Morna, Persona Grata; 19.7.2014; Bratislava – Rock Cafe

Zvedavosť a chuť po ďalšom hudobnom zážitku ma tentoraz vytiahla zo samotného srdca východu, až do hlavného mesta. Ako už u mňa býva zvykom,  mojim dopravným prostriedkom bol zase raz vlak. Do Bratislavy som dorazil tak pár hodín pred koncertom, aby som mohol ešte prebádať ulice a vzhliadnuť nepoznané miesta. Až som dorazil do klubu všimol som si, že obsahuje môj “obľúbený” prvok – stĺp v strede pred pódiom 🙂 Ale až na túto vec sa mi tam celkom páčilo.

Zahrievacie kolo

Úlohy predskokanov sa zhostila mladá formácia z Novej Dubnice – Morna. Už pri zvukovej skúške ma zaujalo, ako perfektne pasuje vocal na ich štýl death metalu, s progresívnou muzikou. Zaujali ma taktiež zmeny tempa, od pomalých ťahavých „Sabbathovských“ akordov až po šialenú thrashovú rifovačku.

Pri jednej takejto časti  som sa neudržal a musel som dať poriadny headbang. Pochváliť by som chcel aj bubeníka, ktorého kúsky zaujímavo obohacovali piesne. Sem-tam síce prehlušoval celú kapelku, ale to už je zrejme práca zvukárov. Dojem z ich vystúpenia hodnotím pozitívne.

Aj keď mi to neprišlo ako nič prevratné, chlapci sú len na začiatku a určite ešte o nich budeme počuť 🙂

morna

Zlatý klinec večera

Ďalší mladíci zo sveta zložitej muziky a hlavná hviezda večera, domáca skupina Persona Grata pre nás pripravila takú dávku progresivity, že nám noty prebiehali pred očami ešte dlho po koncerte  🙂

guitarist

Ak niekomu príde ťažko stráviteľný death metal, alebo grindcore mal by si zájsť na koncert tejto bandy. Naozajstná hudba pre fajnšmekrov ! Najviac ma zrejme zaujal prvý song večera – Orient Express, so zaujímavou zmesou tónov, skutočne pripomínajúcich orient.

Taktiež niekde v strede setlistu sa mi veľmi páčila pieseň na ktorej názov si momentálne bohužiaľ nespomeniem, ale pamätám sa, že vocalista predviedol jeho krásnu farbu hlasu vo vysokých polohách. Spočiatku som si nebol istý či flauta v rukách mladej slečny pasuje do celku, avšak po chvíli mi to tam už pekne zapadalo.

flauta

Pred jednou skladbou  sme mali možnosť počuť osamotené gitarové sólo, akoby vystrihnuté z učebnice hudby. Aj keď bolo pomerne zložité, osobne ma nenadchlo.

fotoend

Záverečné hodnotenie

Nechcem hodnotiť každého zvlášť, pretože celá kapela podala výborný výkon a musím povedať, že im to super šlape po všetkých stránkach.

To si nepochybne všimla aj jedna z legiend svojho žánru, ex bubeník Dream Theatre Mike Portnoy, ktorý ich začiatkom roka pozval na svoj festival do USA (čo sa samozrejme nepodarí každému 🙂 ). Aj im predpovedám sľubnú budúcnosť.

Celú akciu by som zhrnul v slovnom spojení – zaujímavá skúsenosť 🙂

Foto: Persona Grata, Morna – Werdza photography

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *