Marek Lacko (Fictive Marry) – ,,Okrem singlu Donekonečna máme pred sebou nové festivaly, koncerty…”

uvodna_640x427Fictive Marry patria medzi najlepšie kapely na východnom Slovensku. Začínali najprv s poprockom s jemne metalovou príchuťou, teraz sa však aj vďaka spolupráci s Jimmim Cimbalom posunuli viac k modernejšiemu metalovému štýlu. Dôkazom toho je aj ich nový singel Donekonečna. Nie len o tom porozprával ich spevák Marek Lacko.

Zdravím, čo má kapela Fictive Marry nové okrem singlu Donekonečna?

Marek Lacko: Ahoj  Okrem singlu Donekonečna máme pred sebou nové festivaly, koncerty a v druhej polovici mája aj videoklip 🙂

Čo sa týka singla, čo by si k nemu povedal?

Marek Lacko: My sme ho nahrali už minulý rok, ale nebolo to v profi štúdiu.

Singel sa dostal k Jimimu Cimbalovi, ktorý sa ponúkol, že by sme ho mohli ešte raz prehrať u neho a s moderným zvukom a že sa toho chytí producentsky. Skladba je o kontrastoch – dobro a zlo – o tom, že si musíme prejsť v živote všetkými pocitmi, odolať pokušeniam.

Daná vec reprezentuje o niečo inšiu tvár kapely, na akú sme boli pôvodne zvyknutí. Čo bolo toho dôvodom?

Marek Lacko: Každá kapela sa časom posúva, experimentuje, atď. Ani my sa nebránime experimentom a tento nás zaujal – trošku elektroniky, do toho tvrdšie gitarky.

Ako prebiehajú prípravy videoklipu?

Marek Lacko:  Momentálne dávame dokopy financie a oslovujeme viacerých šikovných ľudí, ktorí sa venujú klipom, pretože nechceme “amatérsky” videoklip, ale skutočne niečo profi.

Kedy asi môžeme očakávať nový album?

Marek Lacko: O albume sme tiež s kapelou kecali, na dnešný trh sa veľmi album neoplatí prinášať, pretože pokiaľ kapela nemá za sebou skutočne veľké PROMO, album si kúpia akurát tak nejakí kamaráti, rodina.

Každopádne, najprv chceme rozšíriť svoju fanúšikovskú základňu, aby bolo pre koho ten album robiť. Zatiaľ ideme formou singlov – nahráme, dáme von, nahráme, dáme von a takto dookola. Spolupráca s Jimim by mala pokračovať, takže určite ešte tento rok budeme niečo spoločne nahrávať a dávať dokopy.

A čo koncerty? Môžeš už niečo potvrdiť?

Marek Lacko: Na našej oficiálnej fanstránke na FB sú potvrdené už niektoré akcie : takže www.facebook.com/fictivemarry

Stále to aktualizujeme :

  • 25.apríl – Košice – UPJŠ – Science fest – Šrobárová areál
  • 3.máj – Poprad – Rock Fabrik
  • 4.máj – Košice – Benátska noc
  • 4.máj – Košice – Malbo Caffé
  • 5.máj – Košice – ROKOKO – hostia vo finále
  • 7.máj – Prešov – UNIPO fest
  • 14.máj – Košice – TUKEfest
  • 5.júl – Senica Fest – Senica
  • 6.júl – Funrádio Dohoda – Košice
  • 12. alebo 13 júl – Orange – Šírava
  • 20.júl – Funrádio dohoda – Banská Bystrica
  • 17.august – Funrádio dohoda – Poprad
  • 23.august – Orange – Orava
  • 24.august – MuseFest – Stará Ľubovňa

Na ktorý z nich sa najviac tešíš?

Marek Lacko: Na všetky, bez výnimky !!! My sa tešíme na každý koncert, pretože práve to nás napĺňa – preniesť našu muzičku zo skúšobne von, nie len našim fans, ale aj novým ľuďom.

Ako vyzerá civilný život členov kapely? (Záľuby, záujmy mimo muziky)

Marek Lacko: Ja som civilne otec toto najkrajšieho synátora na svete.Okrem toho sa živým ako moderátor v rádiu KISS  Čo sa týka mojich záľub, tak jednoznačne fitness . O ostatných by som nerád hovoril ja, pretože by som sa nerád v niečom pomýlil

Ale okrem bubeníka Miša, ktorý ešte študuje na VŠ, sme všetci “robotníci” A hudba spojila naše cesty.

stred_640x427

Minulý rok ste prešli niekoľkými personálnymi zmenami. Čo bolo ich dôvodom?

Marek Lacko: V prvom rade si bývalý basgitarista založil rodinu. Oženil sa a presťahoval. Tým pádom už nestíhal skúšky, koncerty, atď. Tak sme sa dohodli, že každý pôjde vlastným smerom, avšak stále sme v kontakte

Ďalšou zmenou bol gitarista. To nebudem rozpitvávať, ale v skratke – medziľudské vzťahy.  No a do tretice – bubeník – rozhodol sa pre štúdium v Bratislave, takže by tiež kapelu nestíhal.

Ty máš aj svoj sólo projekt. Chystáš aj v tejto oblasti niečo (album a podobne veci)?

Marek Lacko: Ten môj sólo projekt “MarcMarry” je v podstate iba taká moja bokovka. V praxi to znamená, že texty a melodické linky spevu v kapele robím ja. Avšak, niekedy, keď zložím nejakú vec, akosi v “nabúchanej” verzii stráca svoje čaro.

Tak si ju potom odložím nabok a neskôr jej dám “akustickú tvár” Zatiaľ neplánujem sólo album, tiež to robím formou – nahrám a dám von. Nafotil som k tejto sólovke akurát tak promo fotky.

Aké boli tvoje muzikantské začiatky? Mal si nejaký projekt pred FM. Aký bol vlastne príbeh vášho vzniku.

Marek Lacko: Musím sa priznať, že som sa hudbe venoval strašne málo pred FTM.

Vedel som 4 akordy na gitare, skladal som nejaké texty, avšak, neprikladal som tomu nejakú vážnosť. Avšak, v roku 2009 som sa zo srandy zúčastnil Československej superstar, kde som skončil v top 16tke a to bolo akýmsi odrazovým mostíkom v mojej hlave  Povedal som si “založ kapelu”  Dal som dokopy partiu ľudí, ktorí si chceli zahrať a začalo to.

Oficiálne 1.1.2010

Sleduješ ešte danú súťaž?

Marek Lacko: Áno, sledujem tieto “talentové súťaže”, keďže som bol súčasťou jednej z nich. Nie však pravidelne, iba ak si nájdem čas. Ja osobne nemám nič proti, ako veľa ľudí, ktorí to odsudzujú.

Táto cesta cez “médiá” je vždy takým malým štartom. Až po súťaži sa však ukáže, nakoľko je daný človek schopný nezapadnúť prachom, zaujať ľudí. Pretože, povedzme si pravdu – pre “médiá” sú takíto účastníci týchto “show” iba spotrebným tovarom.

Venujú sa im iba chvíľu – počas súťaže – potom ťa má každý na háku a ty sám musíš ukázať, či máš tu schopnosť bojovať, nevzdávať sa a ako som už spomínal – ZAUJAŤ.

Ty funguješ aj v istom košickom rádiu ako si spomínal. Čomu presne sa tam presne venuješ?

Marek Lacko: Moderujem, moderujem a do tretice moderujem 🙂

Venuješ sa v relácii aj kapelám podobného razenia ako vy? Predsa jedným z najčastejších problémov pod. kapiel je, že rádia a iné média sa o nich nezaujímajú.

Marek Lacko: Pravdupovediac, sme mainstreamové rádio, čiže hráme komerčné veci.

Avšak, v blízkej budúcnosti by som rád prekonzultoval niektoré veci s vedením v rádiu a rád by som sa venoval aj “menej známym kapelám” a “tvrdšej muzičke” 😉

Myslím, že to by bol dobrý nápad… Po min roky existovala na východe pod. relácia na košickom rádiu Sport (neviem či poznáš moderátori Peťo Kertvel a Dano Jordán) ale bohužiaľ museli skončiť…. Tak myslím, žeby sa zišlo vyplniť dieru .

Marek Lacko: Aj u nás bola relácia, ktorá sa volala “garáž”, kde mali “neznáme alebo menej známe ” kapely z východu možnosť sa prezentovať, aj sa pustila nejaká ich tvorba.

Tiež sa musela zrušiť?

Marek Lacko: Vieš čo? kapiel pomaly ubúdalo, odprezentovala sa veľká väčšina “východoslovenského undergrdoundu”  Kolegyňa, ktorá riešila túto reláciu odišla z rádia. To bol tiež dôvod.

Škoda, myslím si že podobne relácie by v rádiách mali mať pevné miesto.

Marek Lacko: Tiež si myslím  bolo by fajn mať napr. “slovenskú rockparádu” 🙂

Ako hodnotíš rock/metalovú scénu vo vašich domovských Košiciach? (Kluby, návštevnosť koncertov a ostatné kapely)

Marek Lacko: Hmmm…pravdupovediac… Čo sa týka klubov – tu by som dal možno 3 body z 10. Hrali sme už zrejme v každom, ale všade sú tie isté problémy. Zvuk, resp. hluk, priestor pre kapelu – pódium, financie. Samozrejme, česť výnimkám.

Kapely – je ich tu dosť – všetky nepoznám, ale určite sú v Košiciach aj kapely, ktoré skutočne stoja za vypočutie. Môžem spomenúť napríklad metalcorovú kapelu Meredith.

Vedel by si si s niektorými predstaviť aj spoločné celoslovenské turné?

Marek Lacko: Jasné  napríklad s kapelkou Meredith, ktorú som spomínal, sa na jeseň niečo plánuje. Avšak – musí byť promo. Bez toho na “nás” nikto nepríde, keď nás nebudú registrovať. Aj preto chceme spraviť klip, spravili sme promo fotky, nahrali vec s Jimin, aby sme sa dostali bližšie aj k ľuďom, ktorí ani len netušili, že nejaká kapela Fictive Marry existuje. Teraz máme pred sebou celé leto na top, aby sme sa ešte zviditeľnili a spravili si dobré meno.

Ok ďakujem za rozhovor. Prajem nech sa všetky plánované veci podaria a ako tradične poprosím o nejaký odkaz pre mojich čitateľov.

Marek Lacko: www.bandzone.cz/fictivemarry. Ja ďakujem.

Youtube ukážka:

Ďalšie odkazy:
Facebook: https://www.facebook.com/fictivemarry
Bandzone: http://bandzone.cz/fictivemarry
Marc Marry: http://bandzone.cz/marcmarry

Foto: Oficiálne promofotky kapely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *