Rozhovor so Sadinom z Revoltage zo dňa 15.1.2015

sapro2Napriek tomu, že bratislavskí rockeri Revolgate si minulý rok prešli krušným obdobím, podarilo sa im ho prekonať a taktiež stihli svojich priaznivcov potešiť skladbami na novom EP America. Prečítajte si rozhovor so spevákom Sadinom a dozviete sa viac.

Zdravím Sadin, čo nového chystá kapela Revoltage tento rok?

Sadin: Nazdar Tomáš. Po čiastočnej koncertnej odmlke v 2014, tento rok určite chceme vyraziť medzi ľudí s novým koncertným programom k EP AMERICA. Niektorí naši fanúšikovia do nás rýpu a nabádajú nás ku “comebacku”. Asi to má niečo do seba. S tou odmlkou súviselo aj dokončovanie nášho epického klipu k skladbe I BIELIEVE, na ktorom si tvorcovia dali naozaj záležať a v našich podmienkach to naozaj dalo zabrať. Črtá sa aj koncertná spolupráca s pár známejšími menami. Zatiaľ si ich ale necháme pre seba.

Mohol by si o tom EPčku America, ktoré ste vydali minulý rok povedať niečo viac?

Sadin: Naše v poradí druhé EP AMERICA obsahuje 4 skladby a nahrávali sme ho v lete/jeseni 2013 v Bernolákove v SM Štúdiu pod taktovkou Vila ŠTRBU(Karpina, Beer Society), ktorý je jednak skvelý muzikant a ako sa ukázalo – aj skvelý producent. Toto EP je špecifické v tom, že sme sa rozhodli rozšíriť spektrum farieb atmosféry a pozvali sme k spolupráci dnes už človeka na „roztrhanie“ – talentovaného klávesového drtiča Mateja MIKLOŠA (Persona Grata, Sisterhood of Klankpedal), ktorý dal skladbám rozmer, s ktorým sme veľmi spokojní. Celkovo sme sa posunuli bližšie k “nášmu” zvuku, ktorý je stále vo výrobe. Myslíme, že je to nekonečný proces, ale baví nás. Reakcie naň sú naozaj pozitívne, tak je to fajn.

Ďalej by ma zaujímalo, prečo ste sa rozhodli, že to EP sa nebude šíriť medzi ľuďmi klasickou cestou

Sadin: Toto prišlo prirodzene… Nebudem vysvetľovať, ako funguje celý kolotoč okolo predaja a šírenia hudby. Alebo skôr ako “nefunguje”. Sám si hudbu kupujem veľmi málo. O to radšej ale chodím na dobré koncerty, kde môžem počuť niečo zmysluplné. Pre kapelu, ktorú navyše nezastupuje žiadna agentúra je predaj CD záťažou administratívnou aj ekonomickou. Hlavný zlodej=štátny aparát ti zoberie z tvojho predaja tak veľa a prekážky sú tak veľké, že je to pre nás fakt nezaujímavé. Chceme robiť muziku a hrať pre ľudí. To je náš cieľ. A ak má byť pre nich dôvodom prísť na koncert, že k lístku dostanú CD, je to pre nás ok. Ich záujem je priamo úmerný tomu, čo dostanú a naopak. Sú to spojené nádoby. To sa snažíme dať ľuďom najavo. Nemáme záujem o tzv. “podporovanie” kapely ako takej, ale ak ti hudba Revoltage niečo hovorí a dáva, kúp si lístok a zober so sebou partiu ľudí na náš koncert. Ak dáš naše CD tomu správnemu promotérovi do ruky a budeš ho otravovať dovtedy, kým nás neangažuje na koncert v klube v tvojom meste, vtedy si zaslúžiš našu muziku a to čo ti ňou dávame. Radšej “predám” týmto spôsobom 50 CDčiek, ako by som mal mať náklad 5000 kusov, ktorý sa bude povaľovať s cenovkou 50 centov niekde na regáli v Tescu. To asi každý chápe. Okrem iného nebránime sťahovaniu a šíreniu našej hudby online, aj keď je to v nižšej kvalite. Je na každom, čo si púšťa do uší a ako si váži hudbu ako takú. Sme slobodní ľudia.

No vieš, nie každý ma možnosť ísť na váš koncert…. (napr. ja som ten prípad, keďže pochádzam zo Sniny  )

Sadin: Tak to ti možno nahrám na smeč 😉 Ja pochádzam zo Sniny tiež a už asi druhý rok sa snažíme presvedčiť organizátora Rocku pod Kameňom, aby nám dal príležitosť. Tam by si nás mal možnosť zažiť.  Pošlem ti teda naše CD?   Mimo toho… Samozrejme, že tých koncertov nie je dostatok pre všetkých. Stačí ale málo – páči sa ti muzika Revoltage? Napíš nám, daj vedieť o sebe na fórum nášho webu www.revoltage.co.uk a normálne si AMERICU vypýtaj. Ešte ani jeden fanúšik nebol odmietnutý.

Welcome – Revoltage.co.uk
www.revoltage.co.uk

Jaj tak no – no ok (inač si ma príjemne šokoval, že si od nás  ) Čo sa týka titulnej skladby, na jej konci ma prekvapilo – že som v nej počul okrem angličtiny aj slovenčinu. Nebolo lepšie spraviť ju celú slovensky?

Sadin: Vieš čo, toto bol taký experiment, ale od srdca. Téma skladby America sa ma naozaj dotýka a vnímam ju cez priateľov a rodinu, ktorá zo Slovenska odchádza za šťastím a už sa nevracia. Vidím ale, že tam šťastie nenachádzajú. Je to problém nás všetkých, že schopní ľudia, ľudia ktorých máme radi, nás opúšťajú, lebo to tu už nevedia vydržať. Rodná reč tam jednoducho “vošla” a momentálne sa do našej tvorby prirodzene rozširuje. Nové skladby už pripravujeme s prevahou slovenčiny, alebo čisto v slovenčine. Asi to tak má byť.

Môžeme v najbližšej budúcnosti očakávať aj nejaké full CD?

Sadin: Hej, to je celkový plán. Naše EP sú určitým spôsobom prípravou na plnohodnotný album. Kedy presne to bude, to naozaj neplánujeme. Keď čas dozreje a bude dôvod ho nahrať, urobíme to hoci aj tento rok. Chystáme aj výzvu pre ľudí na spolufinancovanie albumu formou crowdfundingu. Je to úplne ok v rámci nášho prístupu k šíreniu hudby v závislosti od kontaktu s verejnosťou. Ľudia financujú častokrát rôzne hovadiny, verejné zbierky a podobne… Ale chvalabohu vidieť, že rockoví a metaloví fanúšikovia majú priority na správnom mieste a tento spôsob pochopili 😉 Aktívne sa zapájajú do diania ich obľúbenej kapely a tým zdieľajú jej radosti aj starosti. Veď o čom inom je hudba, ako o zdieľaní pohľadov na svet, všakže? Vážime si dôveru, s ktorou načúvajú ľudia naším myšlienkam.

Keď sa tak bavíme o tých koncertoch, mohol by si povedať, kde vás bude najbližšie vidieť?

Sadin: Tento rok začíname koncertovať až niekedy v marci. Termíny ani miesta ešte nie sú dohodnuté. Pravdepodobne však začneme Bratislavou. Všetko včas uverejníme na našom webe a FB profile. Je to trochu zložitejšie, pretože okrem iného hľadáme manažéra a sme v jednaní s viacerými záujemcami. Akokoľvek to znie, je to čisto o deľbe práce. “Samomanažovanie” je kontraproduktívne a chceme sa posunúť do ďalšieho levelu.

Raz si spomínal, že minulého roku to s kapelou nevyzeralo moc ružovo, môžeš povedať viac?

Sadin: Hej, nebudem zakrývať. Máme svoje pády a vzostupy. Práca na druhom EP a hlavne príprava a produkcia klipu nás fakt vyčerpali. Natiahnutie dokončenia prác (ktoré nezáviselo od kapely) navyše posunulo všetky plánované promo aktivity… Vieš si predstaviť, aké to môže byť demotivujúce? Čo je ale pozitívne – vďaka všetkým tým emóciám máme kopec nápadov na nové songy, ktoré nám doslova “vznikajú” pod rukami.  Aj to vlastne súvisí s tou slovenčinou… Spievať o tak osobných pocitoch, spojených častokrát s čisto domácimi slovenskými problémami by som v inom jazyku už ani asi nevedel. Presvedčil som sa totiž, že my, Slováci, máme naozaj svoje špecifiká a treba s nimi rátať pri akejkoľvek spolupráci. Dodržiavanie termínov je len jedna z kategórií.

Čiže je už všetko vyriešené?

Sadin: Ak myslíš to, či bojujeme ďalej, tak to určite áno. Robíme nové skladby, organizujeme koncerty, hľadáme manažéra a o chvíľu uvedieme aj náš nový klip k skladbe I BIELIEVE. Veríme, že súčasných aj nových fanúšikov zaujme a motivuje spoznať ďalšiu, aktuálnu tvár Revoltage v roku 2015.

rev_kap

Porozprávaj niečo o civilnom živote členov kapely (záujmy, záľuby, povolania)

Sadin: No vieš, to je podľa mňa dosť nuda… Myslím, že stačí, keď poviem, že väčšina z nás mukluje pre nejakú korporáciu za kompom a o tom sa mi nechce hovoriť ani pri pive… Možno tak akurát o tom kričať do mikrofónu… Počkaj, veď to vlastne aj robím. hehehe 😀 Achilleas je ale full time umelec a to dosť úspešný. Určite si počul o ocenení Kryštálové krídlo – tak ten aktuálny návrh robil on. Bolo to na bilboardoch po celom Slovensku. Čo sa týka záujmov je to jednoduché – ak si muzikant, ale prachy berieš inde, je muzika tvoj voľný čas. Zvyšok času sa snažíme venovať údržbe kondičky športom a bytiu s ľuďmi, ktorým chýbame, keď riešime muziku.  Bez ich podpory by to celé nešlo. Ale tak robíme to aj pre nich podľa mňa, každý normálny muzikant chce predsa zmeniť svet aspoň trochu k lepšiemu. A o to ide.

Kedy a ako si sa dostal na dráhu hudobníka a ako si sa dopracoval k Revoltage?

Sadin: Začalo to niekedy, keď som mal asi 15 a prvý krát počul všetky tie legendy ako GunsnRoses, Metallica, Ozzy, Sepultura atď atď… A povedal som si klasicky, že hej, toto chcem. Nechcel som však tápať v tme a keďže som mal rád aj klasickú hudbu, chcel som sa učiť klasickej gitare na ZUŠ u nás doma, kde ma kvôli veku poslali do prdele. Predstav si, budúceho metalistu takto odbiť  🙂 To sa ale nepodarilo úplne a chodil som na súkromné hodiny k tamojšiemu učiteľovi. Spomínam to preto, lebo táto škola je presne to, z čoho čerpám pri skladaní skladieb doteraz a čo tak veľmi chýba mnohým metalovým gitaristom. Klasika je jednoducho základ. Neskôr som už v Bratislave chodil na sólovú gitaru k známemu frontmanovi DORIAN GRAY, Vadimovi BUŠOVSKÉMU, kde som aj spoznal B.K., nášho terajšieho rytmického gitaristu, ktorý bol môj gitarový spolužiak. Spoznať podhubie v hlavnom meste bolo jednak zaujímavé dobrodružstvo a jednak potrebné pre muziku. To je už teraz jasné. B.K. sa poznal s Ghostom, s ktorým sme najprv hrali v jednej kapele, kde to vlastne nikam veľmi neviedlo, ale bola sranda. Ale keď sme sa dali po pár rokoch znovu dokopy a pribrali do partie Achilleasa a Alexa, bolo to to správne a vznikla REVOLTAGE.

Ak by si mal čarovný prútik, čo by si zmenil na slovenskej scéne? Okrem predaja CD čo si spomínal

Sadin: Toto je fakt otázka s veľkým O.  Hm…Tak po prvé – poslal by som do pekla všetky prachy, ktoré kazia charakter a morálku muzikantov a organizátorov – po druhé – zrušil by som všetky registrované náboženstvá a po tretie – URČIŤE by som zrušil všetky zákazy rušenia nočného kľudu v okolí rockových klubov!

No ok, tak to bola posledná otázka – veľmi pekne ďakujem za rozhovor a ako je u mňa tradíciou poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov

Sadin: Ak si rockový fanúšik, na nič sa nemusíš hrať. Preto sa ani nemusíš báť sklamaní a dodržiavania konvencií a predsudkov! Nemusíš sa báť NIČOHO! To je dedičstvo, ktoré nám odovzdali otcovia rocku a metalu a milióny fanúšikov po celom svete. Never diktátu, nech je akýkoľvek a prejavuj svoju nevôľu a nesúhlas hlavne vo fyzickom svete, kde môžeš dočiahnuť na tzv. mocných tohto sveta svojou päsťou alebo čižmou. Buď hrdý na to, kým si a odkiaľ pochádzaš a mysli na generácie, ktoré prídu po nás! Hail METAL and Long live RockNRoll!!!

Aj ja ďakujem, Tomáš.

Foto: Sadin

Youtube ukážka:

Linky:
Web: http://www.revoltage.co.uk/sk
Facebook: https://www.facebook.com/revoltagecommunity
Bandzone: http://bandzone.cz/revoltage

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *