Chris Bay (Freedom Call) – ,,Podľa mňa je Beyond novým medzníkom pre Freedom Call”

Chris Bay 2014

Chris Bay 2014Pripravovaná novinka nemeckých melodikov Freedom Call – Beyond, vychádza už o pár dní. Nepochybne to bude obrovská vec. O jej obsahu, koncertoch a ďalších veciach porozprával ten najpovolanejší spevák a gitarista Chris Bay.

Pozdravujem Chirs. Aký si mal dnes deň?

Chris Bay: Zdravím, ďakujem v pohode. Teším sa na vydanie nového albumu 🙂

No, ten bude čoskoro na svete, mohol by si čitateľom trochu porozprávať, čo tam nájdu?

Chris Bay: Podľa mňa je Beyond novým medzníkom pre Freedom Call! Je to dosiahnuté kombináciou typických našich songov, z našich začiatkov a nových postupov, ktoré rozširujú horizonty našej tvorivosti.

Obsah albumu

V jednom rozhovore si sa zmienil o koncepte daného CD. V čom spočíva jeho koncept?

Chris Bay: Hlavná téma albumu je náš pozitívny postoj k celému životu, vyjadrený textami a melódiami. Je to pozvánka pre všetkých, aby sa k nám pripojili.  Chceme tu ohlásiť to, že život si treba vychutnávať a žiť s otvorenou mysľou.

Song Come on Home je akousi oslavou metalového žánru a tak (slová ako ,,Bang your head or Die“). Dúfam, že sa nemusíme báť, že sa z Freedom Call stane druhý Manowar? 🙂

Chris Bay: Neboj sa 🙂 Na všetky texty v tomto detskom štýle, treba pozerať s prižmúrením oka. Našu muziku a koncerty berieme veľmi vážne, ale sami sa neberieme moc vážne 🙂 Som si istý, že ľudia pochopia ako brať tieto slová a budú mať túto pieseň radi 🙂

Pozitivita

Ďalej by som sa spýtal na Dance of Devil. Ten má až taký exotický nádych. A spievate tam niečo o Afrike, diablovi. O čom to vlastne je?

Chris Bay: Význam týchto slov je presne zakomponovaný do konceptu Beyond. Táto pieseň hovorí o duchu života, voodoo a tanci proti diablovi. To sú veci ako získať lepší život, pozitívny postoj a otvorenú myseľ. Vyvarovať sa zlu a žiť svoj život slobodne. To je obsah nášho diela.

Posledná vec na Beyond je Beyond Eternity… Svojím pozitívnym nádychom si ma fakt získala. Budete ju hrať aj naživo?

Chris Bay: O áno 🙂 Mám rád túto skladbu. Mám z nej lepší pocit ako kedykoľvek predtým… Samozrejme, niekedy ju zaradíme do nášho setlistu, ale nemôžem garantovať, že to bude na nadchádzajúcom turné.

Čoskoro predstavíte klip k skladbe Union of the Strong. Prečo ste si vybrali práve túto?

Chris Bay: Union of the Strong je typická vec Freedom Call. Obsahuje naše tradičné znaky ako rýchle bicie, vysoko položené vokály, chytľavý refrén… To je základ našej hudby, tak stálo zato k nej natočiť klip 🙂

Po minulých klipoch k Hero on Video a Rockin radio – Killerbilly sme sa vrátili k epickému videoklipu inšpirovanému heavy metalom. Môžete vidieť ľudí skákať, headbangovať, vlajúce vlasy, fakle a ohne… K tomu navyše obrovskú sadu bicích, skutočné veľdielo… Taktiež sme na filmovanie pozvali hordu metalistov a bola to obrovská zábava pre všetkých. Tento klip bude vydaný v polovici februára a bude dostupný na niekoľkých tv staniciach a samozrejme aj na youtube.

Freedom Call 2014

 

Koncerty

Porozprávaj niečo o turné k albumu.

Chris Bay: Turné Light over the Beyond Tour štartuje začiatkom marca a bude trvať do konca roka. Najprv budeme cestovať po Európe a dúfajme, že sa dostaneme aj do Ázie a Južnej Ameriky.

Plánujete zavítať aj niekam, kde ste ešte nikdy neboli?

Chris Bay: Nikdy sme necestovali mimo Európy, ale tentokrát sa zúčastnime festivalu“70000 tons of metal”, na lodi plaviacej sa v Karibskom mori. Plánujeme to rozšíriť na „world tour“.

A čo naše Slovensko?

Chris Bay: Z hrania u vás sme mali fantastické zážitky. Skvelé publikum a veľmi nadšení ľudia. Dúfam, že k vám prídeme na jeseň tohto roku.

Zmeny členov

Teraz sa trochu vrátim k niečomu, čo som hore načrtol. Sammy Saemann bol, kvôli narodeniu potomka nahradený Ilkerom. Uvažoval si aj nad niekým iným alebo Ilker bol jasnou voľbou?

Chris Bay: Ilker je tým správnym na post basgitaristu Freedom call. On je spoluzakladateľ kapely a my sme šťastní, že je späť.

Ďalšia otázka bude na bubeníka. Prečo s vami nakoniec neostal Klaus Sperling, ale pribrali ste Ramyho Aliho?

Chris Bay: Rovnaký, pre ktorý sme menili basáka 🙂 Náš predchádzajúci bubeník Klaus mal stálu prácu, cez dovolenky bol mimo a my sme potrebovali stáleho bubeníka. Môj priateľ Ramy Ali nám pomohol a my sme veľmi šťastní, že ho môžeme privítať v našej pevnej zostave, ktorá je pravdepodobne najlepšia, aká kedy bola v Freedom Call.

Neuvažovali ste o návrate Daniho Zimmermanna?

Chris Bay: S Dannim sme stále priatelia. Má sa skvelo a to je najdôležitejšie v živote. Už je to mimo diskusie, máme úžasného bubeníka.

Osobné otázky

Zmenilo sa niečo v tvojom osobnom živote oproti nášmu poslednému rozhovoru, ktorý sme robili pred cca 2 rokmi?

Chris Bay: Život okolo nás stále plynie. Samozrejme, dejú sa rôzne veci, ale som človek, ktorý verí v budúcnosť, ktorú si sám určí.  Minulosť je preč, tak ako je a nie je dôležité sa k nej vracať.

Ďalej by som ti položil takú filozofickú otázku. Freedom Call sú známi svojím optimistickým power metalom. Ako dokážete rozdávať toľko optimizmu pri tom, čo sa deje v dnešnom svete?

Chris Bay: Hudba je umenie, zachytávajúce emócie a zmysly.

Nemôžeš si zvoliť svoj hudobný štýl ako keby si nakupoval v supermarkete. Muzika ktorú píšeš, prezentuješ na živo, musí mať vášeň a pocit. Snažíme sa svetu predniesť pozitívny postoj k životu a náš spôsob života nás robí šťastnými. To je to, čo chceme ukázať všetkým. Samotná muzika je vlastne zrkadlom nášho postoja. Ale neznamená to, že v živote nezažívame aj zlé veci. Vždy však vidíme svetlo v diaľke a dúfame v lepšie dni.

No tak to je všetko, ďakujem za rozhovor a poprosím ako tradične nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Chris Bay: Ďakujem za tvoje úsilie a zaujímavé otázky. Bola zábava odpovedať 🙂

Všetko dobré!

Foto Chris (ilustračné): https://lnk.sk/dit4

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.freedom-call.net/
https://www.facebook.com/FreedomCallOfficial/?fref=ts
https://www.instagram.com/freedomcallofficial/
https://www.youtube.com/channel/UC8Un9pLdux03pya-p—Urw/

Za spoluprácu pri preklade ďakujem Lesnému Trollovi 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *