Jussy (Gloom) – ,,GLOOM vznikol niekedy v roku 2001 ako môj projekt po rozpade death metalovej kapely INSEPULTUS”

jussy 2017Jednou z významných udalostí na slovenskej metalovej scéne tento rok bolo vydanie comebackového albumu sabinovských gotikov Gloom – Catharsis, ktorý začali chystať už minulý rok. Táto kapela sa v roku 2006 prezentovala veľmi kvalitným debutom Nostalgia, ktorému sa žiaľ nedostalo docenenia aký si zaslúžil. Pamätníci si možno pamätajú, že sa objavili aj v relácii Kapela na predaj, ktorú v dávnych-pradávnych časoch vysielala Tv Markíza. Vedúceho kapely Radoslava Priputena, známeho pod prezývkou ,,Jussy“ vyspovedal Ľuboš Jendryščík.

Ahoj Jussy, na úvod by som ťa poprosil, aby si nezasväteným predstavil pár slovami kapelu Gloom a  povedal niečo viac aj o minuloročnom comebacku (čo bolo prvotnou príčinou a podobne)?

Jussy: Ahoj Ľuboš. GLOOM vznikol niekedy v roku 2001 ako môj projekt po rozpade death metalovej kapely INSEPULTUS. Časom sa s kapela stala regulárnou a bola predstavená verejnosti na koncertoch a debutovým albumom Nostalgia ktorý vydal v 2006 roku label MYSTIC EMPIRE.

Nasledovala 10 ročná pauza zapríčinená názorovými nezhodami. Hlavným atributom comebacku bola moja a Igorova(gitara) chuť niečo ešte s kapelou robiť a spestriť si všedne dni nejakým ,,kultúrnym“ obohatením 🙂

Novinky

Ďalej by som poprosil o pár slov k novej členke klávesačke Baške?

Jussy: Tak začiatkom tohto roku sa po dlhom hľadaní podarilo obsadiť post klávesačky. Je ňou Barbora Petrášová, ktorá pôsobí aj v kapele Big Black Beat. Mladá ambiciózna baba, verím že bude prínosom nielen na koncertoch.

Práve vám vychádza nový album Catharsis. Ako prebiehal proces jeho vzniku?

Jussy: Minulého roku v apríli sme nahrali pilotný singel Souls Walk Apart k albumu a počas leta nahrali celý album v štúdiu UMPAX pod taktovkou Martina Migaša. Catharsis obsahuje 8 skladieb v dĺžke cca 34 minút. Jedna zo skladieb je aj coververzia skladby Lovesong od kultových THE CURE.

V čom sú hlavné odlišnosti oproti vašej prvotine Nostalgia?

Jussy: Keďže materiál vznikal s časovým odstupom nový album nie je priamym pokračovateľom Nostalgie. Je viac rockovejší a priamočiarejší, ale svojím spôsobom sa vždy pohybujeme v tých istých vodách.

Na Nostalgii ste mali aj takého trochu netypického hosťa – Katku Knechtovú. Je nejaký špeciálny hosť aj na Catharsis?

Jussy: Áno, Katka Knechtová naspievala vokály do skladby Dead Romance. V tom čase sme nahrávali album v ich štúdiu Perina myslím kapelu PEHA, kde vtedy pôsobila a keď sa tam raz zjavila poprosili sme ju či by  neskúsila refrénové party.

Veľmi rád si spomínam na spoluprácu, pretože bola veľmi ústretová a nadšená skladbou. Na Catharsis už také veľké meno nie je (ak nepočítam Martina Migaša bývalého frontmana PEHY a jeho UMPAX štúdio kde sme točil 🙂 ), ale ženských vokálov sa výborne zhostila naša kamoška Natália Búčková.

 Vzhľadom na dlhú prestávku medzi albumami, materiál na Catharsis je čisto nový, alebo si poležal nejaký ten čas v šuflíkoch?

Jussy: Ako som spomínal materiál vznikal s časovým odstupom, aspoň jeho väčšia časť. V šuflíku sme mali zopár skladieb z rokov 2004 až 2006 ktoré neboli vydané. Pretriedili sme ich a na album sa dostali dve skladby z tohto obdobia, ale v novšom prevedení.

Zvyšok nového materiálu urobil z prevažnej časti gitarista Igor. Na albume je aj spomínaný cover od  THE CURE.

Najbližšie plány

Catharsis vyšlo pod hlavičkou Metal Age production, ako vznikla táto spolupráca?

Jussy: Po nahratí albumu som rozposielal pár promo balíčkov medzi ľudí od fachu. Jedným z nich bol aj Peter Franek z Metal Age. Keďže sa mu páčila už naša prvotina, ponúkol nám vydanie nového albumu u nich. Album je už vonku a spolupráca prebieha úplne v pohode.

 Je v pláne aj nejaký videoklip?

Jussy: Áno videoklip ku skladbe Fatal Trust sme točili cez víkend 18-19.3.Momentálne prebieha jeho strihanie a dokončovanie. Verím že čoskoro bude k dispozícii.

Ako to vypadá s koncertami, kadiaľ povedú vaše kroky?

Jussy: Tak najbližšie sa predstavíme 8.4 v Ružomberku v Novom Korze a 22.4 a v Košiciach v Riders pube v rámci semifinále Wacken Metal Battle Slovakia 2017. Ďalšie koncerty sú v štádiu riešenia. Kto by mal záujem o živé vystúpenie, nech sa kľudne ozve.

Sú plány aj na nejaké koncerty vonku?

Jussy: Zatiaľ nemáme konkrétne plány na koncerty v zahraničí, uvidíme čo prinesie blízka budúcnosť.

Gloom 2017

Osobné otázky

Ako vyzerá život členov Gloomu pomimo hudobného života?

Jussy: Asi tak normálne, celotýždňové pracovné povinnosti s resetovaním hlavy cez víkend 😀

Aké boli tvoje osobné hudobné začiatky? Kto boli tvoje najväčšie vzory?

Jussy: Uf to bolo ešte poriadne dávno, za čias socialistického blahobytu 😀 K bicím som sa snáď dostal ako 13-14 ročný. Fachčili sme vtedy na Tublatanke, Europe, KISS… 🙂

Potom to nabralo rýchly spád a prišlo nespočetné množstvo ďalších kapiel a žánrov. Ale musím sa priznať, že prvý album ktorý mi nakopal  poriadne riť bol Walls of Jericho od HELLOWEEN… 🙂

Death metal

Ty si okrem iného jeden čas fungoval aj death metalových kapelách Insepultus, Perversity. Keď dobre pamätám, raz si s niekým na fb diskutoval, že tvoj návrat k death metalu vylučuješ. Prečo?

Jussy: No INSEPULTUS sme založili ako 15 roční fagani v rokoch 1989-1990 a vtedy bol pre mňa death metal všetkým. Bolo to niečo nové, niečo tak krásne brutálne že nás to posadilo na prdel a albumy od DEATH,OBITUARY či MORBID ANGEL sme počúvali, pokým sme nezodrali kazety 🙂

Na kapelu sme boli hrdí, spoznávali spriaznených ľudí a ,,svet“… Čas plynul rýchlo a tak ako sa menili okolnosti a ľudia v našich životoch, menili sa aj moje hudobné chute. Na tieto krásne a nostalgické časy spomínam vždy s noblesou, lebo mi dali a naučili ma veľa.

Tiež rád spomínam na Dodiho a PERVERSITY, ktorým som vypomáhal na pár skúškach. Mimochodom teraz máme pri sebe skúšobne a ich album vyšiel tiež u Metal Age, takže sme stále v kontakte. Na prelome milénia som sa dá sa povedať našiel v inom hudobnom žánri, takže death metal sa stal pre mňa okrajovým žánrom.

Ale musím sa priznať že death metalové albumy zo začiatku 90-tych rokov mam dodnes rád. Novým veciam už nerozumiem…To je hlavný dôvod prečo nerozmýšľam o reunione INSEPULTUS a hrať z nejakej vypočítavosti pre mňa neprichádza do úvahy

Gothic metal

 Osobne mám gothic scénu rád, hlavne skupiny Paradise Lost, Type O Negative… Ako vnímaš túto scénu v súčasnosti ty, či už u nás alebo aj vo svete?

Jussy: Ja som sa už viac krát vyjadril, že škatuľku gothic nepoužívam rád, ale akceptujem to. Pravdupovediac nesledujem príliš túto scénu odkedy sa ,,rozpadla“ silná fínska tvz.  gothic rock/metalová  scéna (To Die For, Sentenced, For My Pain…).

Tebou spomínane kapely príliš nepočúvam… Za poslednú dobu sa mi páčil posledný  album od LACRIMAS PROFUNDERE.

Tak to bola posledná otázka, ďakujem ti pekne za rozhovor a zároveň by som ťa rád poprosil o nejaký odkaz pre našich čitateľov.

Jussy: Ľuboš diky za rozhovor… Ľudia podporujte domácu scénu kúpou albumov a návštevnosťou koncertov, lebo si to zaslúži. Skúste náš album a čokoľvek budete potrebovať píšte… Stay metal!!!

Spoločné foto kapely: Roman Nihil Pavluv

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.gloom.sk/sk/novinky/
https://www.facebook.com/gloomslovakia/
http://bandzone.cz/gloomsk
https://gloomsk.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *