Petr Caputa (Witch Hammer) – ,,Deska je úplně čerstvá…”

Witch Hammer 2017

Tretieho mája tohto roku vyšiel ohlasovaný album českej heavy metal/rockovej formácii Witch Hammer z Jablunkova. Ak ste sledovali informácie o jeho príprave určite vám neuniklo, že oproti predošlej tvorbe tejto formácie sa v určitých veciach odlišuje. Viac už ale prezradí basák – Petr Caputa:

Zdravím Peter. Nedávno ste vydali už 4. album D-Generace. Oproti Vašej predošlej tvorbe sa v niečom líši. Porozprávaj o tom viac, v čom sa líši a prečo sú tie rozdiely?

Petr Caputa: Ahoj. Máš pravdu. Deska je úplně čerstvá a podle reakcí všech co jí prozatím slyšeli, se nám hodně povedla! Největší rozdíl oproti minulým deskám je to, že je poprvé komplet v rodné češtině a jelikož už nějakou dobu hrajeme jako trio, tak se změnil i trochu styl.

Místo heavy metalu, který převažoval dřív, jsme se posunuli k větší přímočarosti a deska šlape v duchu tvrdého Rock´n´rollu, pokud to takto můžu nazvat. Hudební úroveň je samozřejmě zachována, ale skladby jdou teď takzvaně – přímo na věc! Jsou to hitovky, které vlezou posluchači hned do ucha a celá deska prostě jede!

Kedy začali vznikať jednotlivé skladby a ako prebiehalo nahrávanie?

Petr Caputa: Průběžně se tvořil materiál na album asi tak rok. Samotné nahrávání pak probíhalo v Jablunkovském GM-Studiu, kde jsme jako doma a zvukař Martin Roženek (ADOR DORATH) přesně ví, jaký zvuk nám udělat, aby byl výsledek perfektní.

Známe se už dlouho a ve studiu jsme si při nahrávání užili hodně srandy 🙂 To ostatně můžeš vidět i ve video dokumentu z nahrávání, který jsme pověsili na náš YOUTUBE KANÁL – WITCH HAMMER TV. Martin je profík na svém místě a na desce odvedl kus práce!!! Jsme rádi, že ho máme doma v Jablunkově k dispozici a nemusíme jezdit nahrávat někam daleko.

V jednej skladbe ste dokonca použili aj rapové prvky. Kto prišiel s týmo nápadom?

Petr Caputa: Tohle se vyvinulo přirozeně už při skládání a zkoušení. V části o které mluvíš jsem zpíval nějaké doprovodné vokály k Honzově hlavnímu zpěvu a tohle mi tam prostě nějak naskočilo a zapadlo to tam nejlíp. To ještě nebyl hotový ani text a mlel jsem do té rapové části různé blbosti 🙂

Nebáli ste sa, ako ho prijmú fanúšici?

Petr Caputa: Nebáli. Tohle není nic zásadního. Je to jen taková vsuvka, vylepšení a do skladby to prostě sedí. Inspirace je všude a není důvod se omezovat do nějakých škatulek. Když nás něco inspiruje a hodí se to, tak proč se omezovat?

Ještě musím říct, že nám s nazpíváním pomohl náš kamarád Richard ‘‘Nugeťák’’ Grochol, který má s tímhle stylem zpěvu zkušenosti. Takže díky Richarde! 😉

Pred jeho prípravou ste spúšťali špeciálnu kampaň na jeho podporu. Mohol by si o tom povedať niečo viac?

Petr Caputa: Máš pravdu. Nahrávání desky je finančně dost náročná věc a z vlastních kapes bychom to neutáhli. Rozjeli jsme tedy něco na způsob crowdfundingu, ale né přes nějakého zprostředkovatele, ale dělali jsme si to celé sami. V kostce šlo o to, že každý kdo nám přispěl minimální částkou 1000,- dostal za to dárky a výhody.

Naštěstí se sešlo dost ochotných fanoušků i firem, které nám pomohly a my jsme tak mohli zrealizovat komplet vše, co bylo v plánu. Díky moc za to !!! Je to i Vaše deska !

Prečo vlastne odišiel od vás gitarista Olín?

Petr Caputa: Nedařilo se mu už dost dobře sladit pracovní povinnosti a ty kapelní. Je lepší dělat jednu věc pořádně, než dvě polovičatě. Proto jsme se po vzájemné dohodě museli, jako přátelé, rozejít. Olin se nyní věnuje jako lékař Ortopedické praxi, takže až si na tom podiu jednou dolámeme kosti, tak spolu zase určitě budeme spolupracovat 😀

Nebude kvôli tomu problém so staršími skladbami na koncertoch?

Petr Caputa: Tohle máme vyřešené. Ze starších skladeb hrajeme jen ty, ve kterých druhá kytara nechybí a navíc jsem změnil i zvuk baskytary. Používám už nějakou dobu baskytarový efekt od firmy BOSS, který zvuk basy mírně přikresluje a zvuk je tak plný, i když Honza zrovna hraje sólo.

Naopak jsme se už setkali s názory ostatních muzikantů, že máme teď zvuk čitelnější a lepší, takže s tímto absolutně NO PROBLEM 🙂

Mohlo by sa stať, že niekedy v budúcnosti prijmete medzi seba niekoho nového? Alebo už budete fungovať nastálo ako trio?

Petr Caputa: Jako triu nám to šlape skvěle! Takže proč něco měnit? Podívej se třeba na MOTORHEAD, nebo TUBLATANKU. Máš pocit, že jim něco chybí? Já myslím že ne…a to taky dříve mívali v sestavě více nástrojů. Zvuk kapely je něco, co se taky časem vyvíjí a já myslím, že jdeme dobrým směrem.

Ako to vyzerá s koncertami, kde budete najbližšie vystupovať?

Petr Caputa: Máme za sebou křest desky doma v Jablunkově a další akce budou následovat. Máme v programu nějaké festivaly a Motosrazy a na podzim se zase klasicky rozjede klubová sezóna. Kam všude se letost podíváme ještě nevím. Koncerty přibývají průběžně a samostatné turné zatím neplanujeme (zatím na něj nejsou fianance, ale uvidíme).

Máme ale nový management, který je hodně aktivní, a tak věřím, že koncerty budou jen přibývat! Hodně záleží taky na tom, jak deska zaboduje u posluchačů, kteří pak musí neúnavně hučet do místních organizátorů, aby nás pozvali k nim na akci. Jen tohle je cesta! Zájem fanoušků! Na to organizátor vždy slyší a pak se nebude bát kapelu pozvat.

Sú nejaké plány na výjazd mimo ČR (Slovensko, poprípade niekde ďalej)?

Petr Caputa: Nějaké Slovensko určitě v plánu manageři mají, takže uvidíme co se podaří domluvit. Pokud vše půjde jak má, tak začátkem září, bychom měli vyjet i do Polska. Nabídka už nám přišla a čekáme jen na potvrzení termínu.

Často kladiem túto otázku v rozhovoroch, ale ako pozerám, teba som sa to ešte nepýtal. Aký bol vlastne tvoj muzikantský príbeh? Čo ťa k muzike priviedlo a ako vlastne vznikli Witch Hammer?

Petr Caputa: Asi ve 4.třídě jsem začínal klasicky na španělku a chodil na hodiny, kde jsme se učili různé lidovky, nějaké Country, tradicionály a tak…To jsem vydržel asi 2 roky a pak mě to přestalo bavit

Zhruba v tomhle období jsem přičuchnul k heavy metalu a začal naplno hltat kapely jako IRON MAIDEN, JUDAS PREST, BLACK SABBATH a podobně. To jsme muzicírovali jen tak v obýváku s bratrancem.

Později jsme se ale připojili k dalším kámošům, mezi kterými byl tenkrát už i Honza a později i první bubeník WH – Daniel a založili jsme první náznak jakési kapely. Hráli jsme jen na španělky, bez jakéhokoliv vybavení, ale pravidleně jsme se scházeli na zkouškách a začínali psát i první písničky, takže už se dalo opravdu mluvit o kapele.

Velký posun pak nastal, když jsme se na základce začali kámošit s Olinem, jehož táta měl kapelu, včetně vybavené zkušebny a my začali jezdit na zkoušky k nim. Tohle byl opravdový začátek WITCH HAMMER a to se psal rok 1999. V této době jsme si konečně koupili první el.kytary a začali hrát Rock´n´roll 🙂 Zbytek už je historie… 🙂

Na akú vec, ktorá sa ti podarila s kapelou si najviac hrdý a čo by si spravil inak, ak by si sa mohol vrátiť do minulosti?

Petr Caputa: Myslím, že se nám toho podařilo za těch 18-let celkem dost. Od té španělky s kámošema v obýváku jsme se dostali na největší festival v ČR – MASTERS OF ROCK, vydali 4 desky, pravidelně jezdíme na koncerty napříč celou republikou, Slovensko, Polsko, Německo, a ve svém žánru jsme dostali

WITCH HAMMER mezi přední české kapely. Není toho málo a jsem na to hrdý. A to je teprve začátek !!! 😉

Co by jsem udělal jinak, netuším…všechno jsou zkušenosti a i to zlé mělo nějaký smysl. Třeba když nás nehorázně obrali při natáčení prvního alba 🙂 To první nahrávání bylo suverénně nejdražší a my se z toho dost poučili, jak to chodí v tom našem showbussinesu a jaké fígle dokážou někteří kšeftmani vymyslet 🙂

OK, tak to je už záver. Veľmi pekne ti ďakujem za rozhovor a ako je u mňa zvykom, poprosím ťa o nejaký ten záverečný odkaz pre čitateľov.

Petr Caputa: Díky moc za prostor na Vašem webu a budeme se moc těšit zase k Vám na Slovensko! Třeba na ROCK POD KAMEŇOM, na kterém se nám vždycky perfektně hrálo. Jak jsem už říkal, pokud nás chcete vidět u Vás, nejděte místního organizátora a vykecejte mu takovou díru do hlavy, až se mu bude o WITCH HAMMER i zdát! 😀  Na viděnou !

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.witchhammer.cz/
https://www.facebook.com/WITCH-HAMMER-329951524255/
http://bandzone.cz/witchhammer
https://www.youtube.com/channel/UC9MufB5zGW8OQfI3EDAsR9A

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *