Martin Bejšovec (The Vacant Eyes) – ,,V zahraničí má album mnohem větší úspěch…”

Martin Bejšovec 2013The Vacant Eyes z Prahy sú dôkazom, že aj k extrémnej metalovej muzike sa dá pristupovať originálnou a zaujímavou cestou. Na ich debutový album Sphere, je veľa ohlasov aj z ďalekého zahraničia. Nech sa páči, gitarista a klávesák Martin Bejšovec.

Tak zdravím, čo ma nové kapela The Vacant Eyes?

Martin Bejšovec: Taky tě zdravim! Především jsme letos v únoru vydali na vlastní náklad naší debutovou desku, kterou necháváme volně ke stažení na internetu a tím se věci daly konečně do pohybu.

Nadviažem, ako sa darí danému nosiču? 🙂

Martin Bejšovec: Debutu se daří skvěle, máme zatim velmi pozitivní ohlasy.

Na vašom facebook profile vidím aj niekoľko zahraničných komentárov. Zaznamenali ste aj nejaké objednávky daného cd vonku do sveta?

Martin Bejšovec: V zahraničí má album mnohem větší úspěch, to je fakt. Největší jsme zaznamenali v Rusku a obecně ve východní Evropě. Lidi to tam mezi sebou hodně sdílí a tahle hudba je zajímá.

Určitě nám pomáhá i fakt, že za album nikdo nemusí nic platit, takže lidem nic nebrání v tom dát na doporučení a desku si poslechnout. Tim jsme se po internetu dostali za poměrně krátkou dobu k lidem prakticky z celýho světa.

Progressive metal

Vy sa radíte do škatuľky progressive-metal, kto by ale čakal niečo v štýle Dream Theatre, ostane sklamaný. S čoho ste vychádzali pri tvorbe debutu a čo pre vás znamená daný pojem?

Martin Bejšovec: Tohle žánrový označení už dávno není jenom o kapelách typu Dream Theater. Samozřejmě, že bychom se mohli dlouze bavit o tom, do kterýho sub-sub-sub-žánru bychom měli spadat, aby člověk přesně věděl co jako kapela hrajeme, aniž by nás někdy slyšel, ale to je věc, o kterou my nestojíme.

Hrajeme metal a vycházíme především z kapel, který jsou veřejností vnímaný jako progresivní odnož tvrdý hudby (např. Meshuggah, Cynic, Between the Buried and Me, Opeth, Deftones, Tool, Animals As Leaders, Periphery…).

Nemám pocit, že člověk, kterej zbožňuje Dream Theater musí bejt nutně z naší tvorby zklamanej. Já sám tu kapelu zbožňuju a s tvrdší stranou progresivního metalu nemám vůbec problém. Naopak. Úplně stejně to může mít i fanoušek, kterej na nás narazí a bude očekávat něco ve stylu DT. Prostě jenom najde něco jinýho, než očekával.

Honza Kapák

Mix a mastering CD mal na starosti Honza Kapák, z legendárnej death metalovej kapely Avenger? Chystáte aj nejakú dlhodobejšiu spoluprácu? Alebo bola to len jednorázová záležitosť?

Martin Bejšovec: Honza Kapák už s náma pracoval na našem demu v roce 2011, při nahrávání “Spheres” jsme už tim pádem šli do známýho prostředí a to hodně prospělo atmosféře ve studiu.

S Honzou se nám pracuje skvěle, je to hodně talentovanej člověk, kterýmu vděčíme za hodně a předběžně jsme si podali ruku i na další spolupráci, takže pokud všechno vyjde, druhá deska vznikne taky u něj.

Na vašich stránkach nevidím, žiadne informácie o koncertoch. Mohol by si povedať niečo viac?

Martin Bejšovec: Momentálně vůbec nekoncertujeme, poslední rok jsme měli hodně personálních změn, hledali jsme ideální sestavu na nahrání debutu a tenhle problém je konečně za námi. Momentálně věci pilujeme ve zkušebně, současná šestice toho spolu zas tolik nenahrála a my chceme na stage přijít připravený.

The Vacant Eyes 2013

Osobné otázky

Aké sú záľuby a záujmy členov The Vacant Eyes mimo muziky?

Martin Bejšovec: Je toho hodně, kluci hodně času stráví hraním na počítači, Kuba (kytara) třeba hraje americkej fotbal.

Kromě toho půlka kapely studuje vysokou školu, druhá půlka pracuje, věnujeme se přítelkyním a tak vůbec. Na tohle by musel každej odpovědět zvlášť.

Já osobně hodně čtu a sleduju filmy a seriály se sci-fi tématikou.

A čo momentálna situácia na Pražskej scéne? Ako to vyzerá s návštevou klubov, fanúšikmi a podobne?

Martin Bejšovec: V Praze obecně chodí na koncerty málo lidí, je tu spoustu klubů a nepřeberný množství kapel všech žánrů. Často se v jeden den koná víc akcí, který si navzájem ubíraj návštěvnost a taky je tady milion dalších možností jak strávit večer.

Samozřejmě, že když si dá člověk záležet, ví co dělá a udělá kvalitní promo, nebo se mu podaří namixovat zajímavý kapely, tak ty lidi natáhne. Na druhou stranu si ale člověk musí uvědomit, že třeba hraje hudbu, která obecně zajímá jen malinkej zlomek všech posluchačů, tak nemůže čekat, že v klubu na něj najednou budou zástupy.

Minulosť

Mohol by si načrtnúť krátko svoj hudobný príbeh? Kedy si sa začal venovať muzike a ako vznikli The Vacant Eyes?

Martin Bejšovec: Hudbě se věnuju od malička, v šesti letech jsem začal hrát na klavír, v deseti na violoncello. Pak jsem se několik let věnoval jenom sportu a na hudbu jsem zanevřel. Vrátil jsem se k ní až na střední škole, asi v patnácti nebo šestnácti, kdy jsem poprvý zkusil zahrát si na kytaru.

Ještě na střední jsem založil s nejlepšíma kamarádama první kapelu, prošli jsme si vším dobrým a zlým a mně došlo, že bych se hudbě chtěl věnovat vážněji. Tak jsem v roce 2009 začal budovat The Vacant Eyes a po čtyřech letech hledání zvuku, sestavy a všeho okolo máme první desku.

Kto je autorom vášho loga a čo dané logo vyjadruje?

Martin Bejšovec: Logo udělal můj bratr Adam (bicí), žádnej hlubší význam za tim není. Je to jen taková geometrická hříčka, která ve finále vypadá jako písmeno “V”. Na grafice kapely spolupracuje ještě se zpěvákem Dimou, ten dělal cover “Spheres”.

Ok, tak ďakujem za rozhovor, prajem všetko dobre a poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Martin Bejšovec: Taky ti děkuju za rozhovor!

Youtube ukážka:

Odkazy:
Bandzone: http://bandzone.cz/thevacanteyes
Facebook: http://www.facebook.com/thevacanteyesband

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *