Alena Krákorová (Nocturnal Pestilence) – ,,Naše hudební cítění vychází z poměrně široké palety žánrů…”

Alena KrákorováNapriek tomu, že Pražania Nocturnal Pestilence nepatria na Slovensku medzi veľmi známe kapely, rozhodne stoja za to. Ak máte radi kvalitný symfonický black metal, obohatený o progresívne prvky, tak ich aktuálny album I, Eternity je pre Vás správna voľba. Viac už speváčka Alena Krákorová:

Zdravím Alenka. Koncom minulého roka ste obohatili scénu už druhým albumom I, Eternity. Na úvod poprosím pár slov o ňom?

Alena Krákorová: Ahoj, písně na toto album začaly vznikat již během nahrávání našeho debutu, celkem nám skládání zabralo okolo 2 let. Již po nahrání prvního alba jsme tušili, že další album bude znít trochu jinak.

Co se týče samotného nahrávání, tak to trvalo přes půl roku včetně času pro mix a mastering. Vrátili jsme se do námi prověřeného studia Riversound, kde jsme se snažili posunout hranice nejen naše, ale i výše zmíněného studia. Doufám, že se nám to do určité míry podařilo.

Treba povedať, že ide o zaujímavý nadžánrový materiál. Nájdeme tam black metalové prvky, doom, symfóniu, melódie a aj nejaký ten progress. Ako sa vám to podarilo?

Alena Krákorová: Máš bystré uši 🙂 Naše hudební cítění vychází z poměrně široké palety žánrů, což se samozřejmě projevuje i ve způsobu, kterým skládáme. Základ je pro nás black metal, nicméně se snažíme naši tvorbu obohacovat i jinými žánry, které máme rádi. V naší tvorbě tak kromě výše zmíněných žánrů můžeš najít punkové nebo i rockové vlivy.

I přes obohacení jinými žánry se stále snažíme zachovávat jakousi konzistenci v naší tvorbě, aby to bylo pro posluchače stále pochopitelné. Děláme naši hudbu tak, jak ji cítíme, a je nám jedno, pokud si někdo myslí, že nejsme dostatečně „trve“ nebo něco takového.

Podarilo sa už preň nájsť vydavateľa?

Alena Krákorová: Popravdě jsme ho zatím ani pořádně nehledali.

Je pro nás jednodušší si alba vydávat sami a mít nad tím určitou kontrolu. Přiznávám však, že pokud by se nějaká nabídka na spolupráci objevila, asi bychom byli svolní k tomu se dohodnout 🙂 Takže do budoucna by určitě bylo dobré vydavatele mít, protože  to může pomoci kapele v různých ohledech.

Texty

Mohla by si predstaviť aj jeho lyrickú zložku?

Alena Krákorová: Texty jsou hodně osobní, protože téma tohoto alba do značné míry ovlivnil odchod mého táty z tohoto světa. Velkou isnpirací jsou tak metafyzická (náboženská) témata a samozřejmě emoce, které propojují hudbu s textem. Zajímavostí je, že skladby jsou na albu poskládané ve stejném pořadí, jak vznikaly a texty na sebe navazují.

Skladby Alive in the World of Idols and The Ascension popisují smrt, odpoutání duše od těla a její transformaci do jiné formy energie, která obsáhne vše. V dalších skladbách se pak tato energie vrací jako Věčnost, která ovlivňuje naše životy, nahlíží na ně a zároveň je naší nedílnou součástí. My všichni jsme tedy věčnost, ke které směřujeme a odtud i název alba I, Eternity.

Položím teraz často kladenú otázku. V päťke Sleepless Ordeal of the Humankind sa nachádza vložka v českom jazyku. Môžu sa v budúcnosti objaviť vo vašej tvorbe aj nejaké česky spievané skladby (ako je to teraz módou)?

Alena Krákorová: Dobrý postřeh. Hlavním jazykem pro naše texty byla, je a nejspíš i zůstane angličtina.

Je v ní více svobody a svým způsobem se s ní v jistých ohledech lépe pracuje. Můžu ale prozradit, že do budoucna by se nějaké skladby mohly objevit v češtině, pokud se tam bude hodit. Jinak ale zůstáváme u angličtiny.

Chystané koncerty

Kde budete najbližšie vystupovať?

Alena Krákorová: Nejbližší vystoupení bude pravděpodobně náš křest 26. 3. 2016 v pražském klubu Exit-US, kde spolu s námi zahrají kapely Diligence, Bajonet, In the Abyss a italská kapela Nightglow. Bude to pro nás svým způsobem zvláštní událost, protože jsme ještě žádný křest dosud neměli.

Pro naši prvotinu se to nakonec nepodařilo zorganizovat vzhledem k personálním problémům na pozici bubeníka. O to více se těšíme nyní, mohla by to být podařená akce.

Sú v pláne aj nejaké live aktivity smerom do zahraničia alebo aj na Slovensko?

Alena Krákorová: Doposud jsme hráli pouze 2x v Rakousku, kam nás pozvala naše spřátelená kapela Locus Neminis. Hraní v zahraničí se rozhodně nebráníme, problémem však bývá organizační složka. Řekla bych, že je lepší, pokud se znáte s nějakou lokální kapelou, která ví, jaký klub rezervovat, má povědomí o scéně apod.

Na Slovensku bychom si určitě zahrát chtěli. Jednou jsme měli již naplánovanou akci s našimi kamarády z Revenge Division (které tímto zdravíme), nicméně z toho sešlo, protože nás zrovna opustil bubeník. Doufáme však, že to v budoucnu vyjde nejen u vás, ale třeba i jinde 🙂

Nocturnal Pestilence

Čo robia členovia Nocturnal Pestilence v civilnom – nehudobnom živote?

Alena Krákorová: Pokud myslíš náš profesní život, tak já pracuji v herním průmyslu, konkrétně v distribuci. Hry jsou vedle hudby moje další velká životní láska a inspirace, takže práce mě baví. Kytarista se aktuálně věnuje editaci webových stránek a klávesačka pracuje v PR/marketingu.

Náš basák se pohybuje ve stavebnictví a nyní ještě studuje. Mimo to jsme v nehudebním životě skoro jako rodina a sdílíme spoustu dalších zájmů (jako třeba hry ;)).

Pražská scéna

Nocturnal Pestilence sú pražskou kapelou. Ako hodnotíš tamojšiu scénu – kluby, fanúšici a podobne?

Alena Krákorová: To je celkem zajímavá otázka. Problémem (nejen) Prahy je přesycenost různými akcemi. Divácká účást, která je pro tento žánr velmi omezená, se pak tříští a reálně na tom nevydělá nikdo. Občas se nějaká akce velmi povede a člověku to vlije novou krev do žil, nicméně většinou je to boj.

Kluby tu nejsou špatné, nicméně bych řekla, že jich spíše ubývá než přibývá. Máme své favority, ale pravdou zůstává, že ty opravdu dobré kluby požadují docela vysoké částky za nájem. Dalším protivníkem živých akcí je internet, lidi jsou dnes líní zajít si na akci, a radši se na koncert podívají třeba na YouTube.

Je to škoda, protože atmosféru z koncertu nedokáže nahradit žádné video. Hraní nás ale baví, takže se snažíme dělat naše vystoupení pro diváky působivější (např. vizuální prvky apod.), aby alespoň někdy chtěli na akce přijít.

Osobné otázky

Okrem iného používaš okrem klasického blackového vokálu aj čistý hlas. Máš pred koncertmi nejakú špeciálnu prípravu?

Alena Krákorová: Před koncertem míváme vždy krátkou zkoušku, abychom se rozehřáli a koncert byl od začátku na 100 %. Moje příprava bývá vždy podobná. Používám několik jednoduchých hlasových cvičení, abych se dostala do správné polohy, kde potom zpívám.

Na celou škálu vokálu, které aktuálně používám, mám jednu techniku, která vychází z klasického zpěvu. Samozřejmě jsem pořád ve fázi, kdy objevuji spoustu vylepšení a učím se lépe zvuk modifikovat, ale v zásadě jen rozvíjím, co už mám zažité. Kromě toho si dost trénuji dech, což je základ.

Porozprávaj aký bol tvoj hudobný príbeh – od kedy si sa začala venovať hudbe, čo ťa k tomu inšpirovalo a ako si sa dopracovala k tvojmu súčasnému pôsobisku?

Alena Krákorová: Můj hudební příběh je velmi dlouhý, protože hudba je nedílnou součástí mého celého života, ale vypíchla bych nyní jen to podstatné, co se váže k současné kapele. Stěžejní byl rok 2007, kdy jsem začala zpívat se svou první rockovou kapelou (tehdy neměla název). V této kapele jsem se také setkala s naším kytaristou.

Postupně jsme prošli řadou personálních, organizačních i žánrových změn a postupně jsme se transformovali do Nocturnal Pestilence. Pod tímto názvem hrajeme od roku 2010. Musím přiznat, že značný vliv na můj hudební rozvoj měla, má a bude mít právě spolupráce s kytaristou Lordem Řemdihem. Je to jedinečná chemie, které si neskutečně vážím.

OK, tak toto je už záver. Nesmierne ďakujem za poskytnutý rozhovor a poprosím ťa o záverečný odkaz pre čitateľov.

Alena Krákorová: Díky za rozhovor a děkuji také čtenářům za jejich zájem, pokud se dopracovali až k samotnému závěru rozhovoru 🙂 I, Eternity je výrazem intuice, jednoty i velkého odhodlání. Pro nás je to stále jen začátek a věříme, že i do budoucna budeme moci naši tvorbu sdílet se všemi, kteří si k ní najdou cestu.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Nocturnal-Pestilence-116946734999963/
http://bandzone.cz/nocturnalpestilence

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *