

Marc B.K.: Fúúúú človeče a zložitejšiu otázku nemáš?  U mňa je to každý deň inak. Teraz asi Panic, My Little Toxic Bunny a Blue Words. A to sú aj s Panic moje želiezka v ohni 🙂

Jane Razor: Ja sa priznám, že v tomto ešte nemám celkom jasno…ale na ľudí asi najviac pôsobí Forever Young, Forever Free, Punk We Are, My Little Toxic Bunny…

Vidno, že ste spravili skutočne dobrý album, kde je problém nájsť konkrétnu skladbu.  Kde všade chystáte s Janesession koncerty v najbližšej dobe?

Jane Razor: Všade, kde sa dá! A ďakujeme!!!

Marc B.K.: Celé Slovensko a Čechy samozrejme. Chceme prekonať počet koncertov 54 z roka2012 a samozrejme sa pôjdeme o5 pozrieť do Maďarska, Rakúska a po pár rokoch sa vrátime asi aj do Poľska. Jasné a ďakujeme za pochvalu.

Rado sa stalo.  Na ktoré, z chystaných vystúpení sa najviac tešíte?

Jane Razor: Ja na všetky, teším sa vždy, keď sú super fans!

Marc B.K.: Každé, kde sú fajn ľudia a pekné holky. Ja sa teším na koncerty s americkou glam legendou Adamom Bomb a aj iné predskakovačky, ktoré sa vybavujú.

Jane Razor: Jasné!!!…to bude pecka, toľko dymu v centre Ba ešte nevideli! 🙂

Marc B.K.: Taktiež sa vždy tešíme na koncerty s našimi priateľmi z ČR Roxor a Dark Angels.

Môžeš povedať zatiaľ najzábavnejšiu príhodu, ktorú si pamätáte z vašich koncertov?

Jane Razor: No, to sa sem asi nehodí takto to prezrádzať… 😀 😀

Prečo nie 😀 Nebuď taká tajnostkárka 🙂

Jane Razor: No naše hotelové príhody sú velice funny, len to by sa skorej hodilo vo filmovej dokumentárnej podobe.

Marc B.K.: Ježiš to je zložité. Je toho strašne veľa a 90% sa v médiách nedá vôbec zverejniť, lebo niekoľko ľudí by sa mohlo nasrať.  Ale taká nevinná je z hotela, keď sme to tam totálne rozmlátili za jeden večer  Periňák na kašu, strhnutá garniža, skazený syr nacpatý do lampy, močenie z okna, stopy od topánok na plafóne.  Peter stál opretý o stenu a ja som na neho vychrstol Tatranský čaj a na bielej stene ostal normálne jeho obrys. On na to pozerá, zoberie tú fľašu,  že to musíš poriadne a tú stenu vymaľuje čajom  A okolo behá Jane a fotí to 🙂 🙂

Jane Razor: Moc tých fotiek nie je….lebo mi bolo až zle od smiechu…nevedela som ani dýchať, nie to ešte fotiť

Marc B.K.:  To bola pekná párty.

A to sú u vás bežne také príhody? 🙂

Jane Razor: No, frekventované.

Marc B.K.: Skoro každý víkend.

Ej ha, vidím, že správne rockerky a správni rockery ešte nevymreli 🙂 🙂
Na stránke máte uvedené, že organizujete konkurz na post sólového gitaristu, k danému albumu, s možnosťou dlhšej spolupráce. Ako ste na tom?

Marc B.K.: Prekopávame planétu, aby sme nahradili Shipka, ktorý s nami jazdil celú minulú sezónu, čím skôr.  Zatiaľ, ale nič konkrétne.

Prečo ste s ním nepokračovali v dlhšej spolupráci?

Marc B.K.: My by sme radi, ale on chystá vlastnú bandu. A ja sám presadzujem u muzikanta aby sa venoval len vlastnej tvorbe, tak to musím pochopiť. Tak šiel. Bol to slušný rozchod. Ale ešte nejaké koncerty s nami odohrá.

Čomu sa venujú členovia Janesession v civile:D

Marc B.K.: Jane je doktorka farmácie, Peter je profesionálny muzikant, ja som vydržiavaný 🙂   ….. ale nie   ….ja som momentálne tiež muzikant. Mám sezónu a Tommy je IT technik.

Akým záľubám sa venujete, ak sa nevenujete práci alebo muzike?

Marc B.K.: Ja sa venujem medzi pol nocou a 2:00 sci-fi filmom, z 50tych rokov momentálne. Inač záľuby sú víno, ženy, spev a občas nejaké písanie do šuflíka. Jane robí jógu, navrhuje kožené oblečenie a v poslednej dobe pre nás pečie zákusky a robí sushi.  Tommy má novú motorku.  Peter, hmmm. Neviem akú má záľubu.  Hrával sálový fucik.
Mám ešte takú milú historku, ak si chceš pridať. Chceš?

Jasne 🙂

Marc B.K.: Ja mám strašne rád Davida Bowieho a kúpil som si tričko Aladdin Sane, čo je jeden z mojich naj albumov od neho. Nájdite si obal! David tam má cez tvár taký červený blesk. Došiel som tak na koncert a náš ex basák Soja sa ma pýta: To čo tam máš za Harryho Pottera 🙂

Marc, ty si počas svojej bohatej muzikantskej kariéry už prešiel niekoľkými kapelami (Makar Čudra a pod.). Na ktoré z nich máš najlepšie spomienky?

Marc B.K.: Na každú mám dobré aj zlé spomienky. Ale vyťahujem len tie dobré. Tie zlé už preboleli. Najlepšie spomienky sú asi na prvé 4 roky v Mobydicku, kedy sme jazdili snáď 4 krát do týždňa a zažívali strašnú srandu. Aj na prvý rok v Ex-Tip. Úplne naj partia je tu v JS, preto tu straším už 9 rokov.

Ak sa smiem spýtať. Čo je podľa teba dôvodom, že málo čo z nich prežilo do dnešných dní?

Marc B.K.: No Ex-Tip, Makar čudra a Mobydick sú stále ready to rock, ale ostatné zdochli na tom, že to bol vždy demokratický bordel. Ak príliš veľa hláv vie, tak sa nikdy nedohodnú, dokúšu sa a rozpadnú. Videl som to milión krát.

A čo ty Jane. Ako vyzerali tvoje začiatky na metalovej scéne?

Jane Razor: No úplne odlišne ako teraz.

A to?

Jane Razor: JS som založila aj preto, lebo som chcela robiť niečo úplne iné ako dovtedy, boli to také experimenty a v podstate to bolo úplne mimo môjho hudobného vkusu…JS je naozaj to, čo chcem robiť a čo ma nesmierne baví.

A ako sa k tebe pridal Marc?

Jane Razor: My sme spolu hrali v kapele už aj pred JS…poznáme sa v podstate od detstva.

Marc B.K.: Sme susedia zo sídliska. Hrali sme spolu thrash.

Aká kapela to bola?

Marc B.K.: Nič známe. Dve demá a ani jedna show. Cill Dara sa to volalo, ale to je nepodstatné už dnes. Je to minulosť a v nej sme vypovedali, čo sme chceli.

S ktorými kapelami z bratislavskej scény, najradšej vystupujete u vás v kluboch?

Jane Razor: S každou, kde sú v pohode parťáci na rozhovor a párty. Ale my hráme tak málo v BA , že keď sa tu ukážeme tak si väčšinou privezieme nejakých kamarátov z Čiech alebo mimo mesta. Nerád by som aj menoval, lebo by som určite na niekoho zabudol a to by som nerád.

Čo je podľa vás najväčším problémom slovenskej rockovej scény?

Marc B.K.: Muzikanti vsadia na istotu a nehrajú vlastné veci.

A aký je tvoj názor Jane?

Jane Razor: No, pre mňa je dosť zarážajúci fakt…a to nie len pre mňa, že kluby pýtajú peniaze za prenajatie klubu…kapela príde zahrať a ešte si má zaplatiť, to je trochu čudný prístup, lebo žiadna kapela to nerobí pre peniaze, ale snaží sa svoj repertoár priblížiť publiku, tak za svoju prezentáciu si musí aj zacvakať…

Marc B.K.: To sa ale robí len tu a v Čr. A ešte dôležité je povedať ako všetci plačú, že sa nič nedeje a keď sa deje tak ostanú sedieť doma pri paneláku, lebo je drahý vstup a pivo.

Jane Razor: No a ešte aby som nehádzala všetky do jedného vreca…sú aj také, ktoré práve naopak sú vďačné kapelám, že si prídu ku nim zahrať, robia sprievodné akcie a vytvárajú pre kapely prostredie na úrovni aby sa odprezentovali čo najlepšie…napr. British Rock Stars u nás v Ba, alebo Frankie Pub v Nitre…

Ak by ste mohli zostaviť nejakú superkapelu zo slovenských a českých rockových a metalových hudobníkov ako by vyzerala?

Jane Razor: A viem presne!
Spev: Aleš Brichta
Gitara: Peci Uherčík
Basa: Miloš Doležal Ml.
a ešte jedna gitara: Miloš Dodo Doleža
Bicie: Miloš Meier

Marc B.K.: Spev :Aleš Brichta, Jane Razor gitara: Jaroslav Bartoň, Peci Uherčík basa: Miloš Doležal ml., na bubny : Miloš Meier a klávesy Pavel Morochovič.

Jane Razor: Doležal tam má byť samozrejme, ja nemám klávesy!
Marc B.K.: Máš doma 🙂

Jane Razor: Na skrini? 🙂

Marc B.K.: Zaprášené? 🙂

Jane Razor: Nie, prach som si minule utrela! 😛

Ako vidíte perspektívu Janesession v priebehu nasledujúcich desiatich rokov?

Jane Razor: Moja perspektíva je robiť dobrú muziku…ostatné je na fans, čo si z toho zoberú… budem sa snažiť, aby to bolo čo najlepšie a samozrejme, čo si budeme nahovárať, veľa záleží aj od manažmentu.

Marc B.K.: Ak bude zdravie slúžiť a vedúcu to bude stále baviť, o čom nepochybujem, tak ja nevidím dôvod nehrať. Otázka je, kto v tom bude s ňou. Už by som celkom uvítal stabilnú zostavu. A manažment samozrejme. Najdôležitejšie je robiť tú hudbu čo chceme.

Ako to vyzerá s konkurzom na managera? Našiel sa už niekto vhodný?

Marc B.K.: Áno. Začala pre nás robiť jedna šikovná holka.

Jane Razor: Hej, máme hezkú novú manažérku!

Môžeš povedať aj jej meno? 😀

Marc B.K.: Mirka Gombarová sa volá.

Pekne, tak dúfam, že vás nesklame. No, tak ďakujem vám za zaujímavý rozhovor, prajem všetko dobré a poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov môjho webu:

Jane Razor: My ďakujeme za rozhovor a pozdravujeme Tvojich čitateľov!!!!…budeme sa tešiť, keď sa s Vami uvidíme na koncertoch JS osobne!!!!
Rock On!!!

Marc B.K.: Jedzte veľa zeleniny, podporujte rock n roll. Podporujte Janesession a náš album 4EVER. Sme Vám za to vďační. Hlavne si užívajte života, ale bezpečne nech dáme stretko a podebatíme. Nikdy sa nenechajte nikým ovplyvniť do tej miery, aby ste zmenili nielen názory, ale aj postoje.
ROCK ON!!!!

Marc B.K.: Ďakujeme za rozhovor 🙂

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.janesession.sk/
Bandzone: http://bandzone.cz/janesession

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *