Lukáš Navrátil (Sinners Moon) – ,,Atlantída je na našom albume skôr “pretriasaná” ako niečo tajomné a mysteriózne…”

LukprofMelodici Sinners Moon zo Serede sú na scéne už nejaký ten piatok, no debutový album sa im podarilo nahrať až tento rok. Nahrávka Atlantis bude čoskoro vydaná fínskym vydavateľstvom Inverse Records. Okrem výborných inštrumentálnych výkonov a krásneho hlasu speváčky Simony, na ňom budete počuť aj hviezdneho hosťa – samotného Tonyho Kakka. Viac sa dozviete v rozhovore s gitaristom Lukášom Navrátilom:

Čauko Lukáš, váš debutový album Atlantis bude čoskoro vydaný. Čo od neho môžu očakávať fanúšikovia?

Lukáš Navrátil: Ahoj Tomáš, tak fanúšik od neho môže čakať silnú dávku symfonického metalu, nevravím, že prevratné a nikdy nepočuté, avšak je to iné, pestré a dovolím si tvrdiť, že sú tam veľmi chytľavé veci, ktoré si fanúšikovia zapamätajú 😉

O vašej kapele počúvam už nejaký ten piatok, ako sa hovorí. Môžeš povedať, v ktorom roku ste vznikli?

Lukáš Navrátil: Vznikli sme asi v roku 2011 myslím, dosť sa mi to už pletie, lebo presný dátum nikde nie je, orientačne sme vznikli circa v tom 2011-tom ako dvojčlenný projekt a postupne behom roka dvoch sa to pretransformovalo na kapelu.

Atlantída

Kedy začal vznikať materiál na Atlantis.

Lukáš Navrátil: Fúha, pravdupovediac niektoré veci sú staré hádam aj 6 až 8 rokov, no samozrejme ešte neboli v tejto podobe a nebolo ani vo sne myslené, že to niekedy pôjde na album.

Atlantída je témou, ktorá je často pretriasaná v rôznych dielach. Mohol by si povedať niečo viac o jej mieste na vašom albume?

Lukáš Navrátil: Atlantída je na našom albume skôr “pretriasaná” ako niečo tajomné a mysteriózne, niečo, o čom snívame a čo sa skrýva pod pokrývkou oceánu. Zvláštnosťou je, že samotné slovo Atlantis v skladbe samotnej, nezaznie ani raz.

V Sinners Moon majú radi Fínsko

Album bude vydaný vo fínskom vydavateľstve Inverse Records. Čo je to za vydavateľstvo a ako ste s nimi nadviazali spoluprácu?

Lukáš Navrátil: V prvom rade to boli dohady v kapele o tom či nám treba vydavateľstvo alebo nie, no zámer bol jasný, chceme sa predať vonku, chceme sa ukázať a chceme byť mimo domácej scény, ktorá je preplnená komerčným odpadom. Oslovoval som všetky možné vydavateľstvá, no ako začínajúca kapela si nemôžeme veľmi vyskakovať. No ozvali sa chlapíci z Inverse, čo je nezávislé fínske vydavateľstvo a spolupráca bola na svete. Hudba sa im páčila, podmienky boli pre nás vcelku okej.

Súvisí s tým aj váš hosť Tony Kakko v skladbe My Servant?

Lukáš Navrátil: Absolútne nie! To bola moja priama voľba zavolať Tonyho a v zásade môj sen. Tony je perfektný spevák, skutočný profesionál a na albume, na piesni samotnej sa ukázal vo výbornom svetle.

To je super, že sa vám to tak podarilo  Musím však povedať, že na albume ako takom ma trochu zarazil jeho zvuk. Nebolo možné dať nahrávke o niečo lepší zvukový kabát?

Lukáš Navrátil: Samozrejme, že bolo a snažil som sa o to snáď ako nikto, lenže samotné mixovanie a mastering je záležitosťou desiatok hodín strávených v štúdiu, a tie som bohužiaľ kvôli vzdialenosti a pracovným povinnostiam nemal. Ak by bola možnosť urobiť to inak samozrejme by som tak spravil, no radšej sa budem sústrediť na prezentáciu diela vo forme akej je a ďalší album zvukovo vylepšiť, ako sa len bude dať.

Neplánujete vo Fínsku aj nejaké koncertné aktivity?

Lukáš Navrátil: Samozrejme ak by boli financie a čas, bolo by to úžasné, no stojíme pri zemi, zatiaľ sa budeme snažiť odprezentovať album kde sa bude dať a dúfať, že sa ľudom aj na Slovensku bude páčiť.

Plánované koncerty

Na krst albumu, ktorý bude 25. apríla v Seredi pozýva samotný Roland Grapow. Ako sa vám podarilo nadviazať s ním spoluprácu?

Lukáš Navrátil: V podstate veľmi jednoducho, napísal som mu správu na Facebooku 🙂

A kde vás bude možné najbližšie vidieť a počuť na Slovensku?

Lukáš Navrátil: Plánované koncerty sú zatiaľ ako si spomínal, krstový koncert u nás v Seredi, ďalej v Žiline, v Kamenci pod Vtáčnikom, v Nitre…a to je iba zopár plánovaných na najbližšie 3 mesiace tak dúfam, že samozrejme budú pribúdať.

sm

Prítomnosť a minulosť

Ako vyzerá nehudobný život členov kapely. Záľuby, záujmy, povolania?

Lukáš Navrátil: Ja osobne pracujem v jednej talianskej firme, vcelku pohodová prácička takto k hudbe, neobmedzuje ma. Inak žijem vcelku normálne, občas von, pivko, zábava. Čo sa ostatných týka, tí to majú podobne, okrem povolania samozrejme.

Porozprávaj niečo o svojom hudobnom vývoji, ako si sa dal na muzikantskú dráhu, ktoré kapely ťa najviac formovali a podobne.

Lukáš Navrátil: No k metalovej hudbe som sa dostal na strednej škole a cez kamoša Drahuša. Ono to bolo najskôr Metallica a potom prišiel Helloween, Stratovarius, a už to šlo, prvá gitara, prvé tóny. Teraz keď sa na to pozriem, je to už vcelku doba.

Čo sa týka Sinners Moonu, je to jasne počuť, a tak sa nehanbím povedať, že tu bola inšpirácia čerpaná výlučne z fínskej melodickej metalovej scény ako Nightwish, Children Of Bodom a pod.

Ako vlastne vznikla kapela Sinners Moon?

Lukáš Navrátil: No vieš ako to býva, sadnú si chalani k pivu a kecajú, a tak to bolo v podstate aj u nás, s Derickom (spevákom) sme hovorili o tom, že by sme mohli dačo zbúchať, skúsiť, čo to dá 🙂 Slovo dalo slovo a bol z toho projekt, neskôr kapela.

Kedy sa k vám potom pripojila súčasná speváčka Simona?

Lukáš Navrátil: Pôvodne boli nahrané už všetky spevy z predchádzajúcou speváčkou Andreou, lenže tá nám avizovala odchod skrz osobné dôvody už pred nahrávaním, no vtedy sme nemali náhradu.

V júni minulého roku som oslovoval speváčky a Simona sa ozvala so záujmom, pokecali sme, poriešili veci okolo nahrávania a tak to nakoniec celé prenahrala ona, predsa len by bolo zvláštne, ak by si album, ktorý nenahrala sama prezentovala. A zároveň aj to bola vstupenka k vydavateľstvu.

Čo je z tvojho pohľadu najväčším problémom slovenskej metal scény a ako sa ti pozdáva jej súčasný vývoj?

Lukáš Navrátil: Problém je, že metalová scéna patrí ľudom, ktorí o hudbe aj chcú premýšľať a zastávať iný postoj ako masy, a k tomuto sa asi na Slovensku tak skoro nedopracujeme. Máme tu niekoľko naozaj skvelých kapiel, a pritom málokto o nich vie a to je škoda

Častá otázka, ktorú kladiem v rozhovoroch. Možno si si všimol akúsi módu,  mnohé slovenské a české kapely sa vracajú k rodnému jazyku. Môže sa stať, že niekedy v budúcnosti budeme od vás počuť aj nejaké slovenské skladby alebo, že vydáte celý slovenský album?

Lukáš Navrátil: Ako som ti vravel už vyššie, na slovenský trh sa nesústredíme, vzhľadom k postoju slovenskej hudobnej scény voči metalovej hudbe, takže album nehrozí. No určite sem-tam nejakú pieseň po slovensky mať budeme, no aj to je záležitosť nálady a hlavne to z tej piesne musím cítiť pri skladaní.

No ok, tak to bola posledná otázka. Ako tradične ti musím poďakovať za strávený čas a poprosím ťa o nejaký ten záverečný odkaz pre čitateľov webu Metalmania-Magazín.

Lukáš Navrátil: Ďakujem aj ja a čitateľom chcem odkázať, aby podporovali svojich obľúbených interpretov a držali sa dobrej hudby aj naďalej! 😉

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/sinnersmoonofficial
http://bandzone.cz/sinnersmoon

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *