Kamil Adamík (Holotropic) – ,,Náš prvý album je zložený, nahratý, zmixovaný a zmastrovaný.”

Kamil Adamík Tesne po nahratí nového albumu Holotropic – Permeate bol realizovaný rozhovor s ich gitaristom Kamilom Adamíkom. Táto kapela je dôkazom, že aj k death metalu sa dá v slovenských podmienkach pristupovať netradične a stále je v ňom čo objavovať. Prajem príjemné čítanie:

Zdravím Kamil, ideme na to. V akom stave je príprava vášho debutu?

Kamil Adamík: Zdravím čitateľov Metalmania Magazínu. Náš prvý album je zložený, nahratý, zmixovaný a zmastrovaný. Jediné, čo mu chýba je vydanie. Momentálne sa ešte zaoberáme možnými cestami k nemu, ale v blízkej dobe k tomu dôjde. Či už v spolupráci s nejakým vydavateľom alebo bez neho. Takže, buďte pripravení.

Mohol by si ho trochu predstaviť?

Kamil Adamík: Ale len trochu 🙂 Volá sa “Permeate” a je na ňom deväť piesní, ktoré sú dosť rôznorodé. Na niekoho možno až príliš. Celé sa to nesie v akejsi kombinácii progresívneho extrémneho metalu, s inými metalovými a nemetalovými odnožami, to celé s dôrazom na atmosféru a so štipkou nami obľúbených orientálne znejúcich prvkov.

Album sme nahrali čiastočne v zime a čiastočne na jar v spolupráci s Milanom Malíkom a jeho M2 Recording Studios. Objavia sa na ňom aj niekoľkí hostia, ktorí prispievajú k pestrosti albumu. Ten je ako taký koncepčný. Nebudem úplne konkretizovať jeho myšlienkový obsah, som rád, ak si ho poslucháči potom doplnia sami. Poviem len, že na začiatku albumového “príbehu” je osoba s jasným názorom a jednostranným videním sveta, no v priebehu albumu je toto postavenie otrasené a na koniec úplne opustené.

Skvelé skladby

Nadviažem na tvoju odpoveď, presne to som si všimol aj ja. Napríklad v skladbe Scintilate, počuť aj jemné prvky a zaujímavý prechod do dethovej smršte. Ako vyzeral tvorivý proces?

Kamil Adamík: Na albume je viacero jemných prvkov a rovnako je tam dosť tých extrémnych. “Permeate” je dosť o kontrastoch ako v rámci skladieb, tak celej nahrávky. Proces skladania siaha ešte do dôb, keď sme ako Holotropic ani neexistovali.

Viaceré skladby som mal pripravené už pred tým, dúfajúc, že ich raz budem mať s kým zrealizovať. Postupne nám okolnosti začali priať, až sme sa dostali k plnej päťčlennej zostave a v nej už každý prispel svojím pohľadom na vec. Väčšina skladieb na tomto albume teda vznikla tak, že prvotné riffy som priniesol ja, spolu s Jankom (bicie) sme na nich zapracovali, dali skladbám ich prvú podobu a následne sa pridávali ostatní so svojimi nápadmi a pasážami.

Ďalšia vec, ktorá mi utkvela v pamäti je Traveller. Znie mi tak trochu exoticky. Mohol by si trochu predstaviť jej text?

Kamil Adamík: Jej text úplne najlepšie predstavuje lyric video, ktoré sme nedávno k skladbe vydali (https://www.youtube.com/watch?v=-1kILMK0A7w) a na ktorom odviedol vynikajúcu robotu Alex Wald, zo spriaznenej kapely Symbiosis. Ako som spomínal, nerád konkretizujem význam textov, keďže je omnoho lepšie, ak si ich človek vyloží po svojom.

Aj ja som takýmto spôsobom od známych počul viacero verzií toho, čo by ten text mohol znamenať. Preto na to odpoviem len tak, aby sa čitatelia museli zas zamyslieť. Ak chcú vedieť ako to bolo pri písaní mienené, musia poznať myšlienky jedného viac a jedného menej uznávaného vedca – Carla Gustava Junga a Ruperta Sheldrakea. Ten text je potom akousi po metalovo podanou personifikáciou niektorých z ich teórií, s pridaním osobnej roviny.

Tradičná otázka: Môžeme niekedy očakávať od vás aj skladby v slovenčine? (teraz je akási móda u slovenských a českých kapiel vracať sa k rodnej reči)

Kamil Adamík: Myslím, že nie. Ale nikdy nehovor nikdy. Zatiaľ nemáme potrebu opúšťať univerzálnosť angličtiny. Tá podľa nás dobre korešponduje s univerzálnosťou hudby, ktorá je sama o sebe spôsobom komunikácie.

Koncerty

Aké koncerty chystáte na jeho podporu?

Kamil Adamík: Koncerty sa zbierajú zatiaľ pomaly. Máme dohodnutých niekoľko akcií s jednou vynikajúcou slovenskou mladou kapelou. Zatiaľ asi neprezradím viac. Takisto si po svojej osi vybavujeme ďalšie koncerty. Každopádne, všetko sa bude odohrávať v jesenných mesiacoch, dúfam, že zavítame na všetky tri hlavné “časti” Slovenska a minimálne do jednej ďalšej krajiny, kde sme ešte neboli.

Čiže sú plány aj na výjazd mimo Slovenska?

Kamil Adamík: Áno. Tie sú vždy, ale či vyjdú 🙂  Zatiaľ sme si zahrali v Česku, Maďarsku a Poľsku. Chceme sa určite pozrieť aj do ďalších krajín.

Holotropic

Kapela Holotropic

Treba 😀 Aké sú civilné záujmy, záľuby, povolania členov Holotropic?

Kamil Adamík: Všetci pracujeme ako smetiari a vo voľnom čase sa venujeme hraniu šachu 🙂 A vážne, na túto otázku by si nás tu musel mať všetkých. Nechcem odpovedať za nikoho v jeho osobných veciach a ani za seba, keď sme pri tom 😀 Zostaneme teda tajomstvom zahalenou partiou divných metalistov 🙂

Mohol by si vyrozprávať svoj hudobný príbeh (ktorá skaldba, prípadne udalosť ťa doviedla na muzikantskú dráhu).

Kamil Adamík: Je možné, že tým, že to prezradím odradím veľkú časť potencionálnych metalových priaznivcov, ale k muzikantstvu ma priniesli Oasis 🙂 Už od malička som mal mimoriadne rád hudbu, ako malý chlapec som sa prehrabával platňami a kazetami, ktoré sme mali doma a počúval nadšene všetko za radom, ale dôvod prečo som do rúk chytil gitaru bol ten, že som s ňou videl Liama Gallaghera.

Pomerne rýchlo som ale zistil, že keď ju držím ja, tak zrazu dostávam nápady, že rád hľadám svojské akordy a že mi kdesi v hlave vznikajú melódie a odvtedy ma to drží. Môj hudobný vkus prešiel už všetkými možnými štádiami a doteraz sa pravidelne obmieňa, ale hudbu nedokážem prestať skladať a hrať. Ako tínedžer som mal svoju prvú kapelu, tá postupne zaspala.

Po mojom príchode do Bratislavy som sa stal členom Nonprolific (s ktorými stále hrávam, ale kvôli vyťaženosti žiaľ pomenej), neskôr som nejakú dobu hral v God Defamer, ktorým mimochodom v tomto období vychádza nový album. No a medzi tým sa mi zase podarilo sformovať niečo, kde sa môžem aj ja plne realizovať a to sú Holotropic. To je môj hudobný príbeh, žiadne rozbité hotelové izby ani predávkovania heroínom 🙂

Maš nejaký špeciálny sen, ktorý by si si chcel v rámci Holotropicu splniť?

Kamil Adamík: Pre mňa je plnenie sna už to, že mám možnosť hrať to, čo chcem hrať a zisťovať pri tom, kam nás zavedú kreatívne cesty. Takže ak by som mal mať nejaký ďalší sen, tak je to to, aby ten prvý bol napĺňaný čo najviac, čiže by som chcel aby sme čo najviac skúšali, skladali a koncertovali. Nič viac ku šťastiu nepotrebujem. Aj keď… nejaké tie koncerty s niektorou z mojich obľúbených kapiel by neboli od veci.

Bratislavská scéna

Mohol by si trochu zhodnotiť vašu domácu bratislavskú scénu? Ja osobne počúvam, že s účasťou na koncertoch u vás je to také všelijaké, ale viem, že u vás funguje veľa kvalitných kapiel.

Kamil Adamík: S účasťou na koncertoch je to podobné ako všade inde na Slovensku. Občas je to o.k., občas je to slabé. Treba si uvedomiť, že napriek tomu, že Bratislava nie je mesto, o ktorom by sa dalo povedať, že nikdy nespí, stále je tu pomerne veľa možností ako sa kultúrne vyžiť a niekedy na tie lokálne akcie zostane menej ľudí.

Tiež netreba zabúdať, že si tu na divákov a ich financie nárokujú koncerty veľkých zahraničných kapiel, ktoré sa inde objavia zriedkavo. Scéna ako taká je podľa mňa kvalitná a dosť rôznorodá, kapely ako Symbiosis, (sic), Divergence, Millhouse, Oneironaut, Persona Grata alebo 0 N0, to len potvrdzujú.

Ok to bola posledná otázka. Tak ďakujem za rozhovor, prajem všetko dobré a poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov Metalmania-Magazínu.

Kamil Adamík: Hlavne my ďakujeme tebe, že si si našiel čas a záujem rozhovor urobiť. Všetkým čitateľom Metalmania-Magazínu prajeme len to dobré a kopec hudby, ktorá ich urobí šťastnými 🙂 Ak sme niekoho náhodou zaujali, sledujte web, “Permeate” je blízko svojho pôrodu.

Nájdete nás na www.facebook.com/holotropic alebo bandzone.cz/holotropic, prípadne nás kontaktujte na holotropic@gmail.com.

Odpovieme komukoľvek na čokoľvek. Rozlúčim sa heslom sprevádzajúcim náš debut: What you see is not all there is (to, čo vidíte, nie je všetko, čo je). Majte sa.

Foto: Holotropic

Youtube ukážka:

Oficiálne linky:
Facebook: www.facebook.com/holotropic
Bandzone: bandzone.cz/holotropic

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *