Rock pod Kameňom; 7. august 2013; Snina (Avantasia)

Rok sa s rokom stretol a opäť, druhý augustový víkend, sme zažili jednu z najväčších rockových slávností, východniarsky Rock pod Kameňom 2013. Na tradičnom mieste, v malebnej oblasti Sninských rybníkov, sa už po 11. krát uskutočnilo toto podujatie, ktoré malo prvý krát v jeho histórii istý výnimočný prvok.

Špecialita    

Dianie na pódiu sa začalo už vo štvrtok a to koncertom jedného z najpopulárnejších metalových projektov súčasnosti – Avantasie. Musím povedať, že už pri jeho zverejnení som bol milo prekvapený. Pár rokov dozadu, ak v nejakej diskusii zaznel náš festival, väčšinou boli reakcie, že na niečo výnimočné u nás nie sú podmienky. Ale ako sa hovorí, všetko sa dá, len treba chcieť 🙂

Už pri vstupe do areálu bolo vidno, že veci ako páskovanie a podobne boli zvládané viac než na výbornú. Taktiež aj páni z SBS sa k ľuďom správali fakt milo, čo isto prispievalo k dobrej nálade fans.

Ako minúty pribúdali, tak postupne pribúdali aj ľudia pod pódiom. Tobias Sammet si k nám priviedol výber toho najlepšieho z rock/metalovej scény. Nechýbali speváci ako bývalé zlaté hrdlo nemeckých Helloween – Michael Kiske, Američanka Amanda Somerville jej krajan Eric Martin (Mr Big), Angličan so zamatovým hlasom Bob Catley a Ronie Atkins z dánskych Pretty Maids.

Plný areál

Dôkazom toho, že sa chystá niečo veľké bolo aj to, že hľadisko bolo zaplnené do prasknutia. Toľko fans na tomto festivale som snáď ešte nevidel, ani pri vstúpeniach českých pivných rockerov Kabát.

hlasisko_640x425

Hneď po veľkolepom intre ‘Also Sprach Zarathustra’ (A Space Odyssey soundtrack), počas prvej skladby Spectres sme sa dozvedeli, že informácia o tom, že budú chýbať Oliver Hartman a Thomas Rettke, ktorú zverejnili na facebook stránke Kiskeho fanclubu bola pravdivá len z časti. Gitarista a spevák Oliver našťastie nechýbal, ale bohužiaľ Thomas Rettke nedorazil naozaj.

Oliver Hartman a spol_640x425

Počas druhej skladby Invoke the Machine pristúpil k Tobiasovi vyššie spomínaný Ronie Atkins. Krásne bolo vidno, že si vystúpenie u nás naozaj užíval. Po jeho zranení s pred pár mesiacov nebolo ani stopy. V podobnom duchu sa nieslo cele ich vystúpenie. Do publika dokázali preniesť veľa energie a fans im to náležite oplácali.

uzivajuci_640x425

Pri príchode ktoréhokoľvek  z ďalších vokalistov nechýbali nadšené reakcie. Taktiež sme mali možnosť vidieť priam megaprofesionálnu pódiovú show (kapely z našej scény sa majú čo učiť 🙂 ). Navyše celá Avantasia mala asi najlepší zvuk, aký som kedy na RPK zažil.

Oliverova účasť zrejme zaručila, že páni a dáma z Avantasie nezabudli odohrať ani moju obľúbenú Stargezers, ktorú som si skutočne užil. Kombináciu chrapľavých hlasov Olivera Hartmana a Ronieho Atkinsa a kontrast s čistučkým Kiskeho vokálom by som dokázal do nekonečna počúvať. Ďalej ma potešilo aj to, že sa Kiske nešetril a konečne sa predviedol v závere songu Farewell.

Kiske_640x425

No a čo potešilo asi všetkých a mnohí to ani nečakali bolo to, že po vyššie spomínanej Farewell zaznela Seven Angels, a to podotýkam, celá! Ak som správne pochopil, Tobias sám povedal pred ňou niečo v tom zmysle, že kvôli jej dĺžke mu ju neodporúčali hrávať celú. Tento rok ju síce začali hrávať v plnej dĺžke, ale boli aj vystúpenia kedy ako tradične z nej zahrali iba úryvok.

Záver

Poslednou skladbou bola, ako je zvykom, Sign of the Cross spojená s dlhým predlhým predstavovaním všetkých zúčastnených. Možno to bolo trochu zbytočne natiahnuté, ale keďže predviedli show, aká na tomto festivale ešte nebola tak verím, že Tobiasovi to všetci odpustia. Tak to bol skutočne koniec vystúpenia.

Potom som sa odobral ku parte a išli sme dať pivo ku stánkom. Musím povedať, že tento rok sa im celkom vydarilo a ako bolo vidno, aj ponuka stravovacích služieb sa náramne zlepšila. Nechýbalo dokonca pečené prasiatko a ak správne pamätám, prvý krát aj špeciálny stánok s pizzou, čo v ďalších dňoch mnohí využili.

Po pár hodinách som sa z areálu pobral domov, s veľkým očakávaním ďalších dvoch festivalových dní.

To by bola Avantasia. Čoskoro pribudnú pokračovania z ďalšími kapelami a s rozhovormi s účinkujúcimi 🙂

Za foto ďakujem Palymu Drábovi a Pečimu CorCorovi Pemicamovi 🙂

Video ukážka  (www.youtube.com):

Pokračovanie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *