Dr. Evil (The Gang) – ,,Je to poctivý rock’n’roll na plný plyn a bez kompromisov”

tgbprofThe Gang sú ďalšou z našich kapiel, ktoré sa rozhodli vykročiť old school hard rockovou cestou. Nedávno natočili klip k titulnej skladbe ich septembrového EP Let it Rock, ktoré okrem iného obsahuje aj výbornú skladbu The Storm, o ktorej si dovolím tvrdiť, že by to mohla byť skvelá rocková hitovka (samozrejme, ak by sme tu mali normálne mediálne prostredie). O tom som sa rozprával s bubeníkom kapely, ktorý si hovorí Dr. Evil:

No tak zdravím Dr. Evil, ako sa má Váš nový klip Let it Rock, od ktorého natočenia uplynulo práve 19. dní?

Dr. Evil: Let It Rock je plnokrvná rocková skladba, ktorá v skratke ponúka všetko, čo našim fanúšikom prezentujeme na koncertoch – dynamickú hudbu, nadupanú rytmiku, expresívny spev, sóla na všetky nástroje a melodické refrény. Klip sa páči každému, komu sme ho pustili a všade zožal priaznivé recenzie.

Taká trochu záludná otázka. Vaša prvotina, ku ktorej bol natočený – EP Let it Rock, ktorá vyšla koncom septembra sa nesie v znamení hard rocku, ako sme ho poznali v jeho najlepších časoch 70-tych a 80-tych rokov. Myslíš si, že v dnešných časoch má podobná muzika šancu? Predsa aj kapely, čo sa venujú hard rocku ako takému, sa ho väčšinou snažia hrať v takej – modernejšej podobe.

Dr. Evil: Hard rock je len škatuľka, ale my sme presvedčení, že hráme moderne. Je to poctivý rock’n’roll na plný plyn a bez kompromisov. Keď sa pozrieš okolo seba tak zistíš, že rocková muzika zažíva renesanciu. Ľudia už majú dosť sterilných kapiel a interpretov posledných dvoch dekád a hľadajú naozajstný hudobný zážitok.

A ten ti dá len živá hudba a muzikanti, ktorí ovládajú svoje nástroje a dávajú do hudby srdce. A my sme presne taká kapela. V zásade je nám úplne jedno, či nás niekto zaškatuľkuje do minulosti, pretože my hráme tu a teraz.

Sledujeme trendy a chceme držať krok s tvrdými kapelami, ktoré dnes nadchýnajú fanúšikov rockovej hudby. Tu je zopár mien – Rival Sons, Slash & Myles Kennedy, Airbourne, The Answer, Wolfmother, Black Country Communion a pod. To sú všetko kapely, ktoré hrajú naplno a kašlú na hudobné škatuľky a kritikov.

Mohol by si trochu predstaviť dané dielo? (Jeho vznik, posolstvo skladieb a podobne?)

Dr. Evil: EP Let It Rock má 5 skladieb. Každá je iná, ale spolu tvoria kompaktný celok. Snažíme sa hrať dynamicky a striedať nálady. Hudobne mapuje posledné dva roky, kedy skladby vznikli. Texty sú typické rock’n’rollové, nesnažíme sa o hlboké posolstvá.

Ide nám skôr o emóciu a energiu, ktorú Ti dodá len poriadna dávka rocku. Skladby budujeme postupne, okolo hudobných nápadov, ktoré dávame spoločne dokopy. Snažíme sa, aby naše skladby boli zrozumiteľné a mali melodické refrény, ktoré si ľahko zapamätáš.

Preto je našim „posolstvom“ silný a zrozumiteľný slogan ako napr. Shake Your Head alebo Raise Your Hands… Nesnažíme sa meniť svet, hráme len rock’n’roll na 100 decibelov, čo nás všetkých strašne baví. A s nami čoraz viac ľudí, ktorí chodia na naše koncerty.

Let it Rock

Klip vznikol k songu Let it Rock, plánuje sa ešte nejaký ďalší? Osobne by som si vedel predstaviť napr. k The Storm, o ktorej som sa pred jedným z vašich členov zmienil, že je to môj osobný favorit (napriek tomu, že dielo ako také ma príliš nenadchlo, sorry neukameňuj ma 😉 ) a ak by u nás bola normálna situácia, čo sa týka rádií a podobne, tak by to podľa mňa bola hitovka jak sviňa:-)

Dr. Evil: Máš šťastie, že som dnes už jedol, inak by som si Ťa dal ako správny naštvaný rocker na večeru 🙂 Na našich skladbách je dobré a zaujímavé to, že každá zasahuje iný okruh fanúšikov. Žiadna skladba z EP nie je favorit, ale sú vzácne vyrovnané. Každému sa páči niečo iné. Myslím, že sme silní ako celok – v našej hudbe nie je žiadna vata a každý si v nej nájde to svoje.

Čo sa týka The Storm, tak súhlasím s Tebou. Otvára ju silný riff, je veľmi melodická a má chytľavý refrén. Spev postupne graduje a na konci vrcholí vo výškach. Zároveň to nie je žiadny popík, ale plnokrvná rocková nakladačka. Obzvlášť hrdý som na sólové pasáže, ktoré sú podľa mňa excelentné. Presne toto ma na našej hudbe baví – strieda sa v nej tvrdosť s melodikou a ťažkotonážny zvuk s hravosťou.

Kedy bude nejaký veľký debutový album?

Dr. Evil: Máme dostatok materiálu na CD a cca vo februári/marci sa chystáme do štúdia. Náš repertoár dnes tvorí 20 vlastných skladieb a predpokladám, že do nahrávania ešte 2 až 3 pribudnú. Následne vyberieme tie najlepšie a na jar bude CD vonku. Pracovný názov je Rock’n’Roll Hell podľa titulnej skladby. Verím, že CD nezostane svojmu názvu nič dlžné.

A otázka, čo dávam skoro každému, dám aj vám. Nejaké slovenské piesne? Predsa v Čechách a na Slovensku je teraz móda vracať sa k spevu v rodnej reči?

Dr. Evil: Neriadime sa podľa módy, ale podľa nášho presvedčenia! Všetky kapely, ktoré máme radi spievajú po anglicky a preto slovenčinu v našich
textoch neplánujeme používať.

Vieš si predstaviť refrény ako napr. Wild Hurricane, Devil Blues alebo Get Down Your Love (niektoré zo skladieb The Gang) spievať po slovensky? Dementných slovenských skladieb s nezmyselnými textami znie v našich rádiách dosť 🙂

Porozprávaj niečo o chystaných koncertoch do konca tohto roka, ak ešte budú?

Dr. Evil: Do konca roka máme naplánované 2 koncerty v Bratislave a okolí, najbližší 28.11.2014 v Šakal Pube v Ivanke pri Dunaji, kam srdečne všetkých pozývame. Tieto koncerty sú zahrievacím kolom, pretože intenzívnejšie plánujeme koncertovať v budúcom roku.

Momentálne pracujeme na vyváženom playliste a pilujeme detaily našej show. Verím, že naša hudba a pódiová prezentácia osloví kompetentných a v lete sa uvidíme aj na väčších podujatiach. Všetky informácie o koncertoch a novinkách sú dostupné na našej oficiálnej stránke alebo na Facebookovom profile kapely.

Pripravujú sa aj nejaké výjazdy mimo Bratislavu?

Dr. Evil: Jasné, na budúci rok sa pripravuje viacero koncertov na podporu plánovaného debutového CD, o ktorom som hovoril vyššie. Našim cieľom je aj zahrať si v zahraničí.

Civilný život

Aké sú civilné záľuby a povolania členov vášho Gangu? 🙂

Dr. Evil: Každý sme iný a robíme niečo iné.

Ja – Dr. Evil mám záľubu v zbieraní vintage hudobných nástrojov, najmä bubnov značky Ludwig. Už mám niekoľko sád, od drevených po priesvitné vistalitové. Profesionálne sa venujem podnikaniu.

Spevák Screaming Motherfucking Matey pracuje pre veľkú zahraničnú firmu a venuje sa angličtine, čo je v našej hudbe a textoch dúfam počuť.

Gitarista Lord Skull cestuje po svete a pracuje pre distribútora hudobných nástrojov. Jeho úchylkou je Čína a naučil sa hovoriť po čínsky. Až raz prenikneme na čínsky trh, bude môcť komunikovať s novinármi v ich rodnom jazyku 🙂

Basák Tom the Thunder robí manažéra v nadnárodnej firme a vo voľnom čase investuje do basgitár a aparátov. Najnovší prírastok do jeho zbierky je 400 wattový aparát Ampeg, ktorým môže ozvučovať športové haly.

Nakoniec máme klávesáka s menom Iggy the Reaper. Je to šaľený Východniar z Prešova a pracuje ako IT špecialista. Jeho záľubou sú groupies 😉 Okrem toho, že má 50 kilogramov, mu nerozumieš ani slovo. Ale na klávesy hrá ako malý Mozart 🙂

Posledným neviditeľných členom Gangu je naša manažérka Lulu the Dog, ktorá nás drží nakrátko a tvrdo pracuje na našom prieniku do sveta. V Bratislave prevádzkuje obchod s rockovým oblečením a vo voľnom čase lieta na metle ako správna rocková striga 🙂 Dávajte si na ňu všetci bacha… 😉

Domáca scéna

Zhodnoť prosím z tvojho pohľadu vašu domovskú bratislavskú scénu?

Dr. Evil: V Bratislave funguje množstvo kapiel, nám sú blízke najmä podobné rockové partičky, s ktorými často zdieľame jedno pódium, ako napr. Dorian Gray alebo Aces. Horšie je to s hraním, v porovnaní s ostatnými metropolami, v Bratislave nie je dosť dobrých rockových podnikov a pre kapely väčšina z nich nerobí nič.

Často máme pocit, že tu nie je žiadny záujem o podporu dobrej domácej tvorby. Preto sa obzeráme aj po zahraničí, najmä v Čechách je po rockovej muzike omnoho väčší hlad ako u nás doma. Našťastie, vďaka internetu dnes môžeš mať fanúšikov doslova po celom svete.

OK, tak toto bola posledná otázka, dúfam, že som ťa moc netrápil 😉 Na záver by som Vám všetkým rad poprial čo najviac úspechov, tebe poďakoval za rozhovor a ako je to u mňa zvykom, poprosil o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Dr. Evil: Dalo sa to s Tebou celkom vydržať 🙂 Bodaj by bolo takýchto ľudí, ktorí podporujú domáce kapely čo najviac. Taktiež ďakujeme za možnosť prezentovať svoje názory a želáme Ti len to najlepšie 🙂

Všetkých čitateľov Metalmania-Magazínu srdečne zdravíme a pozývame ich na naše koncerty. Garantujeme, že nebudú sklamaní a odídu s dobrým hudobným zážitkom. Netreba zabúdať, že dvanásti z desiatich ušných lekárov odporúčajú návštevu koncertu The Gang ako prevenciu proti Alzheimerovej chorobe. Ak si dáte štuple do uší, tak sa nemusíte obávať ani o svoj sluch 🙂

Náš odkaz sme si požičali z jednej skladby od Rolling Stones – It’s only rock’n’roll but I like it:-)

Foto: The Gang

Youtube ukážka:

Bandzone: http://bandzone.cz/thegang

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *