Rock pod Kameňom; 4.8.2016; Snina (1. deň – Wanastowi Vjecy, Within Temptation, Kabát a ďalší… )

Rok ubehol ako voda a opäť sme tu mali začiatok augusta a spolu s ním tradičnú východoslovenskú slávnosť všetkých rockerov a metalistov – sninský Rock pod Kameňom. Aj tentokrát boli pre nás prichystané tri dni skvelej muziky v malebnom prírodnom prostredí rekreačnej oblasti Sninské rybníky. Oproti minulosti však nastala malá zmena, namiesto druhého augustového víkendu sa termín posunul na prvý augustový víkend – čiže 4. ,5.,6. augusta.

Na úvod musím pochváliť rozmiestnenie stánkov s občerstvením. Tentokrát boli po celom areáli (aj na svahu), ešte aj pri vstupe. V ponuke jedál mali relatívne široký výber – dokonca aj také chuťovky ako grilovaná kačka, kuracie soté. Pivo bolo ako tradične – Zlatý Bažant. Len škoda, že sa nepokračovalo s vratnými pohármi. Poháre s logom Rocku pod Kameňom boli dostupné iba ako suvenír.

Úvod

Celé toto podujatie mala pôvodne odštartovať nedávno znovu obnovená sabinovská gothic metalová formácia Gloom. Bohužiaľ, kvôli technicko-organizačným problémom nakoniec nevystúpili, tak prvým vystupujúcim boli domáci S.P.L.N.. Tí sú už svojím spôsobom stálicou tohto festivalu.  Po obsahovej stránke to bol celkom slušný pop punk (aj keď by som si tam vedel predstaviť lepší hlas), podporený energickým bubeníkom.

spln rock 2016

Nasledujúci ,,zmrtvýchvsalý” Dereš (obnovili činnosť minulý rok – približne 9 rokov po smrti leadera Vlada Šešeru) patrili medzi najočakávanejších interpretov prvého dňa (aspoň u tej metalovejšej časti publika).

Veď aj keď zatiaľ nevydali oficiálny album, právom patria medzi legendy našej metalovej scény. Okrem iného aj k východu majú zvláštny vzťah, v Snine odohrali viacero koncertov ešte pred érou Rocku pod Kameňom a objavili sa aj na jeho úplne prvom ročníku (písal sa rok 2003). Svoj status legendy nepochybne potvrdili. Pod pódiom bolo zo začiatku síce pomerne málo ľudí, no neskôr sa to našťastie zlepšilo.

Približne v strede setu prišla na rad hitovka Na Ženské a úplne na konci ich najväčší hit – Na Panské. Spevák Vojto Bohuš nám ohlásil, že kapela v októbri konečne vydá svoj debutový album. Po vystúpení vyšli ich členovia medzi publikum, čo mnohí využili na spoločné foto a pokec.

deres rock pod 2016

Ďalej nasledovali Česi Wanastowi Vjecy, ktorí by sa taktiež dali označiť za stálice festivalu. Od roku 2012 hrávajú u nás pravidelne a vynechali len minulý ročník.

Hojný počet ľudí pod pódiom bol dôkazom, že milovníci RPK ich stále milujú. Ako tradične nechýbali hity ako Sbírka zvadlejch ruží, Andělé, Bedna od Whiskey, Tak mi to teda nandey, ale aj skladby Lucie – Panic alebo Dotknu se Ohně.

wanastowi rock 2016

Ide do tuhého

Špeciálne prestavené pódium po konci ich setu naznačovalo príchod niečoho veľkého – jednej z popredných kapiel svetovej gothic/symfonic metalovej scény, Holanďanov Within Temptation so sympatickou Sharon Den Adel na čele.

Nechýbala pyrotechnika, video panel a hlavne motív z posledného albumu Hydra. Napriek tomu, však skladby z Hydry v setliste boli zastúpene len minimálne (odzneli ak sa nemýlim iba  Paradise (What About Us?), And We Run, Covered By Roses.

Hralo sa hlavne z albumov The Heart of Everything  (z neho zaznela aj úvodná vec – Our Solemn Hour), The Unforgiving, The Silent Force a bolo možné počuť aj pár vecí z Mother Earth.

Malé zastúpenie piesní z Hydry však vôbec nevadilo… Od ľudí sa im dostalo viac, než vrelé prijatie. Pre mnohých boli vrcholom večera. Sharon mala charizmy na rozdávanie.

O vynikajúcich inštrumentálnych výkonoch snáď nemusím ani písať. Video panel navyše výborne použili aj na sprostredkovanie duetov s umelcami, ktorí neboli prítomní na pódiu, čiže s Tarjou Turnunen  v Paradise (What About Us?), raperom Xzibitom v And We Run alebo s Minou Caputo v prídavku What Have You Done.

So sninským publikom sa rozlúčili s jedným z ich najväčších hitov – Mother Earth.

within rock 2016

Kabáti sa svojej úlohy, nadviazať na skvelú zábavu a atmosféru začatú Within Temtetion, zhostili piesňou Banditi Di Praga. Od prvých tónov sa im to podarilo. Zľudovené hity ako Žízeň, Starej Bar, V Pekle Sudy Válej, Šaman si prišiel vypočuť skoro celý východ, čiže areál bol plný takmer na sto percent.

Okrem fanúšikov stojacich v tesnej blízkosti Pepu Vojtka a spol., bola dobrá zábava aj v miestach, ktoré boli vzdialené od pódia (stánky, kopec). Poslednou vecou bolo Moderní Děvče, taktiež jeden zo zľudovených hitov.

kabat rock pod 2016

Záver

Záver štvrtkového dňa sa niesol v znamení tónov Dymytry, v súčasnosti jednej z najpopulárnejších bánd mladej generácie. Aj v ich prípade si pódium vyžadovalo špeciálne úpravy – pribudli dve obrazovky.

Podobne ako na svojom prvom vystúpení na RPK minulý rok, tak aj teraz napriek neskorému večeru pritiahli celkom slušný počet fans. Ak sa k nám niekedy vrátia, kľudne by mohli dostať nejaký lepší termín. Hrané piesne som veľmi nepoznal (priznám sa, nie je to moja šálka kávy), ale zachytil som kúsky ako Nadšenej, hit Ocelová parta… Bubeník Miloš Maier sa navyše predviedol so svojím sólom.

dymytry rock pod 2016

 

 

Celkovo úvodný štvrtkový deň, až na to nevystúpenie Gloom hodnotím ako veľmi vydarený – skvelý štart nesmierne skvelého podujatia.

Pokračovanie

Nezabudnite si ešte pozrieť galériu. O foto sa ako tradične postaral Stephen.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *