Vítězslav Jelínk (The Pant) – ,,Poprvé jsme ve studiu zpívali všichni tři…”

profČeskí The Pant su momentálne na turné so skvelou partou Witch Hammer, hrajúcou heavy metal, čo si všimlo aj viacero tamojších médií. Okrem iného majú aktuálne na konte aj skvelý album Out There.  Viac porozpráva gitarista Vítězslav „Víťa“ Jelínek:

Zdravím, začneme tradičnou otázkou. Keď sa dostane človek, čo o vás ešte nikdy nepočul k vášmu novému albumu Out There, čo na ňom nájde?

Víťa Jelínek:Naše nová deska „Out There“ kterou jsme nahráli ve studiu Šopa vyšla v polovině srpna a je na ní deset nových songů v moderním pojetí a soundu hard rocku. 

Devět z nich jsou novinky, desátá pecka je cover verze našeho songu z předchozí desky, taková srandovní záležitost. Na desce s námi spolupracoval náš textař Vojta Urbánek, který nejen, že všechny songy otextoval, ale zároveň jakož to zdatný muzikant si zde nahrál, myslím že povedené sólo na ságo.  Dále se na ní podílelo i několik hostů.

Na klávesových partech se vyřádil jako vždy Venca Strouhal a ve zmiňovaném coveru si zazpíval i můj syn Ondra. Obal nám zpracoval náš kamarád Jaromír Deather Bezruč.

Zrod albumu

Mohol by si trochu porozprávať o procese jeho vzniku? 

Víťa Jelínek: Materiál na cédo jsme začali dávat dohromady po vydání předchozího  CD – Louder. Vesměs je postup stejný. Na zkoušku donesu nějaké kytarové  riffy a někdy i kostru té pomyslné novoty, Roman udělá  melodickou linku, refrén, Tomáš rytmiku a Vojta texty.

Dá se říct, že tak ze třiceti nápadů, které se načnou, jich pak deset dokončíme do finálního stavu. No a ten se potom natočí.  Mezitím se samozřejmě jezdí, koncertuje a nedávno jsme taky vydali i naše druhé DVD, což zabralo spoustu času.

Ako vyzeralo nahrávanie?

Jak jsem zmínil, nahrávalo se ve studiu Šopa u Standy Valáška. Nahrávali jsme tam druhou desku, když nepočítám mastering k DVD. Je to vždy takzvaně na pohodu.  Standa je výbornej chlap s ,, velkýma, ušima a s výsledkem jsme pokaždé spokojeni.

Desku jsme točili na dvakrát, protože měl Roman trochu problémy s hlasivkama. To znamená čtyři dny veškerou muziku, pak tři týdny odstup a potom tři dny zpěvy.

Poprvé jsme ve studiu zpívali všichni tři, což byla na naše poměry taková docela převratná věc. My jsme zpívání v trojhlasech začali po vydání předchozí desky „Louder“ praktikovat naživo a docela jsme se s tím sžili, takže sme tento postup přenesli i na desku novou.

No a výsledek je, jaký je.

Na aké témy sú zamerané texty skladieb. (Napríklad hneď prvá No name Girl. Rozpráva o nejakej konkrétnej dievčine?)

Víťa Jelínek: Texty jsou výhradně záležitost našeho textaře Vojty Urbánka. Ta spolupráce probíhá tak, že my natočíme ve zkušebně demo nějakého songu a to se nazpívá ve svahilštině. Potom to pošlem Vojtovi.

Vojta si demo poslechne a po čase velmi citlivě, tím myslím že vždy vystihne a sloučí text s muzikou, přijde s textem. Většinou se mu podaří nafrázovat Romanovi text  přesně tzv. na hubu. Občas se řeší nějaké malé detaily, ale s tím, o čem texty vypráví, naprosto souhlasíme.

Co se týče No name girl, nikdy jsme Vojtu nezpovídali jestli je to osobní zkušenost, nebo jen myšlenka.

V roku 2010 vám napríklad vyšiel singel v USA. Nebude aj dané CD propagované nejakým podobným spôsobom vo svete?

Víťa Jelínek: Žádnou velko propagaci neplánujeme. Pár kousků putovalo do sousedních států a do severských zemí různým kamarádům a promotérům. Něco málo za oceán. Jen v případě že by měl někdo ze zámoří nebo odkudkoli zájem něco takového vydat, tak jak to bylo v minulosti, pak bychom do toho šli.

Momentálne turné

Momentálne ste na turné s Witch Hammer. Kto bol iniciátorom tejto myšlienky a ako to je zatiaľ s návštevnosťou?

Víťa Jelínek: Myšlenka udělat tour s kapelou Witch Hammer, se kterou již spoustu let spolupracujeme a která taky vydala své nové CD, byla společná. Hráli jsme spolu asi před půl rokem a tam jsme se domluvili, že bychom mohli spáchat malé tour po Moravských klubech.

Představíme zde téměř celou novou desku a dojde i na songy z předcházející desky „Louder“ a dokonce i některé starší ,, hity,, které chtějí fanoušci slyšet snad na každém koncertě.  Co se týče návštěvnosti je to  průměrné. Někde je fanoušků více, někde naopak méně. Vždy ale záleží na atmosféře a ta je na každém koncertě výborná.

Sú dátumy vystúpení už konečné? Alebo môže ešte niečo pribudnúť (napríklad vystúpenia u nás na Slovensku 🙂 )?

Víťa Jelínek: Všechny datumy  koncertů jsou již konečné. Zpravidla jsou domluvené s dlouhodobým předstihem. Samozřejmě pokud by nás chtěl někdo z promotérů  pozvat na výlet na Slovensko, nejsme ani my a určitě ani kluci z Witch Hammer proti.

V současné době máme za sebou koncerty 18.10.v Bruntále v Roští a 19.10.v Uničově Na Čtverce,  společně s Livin a Hard n´Soul.  25.10 jsme hráli v olomouckém Bounty Rock cafe  a 26.10. ve Slavkově u Brna v klubu West Hill.

Dále pak pokračujeme zastávkami 22.11.v kulturním domě v Jablunkově, takže u WITCH HAMMER doma, potom 23.11. v Petřvaldě také v kulturním domě. 30.11. Následuje koncert v Hodoníně v klubu Nautilus a turné zakončíme 14.12. v klubu Melodka.

No a co se týče Slovenska, tak vím, že se rýsuje několik zastávek v příštím roce, takže ani tam fanoušci nepřijdou zkrátka.

Chystáte nejakú podobne veľkú akciu aj po skončení tohto turné?

Víťa Jelínek: Spíš během tour se chystá zajímavá akce. Naskytla se nám totiž možnost zahrát si v klubu Cart and Horses  v Londýně, kde se začala psát historie kapely Iron Maiden.  To bude jistě zajímavý zážitek.

Po skončení tour si dáme trochu pauzu s koncertní aktivitou. O to víc se ale budeme soustředit na nový materiál na další desku.

the pant kapela

Bežný život 

Ako vyzerá váš život, keď sa nevenujete muzike? (povolania, záľuby, záujmy)

Víťa Jelínek: Samozřejmě každý z nás se musí nějakým způsobem starat aby uživil sebe a svoji rodinku. Muzikou sice něco vyděláme, ale obratem ruky to zase investujeme do různých projektů jako je natočení CD, DVD, klipů, v neposlední řadě velice zajímavého projektu ,,Údržba a opravy auta.

No a tak mimo muziky Tomáš (bicí) se věnuje výrobě dřevěných oken a dveří, Roman (basa a zpěv) dělá vedoucího kontroly v jednom malém strojírenském podniku, no a já zabíjím čas jako technolog přes elektriku a elektroniku prozměnu ve velké firmě.

Zájmy jsou u nás všech asi stejné. Něco málo sportu, něco více piva a samozřejmě MUZIKA ve všech formách od jazzu až po grind.

V Čechách aj u nás na Slovensku je teraz taký trend, že kapely ktoré spievajú anglicky sa vracajú k rodnej reči (či už úplne alebo aspoň z časti). Neplánujete aj vy v budúcnosti niečo podobné?

Víťa Jelínek: Názory na otázku jazyku textu jsou různé. Pravdou zůzstává, že dobrý text v mateřském jazyce má své kouzlo.  Ne všichni umí anglicky. No a pokud si takový fanoušek chce zanotovat na koncertě s kapelou refrén, s náma  má kapku problém. Bylo nám to mnohokrát vyčteno. Proto se touto otázkou již delší dobu zabýváme.

V každém případě se ale nejedná o otočení kormidla na stranu českých textů. Jedná se jen o pokus jedné či dvou písniček. Pak se uvidí. Za nás můžu říct, že angličtina nám sedí víc, je zpěvnější a tak nějak jsme si na ni během let zvykli. Takže ,,We will see,,

Minulosť-budúcnosť

Aký bol tvoj hudobný príbeh? Čo ťa inšpirovalo k tejto dráhe a ako nakoniec vznikli The Pant?

Víťa Jelínek: Prakticky hraju od malička. Od 6 let lidovka, zobcová flétna, trumpeta, s tím spojená dechová kapela, kde snad všichni poslouchali metal a žili jím.  Kolem 13 roku kytara a první pokusy o hraní v kapele a to dokonce i na bicí.

No a kytara mi zůstala do teď.  Do The Pant jsem nastoupil později, protože jediným zakládajícím členem je Roman. Znali jsme se z různých akcí, no a potom když oznámil bývalý kytarista The Pant odchod z kapely, dostal jsem lano. Po dalším asi roce došlo i na Toma. A takto se snažíme válčit doteď.

Čo považuješ za váš najväčší úspech?

Víťa Jelínek: Za největší úspěch považuju vůbec to, že kapela funguje, že nás manželky podporují a  že se vzájemně pořád nějak inspirujem a motivujem k tomu něco dělat. Někdy musí popohnat kluci mně, někdy je to obráceně.

To samozřejmě nese nějaké to pomyslné ovoce v podobě koncertů, zmiňovaných nosičů a klipů. Zaráli jsme si na moha zajímavých místech včetně prestižních festivalů jak u nás tak i po Evropě a zažili spoustu srandy i průserů. Ale to je právě to co nás baví. Proto to děláme.

Česká scéna

Kam podľa teba smeruje súčasná česká metal/rocková scéna?

Víťa Jelínek: Na domácí scéně existuje spousta kapel které jsou hodně na úrovni, ale člověk se musí hodně snažit aby se k nim dostal. Bohužel záleží pořád jen na penězích, které jsou potřeba aby šla kapela vidět.  Nemáš prachy, nemáš reklamu. Nemáš reklamu, memáš koncerty. Nemáš koncerty, nemáš prachy. Jak je to jednoduché. Ale kde vzít a nekrást.

Spousta kapel to řeší půjčkama a pod. Ale jak velký by musel být takový úvěr ? Proto jsou na spoustě různých akcích vidět buď neměnné stálice naší rockové scény, nebo ti kteří si to bohužel zaplatí aby si mohli zahrát.  Je to smutné když kvalitní muzika sedí na prdeli a vržou rádoby umělci. To je tak asi vše…

No tak ďakujem pekne za rozhovor, nech sa darí tebe aj The Pant a poprosím o tradičný záverečný odkaz pre návštevníkov webu Metalmania-Magazín.

Víťa Jelínek: I já bych chtěl poděkovat za prostor a čas, který nám váš web poskytl a všem čtenářům přeji hodně dobré muziky, na kterou prostřednictvím  vašeho webu určitě narazí.  Díky. Víťa 🙂

Video ukážka (www.youtube.com):

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.thepant.cz/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/The-Pant/117466704383
Bandzone: http://bandzone.cz/thepant

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *