Slovenský bigbít

Kniha SLOVENSKÝ BIGBÍT je unikátnym projektom, ktorý sa zrodil na Slovensku (v rámci ktorého bol natočený aj rovnomenný seriál).

Prináša pohľad na začiatky rockovej muziky u nás a je plná výpovedi členov, už takmer zabudnutých zoskupení (Tiene, Jolana, Tajfún, The Buttons, The Players), ale aj známejších ako Prúdy alebo Modus.  Okrem iného dané osoby pekne opisujú život a atmosféru danej doby (uvoľnenie v 60tych rokoch a s tým spojenú Pražskú Jar a následnú okupáciu)…

Taktiež sa tam spomínajú aj doslova legendárne udalosti, akými bol napríklad koncert anglickej kapely Manfred Mann v Bratislave alebo náš prvý (a bohužiaľ aj posledný) Slovenský beatový festival. Napriek tomu, že dané kapely fungovali pomerne krátko, pre našu rockovú scénu boli veľkým prínosom.

Okrem iného samozrejme nechýba množstvo obrazového materiálu a súčasťou knihy je aj príloha vo forme 3 DVD (Dva kusy – Samotný seriál plus spomienkový koncert – Legendy 60).

Na konci poviem aj jednu výradu. Najviac, čo ma mrzí v súvislosti s touto publikáciou je to, že sa zatiaľ nepokračovalo aj ďalej. Predsa, myslím si, že aj 70-te a 8-0te roky na našej rockovej scéne by sa zišlo zmapovať… Čo už, možno niekedy na budúce.

Autor: Ľuboš Jurík a Dodo Šuhajda
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2008
Hodnotenie: 4

Túto recenziu nájdete aj na stránke www.kniha.diera.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *