Darkness Upon Liptov vol. 1 (19. apríl 2014; Liptovský Mikuláš)

Liptov, oblasť plná salašov, kvalitných syrov a chutných bryndzových výrobkov. Tým je vo všeobecnosti známy. V našich (metalových) sférach je však známy vďaka silnej fanúšikovskej základni, LMDM, ktorá podporuje pomaly každú jednu akciu. Pre zmenu som sa vybral ja navštíviť ich rodné mesto a podporiť výborne vyzerajúcu akciu pod názvom „Darkness Upon Liptov vol. 1“.

Odbiť si tu mala prvú verejnú premiéru kapela DARKTIMES, o ktorej ešte nik netušil, s akým black metalom vyrukujú. Ako som poznal gitaristu a organizátora v jednej osobe, Heňa, tak som to tipoval skôr do atmosférických alebo avantgardných vôd, no trafil som riadne vedľa. Domácu death metalovú pevnosť prišli obhájiť FEEL A CURSE, ktorých som ešte nemal tú česť vidieť naživo, z nahrávky mi však zneli prvotriedne.

Netradične poňatý a progresívne poskladaný black metal prišli odprezentovať Zvolenčania NEVALOTH. Vlajkové lode prvotriedneho death metalu sa doplavili až z ďalekej krajiny belUSA, s pozmenenou posádkou pod názvom SUBURBAN TERRORIST. Zaklincovať to celé prišli temní death metalisti INFER z východnej metropoly. Zostava poskladaná fakt z prvotriedneho metalu našej krajiny a oceniť to prišla hotová halda ľudí!

Už moje prvé kroky po klube mi našepkávali, že pôjde o veľmi vydarenú akciu. Ľuďmi sa to len tak hemžilo a to stále prichádzali ďalší a ďalší. Tesne pred začatím setu DARKTIMES dokonca bola riadna plnka, na ktorú som zvyknutý len na veľkých koncertoch, aj to v popredných radoch. Ľuďmi sa začali predierať nórski black metalisti, warpaint na tvári, ihlice po rukách, jáááj, veď to sú naši DARKTIMES.

Žiadna avantgarda, ale poriadny black metal od podlahy, plný nórskeho tajomna a čiernočiernej atmosféry. Ozveny starých DARKTHRONE či GORGOROTH boli jasne počuteľné. Líčenie k tejto hudbe sa fakt nedá odpustiť. Najlepšiu prácu maskérka odviedla na Heňovi, ktorý vyzeral ako storočný druid z tých najstarších lesov, už len hubky na hlave chýbali a bolo by to dokonalé.

Zvukovo boli gitary hmlisté a v pozadí, neviem, či je to práve „trademark“ týchto true black metal kapiel, pretože aj u väčších mien ako MAYHEM, GORGOROTH či CARPATHIAN FOREST som sa s touto záhadou stretol. Celé to niesla dopredu bubenícka mašinéria ako guľomet a spevákov klasický uškriekaný vokál tomu pridával všetko potrebné. Zrejme tu máme ďalšiu vlnu black metalu, žeby LMBM?

Ako celok musím povedať, že ako premierové vystúpenie sa podarilo celkom slušne, black metalisti museli priam skákať nadšením. Pridal tomu aj fakt, že ich nechceli pustiť z pódia a vyžadovali si viac a viac.

1

Domácu blackovú kuchyňu vystriedala death metalová. FEEL A CURSE sa taktiež po moderných sférach veľmi neobracajú, vychádzajú priamo od koreňov death metalu, či už americké zastúpenie DEATH alebo európske PESTILENCE v rokoch 90-tych. Technicky premakaná hudba so svojskou dávkou melodiky, celé zahraté rázne a s poriadnou dávkou energie.

O vokálnu stránku sa tu stará jednak gitarista, poväčšine klasický growl, no tú extrémnejšiu a hlbokú stránku má na starosti bubeník a zvládal to fakt dôstojne. Zahraté bolo celé EP a pár nových skladieb navyše, ktoré predpovedajú, že ich ďalší materiál bude fajný náklad.

Nakoniec došli na rad covery. SIX FEET UNDER a CARCASS. V tom druhom prípade si pozvali aj hosťa, Pepa, ktorý sa chopil vokálov a príjemne burcoval publikum a ani po vokálnej stránke to nebolo vôbec zlé. Akurát musím povedať, že sa to trochu vyriedilo, zrejme ľudí viac ťahal black metal.

2

Na striedačku po death metale prichádza opäť black metal. Tentokrát už zo Zvolena. NEVALOTH idú na black metal diametrálne inak ako domáci. Progresívne postupy plné zvratov, sem-tam výlet do post-black metalu, šialené klávesy ala posledný EMPEROR (škoda, že ich nebolo bars počuť), filozofické texty, ktorým len tak niekto neporozumie, pokiaľ to nemá poriadne naštudované.

Škoda, že pri vystúpení boli dosť prepískuté gitary a tým skoro úplne zatienili klávesy. Na druhej strane všetky gitarové onanie, melodické vsuvky si mohli naplno užiť aj vzadu pri bare. Vystúpenie i napriek tomuto deficitu bolo zahraté precízne, nespútane a rázne. Škoda, že ľudí ešte viac ubudlo, zrejme som mal predsa len pravdu s náklonnosťou k prvej kapele.

3

Nastavený vzorec pokračoval ďalej. SUBURBAN TERRORIST už sú stálice našej scény dlhé roky a každé jedno vystúpenie je zahraté s veľkým tlakom. Inak to nebolo ani tentokrát. Kotol, ktorý nastal počas ich vystúpenia, bol neuveriteľne dravý, až som sa bál, že pôjde pár jedincom o život. Darmo, death metal nie je pre mäkkoty!

Kapelné rady sa nám kus pomenili. Odišiel gitarista Matej, vďaka čomu sa niektoré pasáže ochudobnili a boli citeľne prázdnejšie, no Tomáš si svoje tornádo nedá a dáva do toho všetko, takže v búrlivom kotli si to nikto nemohol všimnúť. Dávka energie bola priam dychberúca.

Na vokálny post bol povolaný Martin (PORFYRIA, PROTEST), ktorý sa predviedol ako správny burič publika a showman. Jeho grimasy a búchanie mikrofónu o hlavu boli nezabudnuteľné. Vokálne sa skôr orientoval v uškriekanej podobe growlingu, ale malo to všetko potrebné. Takúto živočíšnosť som fakt nečakal, ľudia a kapela dali do toho všetko, fakt náramne vydarený a energický koncert.

4

Na samý koniec došlo na najväčšiu temnotu. Vzorec sčasti neporušený, black sa tu tiež nachádza aj keď okrajovo. Najprv sa musím priznať, že som INFER s vydareným a čitateľným zvukom ešte nepočul a to som ich už videl asi päťkrát.

Tentokrát sa to podarilo! Každý jeden ťažobný a temný riff vyšiel náramne, Robove náklepy krásne vyburcované, možno by som Peťovi trochu viac pridal do vokálov a bolo by to eňo-ňuňo. Hudobne je to poriadna dávka práchnivého death metalu s hmlistým nádychom black metalu, čo v spoločnej kombinácii vytvára poriadnu zlovestnú smršť.

Set sa točil okolo posledného albumu „Sede Vacante Aeternum“ a nového splitka s VORTEX UNIT, ktorého sa nie a nie fyzicky dočkať. Ľudí sa zase kus vyriedilo, no tí čo zostali, si to užili naplno! Skvelý výkon a poriadne napeckovaný set.

5

Na záver ďakujem za pozvanie Heňovi a spol. a zároveň gratulujem k nadmieru vydarenej akcii. Skoro 170 platiacich ľudí na akciu, kde sú len domáce kapely, je fakt úspech. Každý jeden set bol veľmi vydarený, predsa len každá jedna kapela patrí u nás k špičke odboru. Do budúcnosti prajem veľa takýchto podarených akcií! Kiežby to všade tak žilo metalom ako na Liptove!

Autor foto: NEKROMANTIK Design & Photography

Článok si môžte prečítať aj na webe: http://www.metalexpress.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *