Matúš Novanský (Ohen) – ,,Tematicky je Mortal Man poňatím človeka so všetkými kladnými aj zápornými časťami života”

Matúš OhenTrnavská kapela Ohen, ktorú ste mohli vidieť na koncertoch s interpretmi ako Mysterious Eclipse, Žriebädlo  sa nám koncom minulého roku prihlásila so zaujímavým debutovým albumom – Mortal Man. Ten je dôkazom, že k symfonickému black metalu sa dá pristúpiť aj pomerne netradičným spôsobom (hlavne, čo sa týka textov). Viac vám už prezradí Matúš „Franz“ Novanský.

Zdravím Matúš. Mohol by si na úvod prezradiť pár základných faktov o vašom debutovom albume Mortal Man, s ktorým ste pred časom prišli na scénu?

Matúš Franz Novanský: Jasné, veľmi rád. Mortal Man vznikol ako koncepčný album projektu Ohen, ktorý spočiatku ani nemal byť kapelou, ale postupom času sa stal fungujúcou kapelou.

Album sme začali pripravovať aktívne v auguste 2013, s tým, že niektoré piesne vznikli dávno predtým. Zhruba na jar 2014 bol album zkomponovaný a pracovalo sa na mixe a mastre, no a 14. novembra sme ho oficiálne vydali.

Všetko od nahrávania cez mix master až po vydanie sme robili sami. nachádza sa na ňom 11 trackov najkratší má 1:28 a najdlhší 13:18.

Tematicky je Mortal Man poňatím človeka so všetkými kladnými aj zápornými časťami života. Je to boj človeka s hriechom, jeho následný pád doň a vykúpenie z neho. Boj s Bohom, boj so samým sebou.

Preto vravím, že koncepčný album, lebo piesne dokopy odzrkadľujú práve tieto momenty života.

Hudobne sa snažíme neškatuľkovať, lebo každá pieseň je iná kompozíciou, atmosférou, melodikou… ale radíme sa medzi blackened symphonic metalistov.

A nemali ste nejaké negatívne reakcie? Predsa v žánri, ktorý vy hráte sú typické iné témy 

Matúš Franz Novanský: Tak ako nás viac zaujíma prezentácia hudby ako umenia a nie hudby pre podporu šírenia nejakého názoru, tak sa nájdu aj ľudia, ktorí nemajú problém počúvať našu hudbu aj keď nesúhlasia s našimi názormi.

Máš pravdu stretol som sa aj s takými, ktorí s tým zo zásady mali problém. Bolo zopár negatívnych reakcií od fanúšikov na koncerte aj od kapiel v tomto žánri. Ja osobne však nemám problém počúvať kapely ako Behemoth, Rotting Christ alebo Burzum, ktoré sú tematicky úplne odlišné.

Na druhej strane, kresťanská tematika nie je v black metale nijakou novinkou. My  sa však nechceme radiť ani do unblack metalu, ani do kresťanského blacku.

Zvláštny jazyk

Váš album je skoro celý po anglicky ale zaujalo ma, že jedna vec je slovensky a niektoré majú názvy, ktoré mi znejú seversky (Ód Kairanen, Kuutama). Prečo je to tak?

Matúš Franz Novanský: Ód Kairanen je pieseň napísaná vo vymyslenom jazyku, na ktorom pracuje náš basák. Kuutama je v anglickom jazyku, iba ústredné slovo je odvodené z fínčiny od slova Kuutamo, čo znamená mesačný svit.

Postupne sa však snažíme v novšej tvorbe prechádzať viac do slovenčiny ako používať angličtinu. Nakoľko sme z Trnavy, naše ďalšie texty sú písané v trnavskom dialekte.

Vymyslený jazyk, to znie zaujímavo mohol by si k nemu povedať niečo viac?

Matúš Franz Novanský: To by bolo dosť nadlho a je to skôr lingvistická pochúťka ako hudobná, no momentálne si to chceme ešte nechať pre seba, nakoľko v neskoršej tvorbe sa k nemu určite vrátime 😉

Hostia

Ďalej ma zaujalo, že v posledných veciach počuť aj nejaký ženský hlas. Mohol by si bližšie predstaviť osobu, ktorej patrí?

Matúš Franz Novanský: V dvoch piesňach s nami spolupracuje speváčka Miška Pokorná, s ktorou aj koncertujeme. Je to mladá talentovaná baba s krásnym zamatovým vokálom, podobným ako Amy Lee z Evanescence.

Tretiu s nami nahrala Kriss Krimm, študentka Bratislavského konzervatória a šikovná skladateľka a pesničkárka. Zvolili sme ženský vokál práve pre poetickosť tém, ktoré sa v daných piesňach rozoberajú.

A čo ďalší hostia (napr. Janči Ďuriník, Kriss Krimm)?

Matúš Franz Novanský: Janči Ďuriník je náš veľmi dobrý kamarát, ktorý stojí za kapelou Nezmar, z ktorej sa Ohen oddelil ako sesterská kapela. Tým pádom nám Janči pomohol nahrať scream vokály a prispel textom do piesne Pečať je zlomená. Spolu sme s ním aj pokrstili album a pokračujeme už bez neho.

Kriss Krimm je veľmi nadaná interpretka, je to skladateľka, speváčka, pesničkárka a klaviristka, ktorá minulý rok vypustila do slovenského éteru svojich zopár skladieb.

Ešte by som chcel spomenúť Milana Ostrovského, ktorý napísal text k skladbe Departure. No a aby sme boli dôslední tak napokon album nám pokrstil Dado z bratislavskej kapely Ballsqueezer.

Koncerty

Kde budete najbližšie vystupovať?

Matúš Franz Novanský: Najbližšie robíme menší support kapele Clawed Forehead u nás doma v Trnave 10.4., ale najhlavnejšie koncerty nás čakajú 7. až 9. mája v Trnave, Bratislave a Seredi s kapelou Mysterious Eclipse, s ktorými sme už včera spoločným koncertom v Banskej Bystrici otvorili spoluprácu. No a následne 23.5. nás čaká veľká Praha.

K spolupráci s Mysterious Eclipse by som sa chcel spýtať, ako sa vám ju podarilo nadviazať?

Matúš Franz Novanský: Oslovil som ich, že chcem s nimi spraviť zopár koncertov a oni súhlasili 😉

Plánujete aj nejaké ďalšie aktivity, čo sa týka koncertov? Hranie v zahraničí, poprípade nejaké tie letné festivaly a pod. ?

Matúš Franz Novanský: Momentálne sa v prvom rade sústredíme 7.5. na Trnavu, kedy otvárame Black metal night vol.1 v Trnave spolu s kapelami Mysterious Eclipse a Lunatic Gods, avšak máme rozbehnutú aj spoluprácu s kamošmi z Prahy a je dosť reálne, že v blízkom čase pobeháme aj zopár českých klubov.

Ohľadom letných festivalov je to ešte otázne, nakoľko sa chystáme cez leto venovať tvorbe nového albumu. Každopádne sme otvorení akejkoľvek príležitosti hrať kdekoľvek.

ohen

Prítomnosť-minulosť

Ako vyzerá civilný-nehudobný život členov Ohna (záľuby, záujmy a povolania)?

Matúš Franz Novanský: Všetci štyria sme študenti a všetci okrem Ohna máme ešte iný hudobný projekt. Ja študujem architektúru v Bratislave a popri škole a kapele si nájdem veľmi málo času, ktorý sa snažím tráviť s rodinou alebo priateľmi. Venujem sa ale aj maľbe, poézii a pesničkárstvu.

Tomáš, klávesák študuje manažment, ale aj dirigentstvo a skladateľstvo na konzervatóriu. S tým samozrejme prichádzajú projekty ako hudba do muzikálu, jazzové trio a podobné.

Matej, ktorý hrá na kontrabas sa venuje informatike, vymýšľaniu cudzích jazykov a hrá v rodinnom folklórnom zoskupení, no a bubeník Maroš študuje prírodné vedy a hráva pingpong. Obyčajní chalani.

Mohol by si niečo porozprávať o svojom hudobnom vývoji? Ako si sa dostal k muzikantstvu a ako vznikol Ohen (o ktorom si hovoril, že pôvodne ani nemal byť kapelou)

Matúš Franz Novanský: Moja mama ma vždy viedla k hudbe, nakoľko na ZUŠke v Trnave už dlhé roky učí hru na klavíri. Začínal som ako klavirista, ktorý sa od klasiky cez rockovú hudbu dostal ku gitare. Začal som tvoriť folk/rockové piesne, ktoré sa pritvrdzovali tým viac, čím viac som počúval metal. Hral som v kapele, ktorá prešla z heavy metalu do death metalu.

Mal som obdobie čisto bez metalu, kedy som hral na gitare v kresťanskej gospelovej kapele, následne obdobie, keď som sa dostal do negerpunkového projektu Talpa Ptera. Tam som sa stretol s chalanmi Maťom a Tomášom, ktorí mali blackovú kapelu Nezmar.

Nakoľko som bol príliš tvorivý, tak som sa začal angažovať aj tam. Napokon sme však oddelili túto novú vlnu tvorby do black symphonic projektu, ktorý dostal názov Ohen, podľa životnej sily, ktorá v každom z nás planie. Naša spolupráca však nespočívala v stretávaní sa v skúšobni za nástrojmi a vymýšľaní piesní za pochodu, ale komponovali sme skladby bez toho, že by sme aktívne spolu cvičili.

Až postupne sme sa rozhodli, že naše dielo chceme povýšiť do kvality vydaného albumu. Museli sme veľa vecí nahrávať znovu a natrápiť sa nad tým dlhé mesiace, ale výsledok stojí za tú námahu. Hneď ako boli veci nachystané na vydanie, zatvorili sme sa do skúšobne spolu s Marošom za bicími a odvtedy fungujeme naplno.

Trnavská scéna

Porozprávaj niečo o vašej domovskej trnavskej metal-rock scéne. Kapely, kluby, fanúšikovia a podobne.

Matúš Franz Novanský: Keď som mal 14 rokov, chodil som do Káčka (dnešný Artklub) na death metalové koncerty. Odvtedy sa trnavská scéna veľmi zmenila. Kapely sa rozpadli a vznikli nové. Bolo chvíľu dosť hluché obdobie, mám však pocit, že sa Trnava znovu začala prebúdzať a sú tu kapely, ktorým sa darí.

Fishartcollection z hard-coru, Hash ako riadni rockeri, Episemy výborný death metal. Takisto Dysanchely, kamoši black/death metalisti, ďalšie metalové kapely ako Hirasis alebo Tma. Z klubov statočne dlhé roky funguje artklub. Bol tu rock café the jam, kde bývali aj tvrdé metalové koncerty, no žiaľ ho zrušili.

Otvára sa však znovu starý motobar ako city club, tak sme všetci zvedaví ako to pôjde. V Trnave sú ľudia, čo vedia počúvať tú správnu hudbu a verím, že to pôjde stále len k lepšiemu.

To som rád… No, tak to bola posledná otázka. Mne už nezostáva nič iné, len ti poďakovať a ako je u mňa zvykom poprosiť o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov 😉

Matúš Franz Novanský: Chcel by som odkázať všetkým čitateľom aby podporovali svoju domácu scénu. Kapely bez vás nedokážu fungovať.

Neseďte doma za počítačmi, ale poďte na koncert, ktorý sa vo vašom meste organizuje. Zoberte svoju partiu kamošov a príďte si zametliť aj na neznámu kapelu, ktorá prišla do vášho mesta.

Každý má tie dve-tri eurá na vstupné. Hudba na internete možno je zadarmo, ale zážitok, ktorý si vezmeš z koncertu je často na nezaplatenie. Toľko z mojej strany, neprestávajte horieť!

Foto: Ohen

Youtube ukážka:

Linky:
Facebook: https://www.facebook.com/ohen.band
Bandzone: http://bandzone.cz/ohen

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *