Rozhovor s Petrom Petriľákom z Tubul zo dňa 8.6.2013

uvod_200x150Prešovská hard ‘n’ heavy kapela Tubul, po dlhých rokoch konečne vydala svoj debutový album s názvom muži. Ako ho vidí gitarista Peter Petriľák, známy pod prezývkou Hejvi?

Zdravím Hejvi. Po dlhšom čase ste sa konečne dopracovali k debutovému albumu. Mohol by si ho trochu predstaviť?

Hejvi: Čauko, máš pravdu – konečne. Album, ktorý nesie názov podľa jednej zo skladieb, sa volá Muži. Prezentujeme tam sedem skladieb, ktoré odzrkadľujú časť našej tvorby za cca  posledné dva roky, vlastne odvtedy, keď sme zmenili komplet rytmiku.

Na scéne fungujete dlhší čas. Otázka prečo sa dané dielo zrodilo až teraz?

Hejvi: Prečo? To keby som vedel…  🙂 Ale nie, no nahrávky sme už mali aj predtým, vydali sme tuším tri či štyri demá, ale nikdy to nebolo dotiahnuté do takejto finálnej podoby. Asi sme museli dospieť alebo dozrieť – neviem. Ale hlavný podnet prišiel asi od Maja Džubáka, ktorý študoval v Anglicku zvukarinu, pracoval v rôznych nahrávacích spoločnostiach. Zriadil si v Londýne vlastné nahrávacie štúdio a ako náš fanúšik nám ponúkol jeho služby, takže nás k tomu CD vlastne dokopal a my sme to radi prijali.

Čiže album bol nahrávaný v Londýne?

Hejvi: Nie, Majo prišiel za nami do Prešova, dal si poslať letecky svoje mašinky a všelijaké somarinky. Niektoré veci sme zohnali my (zvukové steny a pod.). Majo si prispôsobil našu skúšobňu svojím potrebám a tak sme tam nahrali podklady. Nahrávali sme všetci spolu, čo oproti tomu ako sme nahrávali my predtým. To znamená, že každý nahrával zvlášť, bolo fajn, myslím, že to je aj na nahrávke cítiť.
Mix a mastering sa už robil v Londýne, v štúdiu Smile 4U Records.

No tak myslím si, že na zvuku to počuť. Podľa akého kľúča bol zostavený konečný výber piesní? (Predsa na vašom bandzone mate aj nejaké skladby, ktoré sa tam nedostali).

Hejvi: Sú to vlastne skladby, ktoré sme už robili s novou rytmikou – s bubeníkom Mišom a basistom Robom. Staršie skladby, keďže už raz boli nahrané a boli v podstate známe, sme už nechali tak a riešili sme už len nové. Na koncertoch však samozrejme hráme aj tie.

V čom presne sa tie staršie líšia od novších?

Hejvi: Rozdiel je hlavne v aranžmánoch a harmóniách a tiež v štýle hry na bicích a base a čiastočne aj gitarách.

stred_640x426

 

Ako to vyzerá na tento rok s koncertmi. Kde vás najbližšie budeme moc vidieť?

Hejvi: No 28.6. hráme v Prešove, v júli dovolenkujeme a v auguste hráme v Spišskej Novej Vsi a tiež chceme urobiť krst nášho CD-čka. Miesto a termín upresníme. Ináč stačí sledovať našu stránku www.tubul.sk alebo profily na Bandzone, alebo Facebooku.

Stretneme sa s vami aj na nejakých väčších festivaloch?

Hejvi: No to neviem, radi by sme si na nejakom zahrali (napr. RPK), ale tým, že CD sme vydali až v apríli tohto roku, nestihli sme ho poslať organizátorom. Snáď na budúci rok.

Čo sa okrem nového CD zmenilo u vás od nášho posledného rozhovoru?

Hejvi: Asi najväčšia zmena, ak nepočítam zväčšenie pivného svalu, nastala na poste basgitaristu, kde Matúša Bačinského nahradil Robo Breja.

Čo bolo dôvodom?

Hejvi: Matúš hral vo viacerých projektoch a jednoducho už nestíhal hrať a piť.

Ako to vyzerá so scénou v tvojom rodisku v Sabinove? Máte tam aj nejaký priestor pre koncertovanie? Navštevujú fandovia vaše koncerty?

Hejvi: Čo sa týka Sabinova, je to tu bieda. Kvôli tomu sme začali organizovať v miestnom kulturáku minifest Rocková Beermovka. Minulý ročník sme tu mali aj anglickú kapelu a účasť bola veľmi, veľmi dobrá. Snáď to tak bude aj tento rok.

Môžeš už teraz prezradiť nejaké bližšie podrobnosti?

Hejvi: Zatiaľ nie, akurát, že by to malo byť začiatkom novembra.

Ako sa pozeráš na súčasnú slovenskú rock/metal scénu? Čo sú jej najväčšie pozitíva a čo je jej najväčším problémom?

Hejvi: Páči sa mi, že vznikajú stále nové kapely a dokážu fungovať popri zabehnutých. Problém je, že väčšinou sú zavretí v skúšobniach. Je veľmi málo možností na prezentáciu svojej tvorby, viacero klubov zaniklo. Tie, čo prežívajú, radšej uprednostnia revival kapely, alebo trápnych raperov, ale netreba podliehať pesimizmu, raz sa to možno obráti k lepšiemu.

Tak ďakujem za rozhovor. Nech sa darí albumu aj celej kapele a poprosím ako tradične o nejaký ten odkaz pre čitateľov webu.

Hejvi: Majte sa všetci krásne a či ste muzikanti alebo poslucháči, tak nech vás hudba baví. Tebe Tomáš aj ja ďakujem za rozhovor. Čau 🙂

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.tubul.sk/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/TUBUL/50544399243
Bandzone: http://bandzone.cz/tubul

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *