Rock pod Kameňom; 5.8.2016; Snina (2. deň – Limetal, Peter Nagy, Dirkschneider)

Piatkový deň odštartovali alternatívni rockeri z blízkych Medzilaboriec – Roksound. Pri prvom zoznámení s ich tvorbou (asi v roku 2012 na už neexistujúcom festivale Bejvoč fest v Kolonici) ma príliš neoslovili.

Tentokrát bol dojem trochu lepší, no ocenil by som, keby do svojej muziky dali o čosi viac energie. Treba povedať, že aj keď hrali ako prví a bolo aj dosť horúco (piatok bol asi celkovo najhorúcejší deň festivalu), tak pod pódiom nemali úplne prázdno.

Po nich nastupujúci Česi Narttu, patrili medzi najväčšie prekvapenia celého festivalu. Najprv sa zdalo, že pôjde iba o nejakú obyčajnú popovú, nemastnú – neslanú kapelu. Po prvých tónoch však bolo jasné, že to tak nebude.

Hneď na úvod upútal vysoký hlas speváka Honzu Tláskala a nesmierna energia, ktorá z nich sršala. Samotné skladby sa niesli v alternatívno/pop rockovom štýle, podporenom rýchlymi bicími Zděnka Škopeka. O nich ešte určite budeme počuť.

narttu 2016

Čo by sa dalo napísať o ďalšej bande, taktiež Čechoch Wishmasters? Asi len toľko, že ich produkcia bola veľmi ovplyvnená istou severskou kapelou zvanou Nightwish. Aj v hlase speváčky Ivety Suchánkovej bolo počuť Tarju Turunenn. Išlo síce o formáciu v našich končinách neznámu, ale na nezáujem ľudí sa však sťažovať nemohli.

 Nasledujúcich nitrianskych symfonikov Symfobia, by som s kľudom označil za najrýchlejšie rastúcu kapelu slovenskej metalovej scény. Mohli sme sa s nimi stretnúť už na mnohých podujatiach (Nightwish, Tublatanka – Infinity Rock Tour, Citron, Topfest; alebo české Masters of Rock, Benatská…).

Predviedli v celku príjemný koncert – speváčku Eriku tentokrát doprevádzala len jedna vokalistka Petra Hasarová, v súčasnosti už právoplatná členka Symfobie.  

symfobia 2016

Ide do tuhého

Návrat väčšiny členov pôvodnej zostavy českého Citronu (teda Fany Michalík – spev,  Jaroslav Bartoň – gitara, Jirka Šperl – gitary, Vašek Vlasák – basa) pod novým názvom Limetal na sninské pódium, bol pre mňa osobne prekvapením. Zrejme si páni muzikanti z minulého roku na Sninu odniesli pekné spomienky.

Od začiatku ich produkcie bolo vidieť akú nenahraditeľnú stratu utrpel Citron ich odchodom. Napriek nesmiernej horúčave (Fany si zavtipkoval, že na pódiu asi z tej horúčavy umrie 🙂 ) všetci išli viac než na sto percent a s novým bubeníkom (neporovnateľne kvalitnejším ako R. Pařízek) im to nesmierne svedčalo.

Podobne ako v prvý deň Dereš ani oni nemali zo začiatku veľkú účasť pod pódiom, no neskôr sa to však trochu upravilo. Set tvorili hlavne skladby z debutového albumu Pravdu Ukáže Čas, doplnené niekoľkými hitmi z bývalého pôsobiska s neupravenými textami (Už víme svý, Bigbít).

Z piesní z éry Limetal odznela iba Na tenkém ledě. Poslednou vecou bol cover od legendy Judas Priest United, v ich podaní pod názvom V tu ránu a po nej sa Fany rozlúčil obľúbenou vetou – Milujte se a množte se. Chlapci sa však úplne z areálu nevytratili, ale vyšli medzi ľudí na foto a pokec.

limetal 2016

Svoje vystúpenie z minulého ročníka si zopakovali aj nitrianski recesisti BijouTerrier. Aj tentokrát rozprúdili peknú zábavu a taktiež mali aj väčšiu účasť.

Prekvapenie

Ďalší interpret, slovenská legenda Peter Nagy, u mnohých zo začiatku vzbudil isté rozpaky. Po ohlásení jeho účasti sa objavovali názory či je na rock/metalovo ladený festival vhodný. Pochybnosti o opodstatnenosti jeho účasti odpadli už pri úvodnej veci – Zákony Hada.

Bavili sa všetci či rockeri, metalisti, punkáči, ale aj obyčajní ľudia. Dokonca pri pódiu vzniklo malé pogo. Celý areál (zaplnený asi rovnako ako počas Kabátu) spieval hity ako Láska Je tu s Nami, Myslíš na to načo myslím ja, Aj tak sme stále frajeri…. Z nových piesní (posledné albumy) nehrali nič.

Petrova družina  (na gitaru hral jeden z najlepších slovenských gitaristov Mišo Kovalčík, známy napr. z Metalindy) neskrývala nadšenie a navyše sám Peter osobne poďakoval dvom najdôležitejším ľudom od festivalu – organizátorovi Mariánovi Križánekovi a Nikolasovi Kroftovi (českému novinárovi a členovi manažmentu kapiel ako Helloween, Gamma Ray, Unisonic, Pretty Maids). Určite by sa mohol niekedy vrátiť.

peter nagy 2016

Pre Aleša Brichtu so zoskupením Aleš Brichta Project, známeho z pôsobenia v legende Arakain, bola Snina premiérou. So svojou partou predviedol poctivý metal/rock vychádzajúci z tých najlepších českých tradícií. Niektorí im vytýkali pomerne statickú show, ale podľa mňa to nebol problém.

Divná bola však Alešova komunikácia s publikom, kde miešal češtinu so slovenčinou. Áno, sú síce ľudia, ktorí už majú problém porozumieť naším bratom spoza Moravy, Snina však nie je ten prípad (aspoň podľa mňa 🙂 ). Medzi skladbami nechýbali veci z predošlých Alešových zoskupení – Peklo už čeká, Barák na vodstřel, Poslední legionár, hit Dívka s perlami vo vlasech…

Došlo aj na kontroverznejšie kúsky – Deratizér, Cizinec ve vlastní zemi. Poslednou bola jedna z najväčších hitoviek Arakainu – Apage Satanas.

ales 2016

Zlatý klinec

Predposledným vystupujúcim piatkového dňa nebol nikto iný, ako legendárny Nemec Udo Drikschneider. Ten sa do Sniny vrátil po necelých 7. rokoch, pod iným názvom (namiesto Udo Dirskchneider Orchestra len Dirkschneider) s iným koncertným programom.

Čiže v rámci špeciálneho turné, kde budú znieť výlučné songy z jeho bývalého pôsobiská Accept. Podľa jeho slov po jeho konci ,,accepťácke“ skladby už od neho nikdy počuť nebudeme.

Spolu s Petrom Nagyom bolo vystúpenie Udovej party jeden z vrcholov dňa.  Udo napriek vyššiemu veku nič nestratil na ostrosti svojho hlasu a zrejme aj príťažlivosti (krátko pred začatím na pódiu pristála aj jedna podprsenka 🙂 ). Samozrejmosťou boli aj kvalitné výkony jeho družiny a našťastie sa nenaplnili ani obavy o nazvučenie.

dirkschneider 2016

Záver dňa

Dobrá zábava a atmosféra v publiku sa udržala aj v neskorých večerných hodinách, počas vystúpenia slovenskej punkovej legendy Konflikt. Jury a spol si hranie nesmierne pochvaľovali. Aj keď bola už jedna hodina a taktiež absolvovali dlhú cestu, nebolo na nich vidieť ani stopy po únave.

Môj dojem z vystúpenia nebol zlý, chýbal však Paľo Chodelka. Ten s ,,Konflikťákmi“ ukončil spoluprácu v roku 2014.

konflikt 2016

Rovnako ako pri štvrtku aj tu celkové hodnotenie nebude iné ako pozitívne. No, ešte nás čakal tretí deň nabitý rovnako kvalitnými menami. V nasledujúcom linku nájdete okrem iného aj vyjadrenia niektorých vystupujúcich ohľadom festivalu :).

Pokračovanie

Galérie:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *