Titanic – Double Time (dvojrecenzia)

titanic double time cover

titanic double time coverBrněnský Titanic vydal k výročí deseti let od prvního vydání reedici alba Double Time.  V sestavě Zdeněk Černý, Milan Hanák, Joro Enchev a Martin Škaroupka nahráli velmi dobré album již tehdy, ale reedice mi udělala radost.

To je na CD prvních devět skladeb. Pak tu jsou čtyři bonusy, kde už jsou v sestavě Ashok na kytaru a Milan Vajgrt na basu. Jeden z bonusů je fungl nová píseň Vetřelec.

Album:

Titanic si drží vysoký standard a to, že se jedná o deset let staré album v tomto případě nic neznamená. Není to jiná kapela než dnes a to je moc dobře. Hraje to stále hezky a při opakovaných posleších mě něčím zaujmou pokaždé jiné skladby.

Jednu, Vizáž, si my starší a pokročilí pamatujeme z Rockmapy nějakých třicet pět let zpátky a pořád je ta písnička fajn. Kusy jako Double Time, Být či nebýt, Soudnej den a Guy Babylon jsou za mě velice dobré i v porovnání s celou diskografií Titanicu. Nějakou slabinu jsem tu nenašel a nemám proč držkovat.

Titanic je první liga. Bez ohledu na to, co teď zrovna letí na festivalech apod.

Bonusy:

Jak jsem zmínil, jsou tu čtyři. Nová skladba Vetřelec a znovu nahrané písničky Hráč, Zrcadlo a Guy Babylon. Celkem tedy třináct kusů a poslouchá se to moc dobře. Dejte si to.

Hodnotenie: 6/6

autorka ugly mary

Jedna z najväčších heavy metalových legiend Českej republiky Titanic sa vrátila na scénu pred pár rokmi a nenechala nikoho na pochybách, že pôjde o niečo veľkolepé.

Či takmer okamžite vyrazili na turné s Tublatankou, alebo Arakain, alebo ako im krátkodobí členovia ukradli názov, či alternujúci bubeník Martin Škaroupka z Cradle of Filth a Masterplan. Vždy bol Titanicu plný internet a všetky metalové média.

Naposledy otriasla našim metalovým svetom znovu zjednotená zostava albumu “Ábel” so spevákom Zdeňkom Černým. A tá nahrala aj novinku, aj keď teda bubeník Stanislav Fric len v pozícii textára. Album nabubnoval Škaroupka.

Prekvapenia

Hneď z kraja musím podotknúť, že “Double Time” je úplne iný album ako som čakala. To ale nič nemení na fakte, že ide o vysoko kvalitný heavy metal na svetovej úrovni. Zvuk od pána Rolanda Grapowa patrí medzi najlepšie v Európe a nie je tomu inak ani pri tejto nahrávke.

Album žiaľ zdobí otrasný obal, ktorý evokuje prvé dve najslávnejšie platne. Chápem čo ním chceli povedať, ale toto je na úrovni českého agra. A je to škoda, lebo toto je špička a nie vesnickej bigbít.

CD otvára asi najslabšia skladba albumu “Hráč”. Neviem či je to správny krok, ale je to tak. No od druhej  “Zrcadlo” sa album rúti cestou tvrdého a moderného metalu. Najväčšie prekvapenie je stále fantastický spev Zdenka Černého. Ktorý je stále pre mňa taký český Geoff Tate.

Song “Chlapi sobě” až moc nápadne pripomína Helloween, ale inak nie je albumu čo vytknúť. Snáď len nedostatok nového materiálu. Na albume je len sedem noviniek.

Potom je tam “Otčenáš”, ktorá sa pod názvom “Set Me Free” objavila už na albumoch “Requiem” a “Rockové balady”. Rovnako sa tam nachádza aj prvý veľký hit kapely “Vizáž” z prvého dielu slávneho sampleru Petra Jandu, “Rockmapa”.

Vrcholom pre mňa sú “Zrcadlo”, “Být či nebýt”, “Guy Babylon” a “Double Time”. 

Verdikt

Ja osobne som veľmi spokojná a nemôžem sa dočkať, keď na nich vyrazím a užijem si skladby naživo. Titanic spravili návrat, ktorý bol zmysluplný. Možno sa trošku vkráda potreba porovnávať s iným českým metalovým návratom kapely Kreyson. Dosť sa to na nete rieši a ja k tomu napíšem, len toľko.

Kreyson nahrali nahrali chytľavejšie pesničky a album, ktorý sa od nich čakal. Titanic tvrdší a aký sami chceli. Tak čo sa teraz viac cení. Názor si spravte sami!

Lineup:

  • Zdeněk Černý – spev, gitara
  • Giorgo Enčev – gitara
  • Milan Hanák – basa
  • Martin Škaroupka – bicie

Tracklist:

  1. Hráč
  2. Zrcadlo
  3. Chlapi sobě
  4. Otčenáš
  5. Guy Babylon
  6. Vizáš
  7. Soudnej den
  8. Být či nebýt
  9. Double time

Rok vydania: 2013

Vydavateľstvo: Indies

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.titanicband.cz/
https://www.facebook.com/TITANICMETAL/
https://bandzone.cz/titanicheavymetal/
https://titanicheavymetalbrno.bandcamp.com/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *