Rozhovor s Doktorom z Editoru zo dňa 4.6.2017

Kapelu Editor sme si v posledných rokoch spájali s punkom, resp. až pop punkom (hit Pod Parou, známy zo súťaže o účasť na Eurovízii). No tí starší vedia, že ich začiatky boli thrash metalové. Pár rokov dozadu, ale nastali dramatické zmeny spojené so zmenou zostavy a návratom k thrashu. V tom duchu sa nesie aj ich tohtoročný album Old School. Viac už ten najpovolanejší spevák Milan Jakubík, známy aj ako Doktor:

Zdravím Doktor. Pred pár rokmi Editor viac menej obnovil svoj štýl z prvých albumov. To bolo pochopiteľne spojené s dramatickými udalosťami v kapele. Mohol by si v skratke opísať – čo bol dôvod danej zmeny a ako sa nakoniec vyriešili tie dramatické udalosti (ak sa nemýlim niektorí členovia sa s tým nestotožnili).

Doktor: V princípe sa stalo to, že sa už natoľko narušili medziľudské vzťahy, že som sa rozhodol skoncovať s muzikou nadobro a kapela prestala fungovať. Vôbec som už nemal chuť pokračovať s niektorými ľuďmi a v podstate sme v poslednom období už fungovali len zo zotrvačnosti, takže som to radšej sekol a rozhodol som sa nepredlžovať agóniu.

Potom ma po nejakom čase oslovili chalani, ktorí kedysi hrali v Editore, aby sme to znovu oživili zhruba v podobe v akej sme kedysi v začiatkoch fungovali a ja som po krátkom váhaní súhlasil. Musím povedať že teraz som rád, že sa tak stalo.

Nemal si nejaké obavy z toho kroku?

Doktor: Ani nie… Aj keď to bolo v podstate ako keby sme začínali odznova. Dosť dlho sme museli vysvetľovať, že sme dosť zmenili hudobný štýl a že niektoré piesne proste už hrať nebudeme. Určite sme prišli o fanúšikov, ale na druhej strane vidíme, že tí starí sa k nám vracajú a snáď aj nejakí noví pribudli 🙂

Kedy začali vznikať nápady pre aktuálny album Old School a ako prebiehalo nahrávanie?

Doktor: V podstate keď sme sa dali dokopy v tejto staronovej zostave teda ja, Peter Prochy Prošek bicie, Stano Stanley Pastucha basa, akurát Pavla Hiraxa Baričáka nahradil Emil Varsík, tak sme najskôr začali hrať staré veci z obdobia albumov Game Over a Zero Option, keďže ide o takmer totožnú zostavu, ktorá tieto albumy nahrala.

Potom postupne časom sme začali spoločne tvoriť aj nové piesne. V princípe to fungovalo tak, že niekto doniesol nápad, spolu sme ho rozvinuli, nahrali koncept, ja som dopísal text a napokon sme urobili finálnu podobu piesne. Keď sa piesni nazbieralo desať tak sme sa rozhodli, že je čas to nahrať 🙂 Nahrávali sme to v GM Recording Studio v Jablunkove pod dohľadom Martina Roženeka, ktorý absolútne naplnil naše predstavy o zvukovej podobe albumu. Pri nahrávaní sme sa snažili o to, aby album znel autenticky, preto sme obmedzili na minimum počítačové zásahy a snažili sme sa, aby to bolo ako nahrávané naživo, aby sa v nahrávke čo najviac zachovala hutnosť a energia z našich koncertov. Myslím, že sa nám to podarilo.

Keďže ste sa vrátili k tomu thrashu. Neuvažovali ste o tom, že spravíte niektoré skladby aj v angličtine ako za starých čias?

Doktor: Nahrali sme anglickú verziu piesne Walking Dead, ale napokon sme ju na album nedali, možno ju použijeme na niektorý ďalší album ako bonus. Čo sa týka angličtiny, tak to sme už dávno dali bokom a texty sú výhradne v slovenčine. Je to síce ťažšia cesta ale naši poslucháči sú Slováci a hudba je tým pádom oveľa komunikatívnejšia, keď tomu čo spievam bez problémov rozumejú.

Ako ste nadviazali spoluprácu so Slovak Metal Army?

Doktor: Keď sme mali hotovú nahrávku tak som začal sondovať či by sa nenašiel nejaký vydavateľ. Juraj Popol Haríň zo Slovak Metal Army prejavil záujem, poslal som mu nahrávku a veľmi rýchlo sme sa dohodli. Veľmi si vážim Slovak Metal Army za to ako podporujú domácu scénu. Klobúk dolu…

Charakterizuj niekoľkými vetami jeho obsah?

Doktor: Album robený od srdca, úprimný, plný energie, plný hlučnej gitary, silových bicích, pulzujúcej basy a nasratého spevu 🙂  Žiadna jemná práca, žiadne veľké umenie ale poctivý metal 🙂

Kde budete najbližšie vystupovať?

Doktor: Najbližšie hráme 10.6. V Ružomberku v Novom Korze s Endless Main a Marturos.

Máte na leto zajednané aj nejaké festivaly?

Doktor: Nie sme v tomto smere moc aktívni v podstate máme potvrdený len Urpín Fest. Toto sú veci, ktoré sa riešia pomaly rok dopredu takže predpokladáme že na rok sa už v lete predstavíme na viacerých akciách.

Ako to bude so staršími skladbami na koncertoch? Ovplyvní vaša žánrová zmena koncertné setlisty?

Doktor: Jednoznačne sme playlist prispôsobili novému albumu a zostave ktorá dnes v Editore funguje. Samozrejme musia zaznieť piesne ako Stop KDH či Červená čiapočka, ktoré sú už nevyhnutnou súčasťou našich vystúpení. Zatiaľ máme nejakých 18 piesní , ktoré hráme ale určite sa to bude časom meniť, niečo pridáme niečo možno odoberieme. Uvidíme, čas ukáže.

Čo robia členovia Editoru, keď si chcú oddýchnuť od muziky?

Doktor: Ak si odmyslíme pivné výjazdy 🙂 tak asi je to príroda. Ja, Stano aj Peter sme turistické typy, takže hory, prechádzky po lese to je naše.

Porozprávaj niečo o svojich začiatkoch (ako si začal z hudbou a ako si sa dopracoval k Editoru).

Doktor: Bol som najskôr len hudobný fanúšik. Neskôr som fungoval v takom bizarnom projekte, ktorý sa volal Tupý Cynkulár a potom ma oslovili chalani z Editoru či by som u nich nespieval a napokon sa z toho stalo takmer 30 rokov fungovania v tejto kapele.

Vo vašich textoch nechýba kritika súčasného systému. No čo by si povedal k tzv. ako by som to povedal k extrémnym protisystémovým názorom, ktoré sú v súčasnosti populárne (narážam na istú ,,národnú stranu“ v parlamente a na istého ,,roxorového revolucionára”).

Doktor: Nie som spokojný s tým ako to tu vyzerá. Ale východiskom nie sú extrémisti. Východiskom je väčšina, ktorá si musí povedať, že takto to už ďalej nejde a treba to tu zmeniť. Kým sa táto väčšina neprebudí tak sa nezmení nič…

Ak si porovnáš dobu počas Vašich začiatkov a súčasnú dobu, kedy boli lepšie podmienky na hranie (koncertovanie, vydávanie albumov a tak)?

Doktor: Keď  sme začínali tak bola doba, že ľudia chodili na všetko a to v hojnom počte. Samozrejme ako šiel čas, tak ľudia už začínali byť prieberčivejší a dnes je to tak, že kapela musí mať aspoň aké také meno aby na ňu prišlo aspoň pár ľudí. Čo sa týka nahrávania, techniky, vydavateľstiev tak sme sa v priebehu pár rokov dostali z praveku do 21 storočia.

My sme začínali ešte za komunistov, takže to sa ani nedá vysvetliť tomu kto to nezažil aký problém bol zohnať nástroje, zorganizovať a ozvučiť koncert, nahrať a vydať nahrávku. Ale mám na to pekné spomienky a považujem to za najkrajšie časy čo som s muzikou prežil. Dnes je to samozrejme o niečom úplne inom.

Čo sa týka Vašich prvých albumov (Shut Up, Zero Option) je možné sa k ním nejako dostať? Nepripravujú sa nejaké reedície?

Doktor: Absolútne nie je problém sa k týmto albumom dostať stačí ísť na náš profil na Bandzone alebo Facebooku, aj keď niektoré sú už množené len na CDr, lebo lisovačky sa už dávno vypredali. Reedícia asi nepripadá do úvahy. Neviem si predstaviť nikoho, kto by do toho zainvestoval 🙂

Ok, tak to je všetko. Veľmi pekne ti ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten záverečný odkaz pre čitateľov.

Doktor: Ďakujeme vám za podporu a budeme radi ak si vypočujete našu hudbu. Príďte na koncerty a podporujte domácu scénu, sami budete prekvapení koľko dobrých kapiel tu na Slovensku máme.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/kapelaeditor/
http://bandzone.cz/editor

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *