Gábor Nagy (Wisdom) – ,,Na tvorbe songov pre tento album sa prvýkrát podieľala celá kapela…”

Gabor Nagy WisdomNovinka maďarských melodikov Wisdom Marching for Liberty je kandidátom na power metalový album roka. Ako to vidí spevák Gábor Nagy?

Zdravím Gábor, tak poďme rovno na to. Akurát počúvam Marching of Liberty a mám z neho fantastický dojem. Mohol by si ho trochu bližšie predstaviť?

Gábor: Ďakujem za milé slová. Som rád, že počujem, že sa ti nový album páči. Dúfam, že veľa ďalších ľudí povie to isté, keď ho obdržia.

Na tvorbe songov pre tento album sa prvýkrát podieľala celá kapela a pracovali sme s profesionálnym zborom, čím sme docielili že dané zborové spevy sú oveľa viac monumentálnejšie ako kedykoľvek predtým.

Aký bol proces jeho vzniku? Od kedy začali vznikať skladby a na akú tému sú zamerané texty? (Hlavne moju najobľúbenejšiu Marching for Liberty)

Gábor: KG (Kovács Gábor) napísal hudbu, Máté M. napísal texty a napasoval ich k melódiám. KG hovorieval, že keď môže byť pieseň odohraná a odspievaná iba s “táborákovými” akordmi, tak by to malo fungovať aj s metalovými aranžmi.

Vytvoril nový zvuk a tiež výborný mix, pretože je aj náš zvukový technik. Ako som sa zmienil predtým, toto je prvý album, kde sa nachádzajú aj piesne od ostatných členov, toho času to je Balu a ja.

Zmeny

Nesmieme vynechať samozrejme ani zborové spevy, ktoré sa vám tu podarili fakt dokonale. Odkiaľ pochádzali ľudia, ktorí sa podieľali na ich nahrávaní?

Gábor: Pravdu povediac, osobne som ich nestretol, ale spravili brilantnú prácu.

Ako to bude s nimi pri koncertoch? Použijete sample, alebo sa vyskytnú aj koncerty so živým zborom?

Gábor: Hej, to je dobrá otázka 🙂 Neviem. Niektorí členovia hovoria, že by to bolo výborné, pretože naša show vyznie ako na nahrávkach. Niektorí však hovoria, že to bude moc umelé, falošná vec, pretože to nebude na živo. O tejto veci sa často hádame 🙂 Ešte sme sa nerozhodli.

Tentokrát ste taktiež menili vydavateľstvo. Od Soundholic Co. Ltd. ste prešli pod NoiseArt Records. Čo bolo toho dôvodom?

Gábor: No dôvod bol jednoduchý. NoiseArt Records je inovatívny, dobre pracujúci label, ktorý posiela svoje kapely na turné s ďalšími väčšími kapelami. Tiež spolupracujú s Rock the Nation. Chcú predávať produkty od svojich kapiel a hovoria, že jediná cesta je, že publikum vás musí vidieť na živo a vedieť, že kapela je aktívna.

Ak sa im páči vaša show, tak možno prídu na ďalšiu a odnesú si nejaké veci od kapely. Je to dobré pre vydavateľstvo, pretože oni zarobia, dobre pre kapelu, pretože viac ľudí ich spozná a dobré pre publikum, pretože môžu nájsť nové kapely bez ďalšieho lístka. Myslím si, že dnes to je jediná cesta. Isť na turné s väčšími, skúsenými kapelami. 

Množstvo koncertov

Ako hodnotíš tohtoročnú letnú sezónu?

Gábor: Bola kľudná, mohli sme uskutočniť iba pár koncertov, keďže sme pracovali na albume. Ale vystúpenia boli fantastické, možno niekedy trochu komplikované ale úžasné.

V rámci spoločného tour so Sabatonom a Eluveitie ste zavítali aj k nám na Slovensko. Ako bolo?

Gábor: Smiešne 😀 Bolo to fantastické. Bolo mi fakt zle, pretože pár dni predtým, som totálne stratil hlas. Ale povedali sme si, že nikdy v budúcnosti nechceme rušiť vystúpenia, tak sme zahrali. Myslím, že tento koncert bol skôr koncert melodickej metalovej kapely s opitým thrash metalovým spevákom ako tradičné vystúpenie Wisdom 🙂

Možno nabudúce ukážeme svoju pravú tvár. Ale publikum bolo výborne, hovorili, že nebol problém. Ocenili, že sme hrali napriek tomu, že mi bolo zle. Tak dúfam, že si to čoskoro zopakujeme 🙂

Takže je šanca, že sa ešte vrátite?

Gábor: Ešte neviem, ale dúfam, že jedného dňa tomu tak bude.

Momentálne idete na šnúru s kapelami Powerwolf, Majesty, Battle Beast. Aké sú vaše očakávania?

Gábor: Nemôžem sa dočkať. Pre mňa je to ako Vianoce. Mám rád všetky kapely na turné, neviem sa nasýtiť počúvania Powerwolf a takisto nového albumu od Battle Beast. Moje očakávanie je spraviť veľké šialené turné so šialenými kapelami pre úžasné publikum 🙂

Zmeny v zostave

Minulý rok ste absolvovali zmenu v lineupe, kedy gitaristu Dimmeho vystriedal Máté Bodor, čo bolo toho dôvodom?

Gábor: To je dlhý príbeh a nie je to zaujímavé. Ale poviem krátku verziu. Zsolt chcel hrať iný druh muziky, preto odišiel. V zákulisí boli aj nejaké osobné dôvody ale neviem o tom veľa a som si istý, že ani nechcem. Poprial som mu veľa šťastia, keď už  sa tak rozhodol. Ale myslím si, že je výborný gitarista takže by nemal stratiť svoj talent.

Ako ste spokojní s Mátem?

Gábor: Je to môj starý priateľ a vedel som, že je výborný muzikant, takže ako by sme s ním mohli byť nespokojní? Výborne hrá, je skvelý na pódiu a je taktiež dobrým človekom.

História-prítomnosť

Mohol by si trochu načrtnúť, aké boli tvoje muzikantské začiatky? Ktorý song, alebo čo ťa presvedčilo aby si sa stal spevákom?

Gábor: Nebol to song, ani myšlienka, bol to človek. Mal som ho rád a rešpektoval ako svojho otca, ale zomrel keď bol ešte mladý. Stalo sa to keď som mal 18. Hľadal som cestu, ako dostať zo seba môj hnev a bolesť.

Raz na vianočnom koncerte bol jeden z mojich priateľov a zoznámil ma s basákom, ktorý hľadal speváka. Tak som začal spievať. Cítil som sa lepšie keď som spieval a horšie keď som to nerobil. Tak som dostal zo seba moje bolesti.

Neuvažoval si niekedy o nahratí albumu z orchestrom?

Gábor: Bolo by skvelé, ale dnes je veľa kapiel čo to robia. Nemyslím si, že by bolo treba ďalšiu. Ale nikdy nehovor nikdy. Kto vie? 😀

Ako hodnotíš svetovú power metalovú scénu? Existuje mnoho ľudí čo hovoria, že daný žáner je už vyčerpaný.

Gábor: No veľa ľudí to hovorí. Ja si myslím to isté o veľa iných muzikantských štýloch alebo žánroch metalu. Koho zaujíma, že nie je nič prevratné v hudbe? Keď píše kapela dobré songy, alebo spraví dobrú atmosféru, tak ma to netrápi. Ak sa mi to páči, tak to budem počúvať bez ohľadu na to, či je žáner „vyčerpaný“ alebo nie.

Ok, tak ďakujem za rozhovor a poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Gábor: Ďakujem aj ja tebe. Môžem povedať, ľudia, napriek ťažkým časom, nevzdávajte sa. Pracujte tvrdo, buďte vytrvalí a dostanete šancu na splnenie svojich snov. Zdá sa, že mne toto zaberá. Dúfam, že sa uvidíme na našich koncertoch. Držte sa!

Video ukážka (www.youtube.com):

Oficiálne linky:
Web: http://www.wisdom.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/wisdommusic

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *